Reuters
StoryEditor

Biely dom zvažuje, že vyšle do Kyjeva vysokopostaveného predstaviteľa

14.04.2022, 08:10
Autor:
TASRTASR
Medzi kandidátmi, ktorí by mohli Kyjev navštíviť, je i samotný americký prezident Joe Biden či americká viceprezidentka Kamala Harrisová.

Biely dom v súčasnosti zvažuje, či má poslať na návštevu Kyjeva svojho vysokopostaveného predstaviteľa, aby tak Spojené štáty preukázali Ukrajine podporu. V noci na štvrtok o tom informoval portál Politico, ktorému túto informáciu poskytli nemenovaní americkí predstavitelia.

Medzi kandidátmi, ktorí by mohli Kyjev navštíviť, je i samotný americký prezident Joe Biden či americká viceprezidentka Kamala Harrisová.

Oveľa pravdepodobnejšie však je, že na Ukrajinu pocestuje buď americký minister zahraničných vecí Antony Blinken alebo minister obrany Lloyd Austin, uviedli nemenovaní americkí predstavitelia.

Politico pripomína, že Biden aj Harrisová nedávno navštívili Poľsko - členskú krajinu Severoatlantickej aliancie, ktorá s Ukrajinou susedí.

Ak sa Biely dom rozhodne niekoho poslať do Kyjeva, tak je isté, že o tom nebude z bezpečnostných dôvodov vopred informovať. Návšteva sa nakoniec ani nemusí uskutočniť pre rýchlo meniacu sa situáciu v súvislosti s vojnou na Ukrajine, upozorňujú americkí predstavitelia.

Cesta vysokopostaveného amerického predstaviteľa do Kyjeva by mala podľa portálu Politico pre Washington i Kyjev veľmi symbolický charakter. Spojené štáty by potvrdili svoj záväzok voči Ukrajine vzdorujúcej ruskej invázii a Kyjev by zase hostil dôležitého amerického predstaviteľa len niekoľko týždňov po tom, ako boli ruskí vojaci prinútení stiahnuť sa z niektorých oblastí na Ukrajine, analyzuje Politico.

To tiež pripomína, že do Kyjeva na stretnutie s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v uplynulých týždňoch cestovalo niekoľko európskych predstaviteľov. Politico spomína napríklad predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú či britského premiéra Borisa Johnsona. V stredu Kyjev spoločne navštívili i prezidenti štyroch krajín - Estónska, Litvy, Lotyšska a Poľska.

01 - Modified: 2024-04-25 20:38:20 - Feat.: - Title: Americké akcie klesli kvôli údajom o ekonomike, výrazne oslabila Meta 02 - Modified: 2024-04-25 20:36:34 - Feat.: - Title: Americká armáda začala pri Gaze stavať mólo pre dodávky humanitárnej pomoci. Terajší koridor kontroluje Izrael 03 - Modified: 2024-04-25 19:28:05 - Feat.: - Title: Vedeli sme, že nemal spravodlivý súdny proces, tvrdí Weinsteinov právnik. Rozsudok zrušili 04 - Modified: 2024-04-25 18:59:51 - Feat.: - Title: Biden bojuje proti zmene klímy. USA zverejnili pravidlá na zníženie emisií pri výrobe elektriny 05 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 22:59