StoryEditor

Sarkozy chce pomôcť "zberbe"

22.01.2008, 23:00

Vo svojom volebnom programe francúzsky prezident Nicolas Sarkozy zdôrazňoval okrem iného potrebu riešiť horúcu otázku prímestských oblastí, v ktorých hlavne mladí ľudia trpia vysokou nezamestnanosťou. Najnovšie Sarkozyho vláda prichádza s plánom, ktorý dostal názov Nádeje predmestí. Jeho cieľom je zlepšiť situáciu na chudobných predmestiach francúzskych miest. Podľa štátnej tajomníčky ministerstva bývania a miest Fadely Amarovej pôjde najmä o finančnú "injekciu" pre najproblematickejšie štvrte. Neuviedla však, koľko peňazí vláda mieni na tento projekt dať. Dodala, že plán počíta počas troch rokov s vytvorením 45-tisíc pracovných miest, ktoré znížia nezamestnanosť tamojších mladých ľudí o 40 percent.
Po prvýkrát od svojho nástupu do funkcie prezident Sarkozy navštívil jednu z prímestských lokalít, kde sa stretol s miestnymi obyvateľmi a príslušníkmi polície. Po obrovskej vlne nepokojov z jesene 2005 a vlaňajšej repríze ho na mieste čakali húfy novinárov. Mladá generácia potomkov z prisťahovaleckých rodín nezabudla na jeho ostrý výrok, keď ich ešte ako minister vnútra nazval zberbou, a patrične dala najavo nesúhlas svojimi slovami, že nemožno všetkých hádzať do jedného vreca.
Mnohé asociácie sa snažia riešiť problémy na sídliskách, ale ich reprezentanti argumentujú tým, že im chýbajú hlavne finančné prostriedky. Prezidentova odpoveď bola jednoznačná. "Nebudeme sa starať iba o sídliská, ale hlavne o ľudí, ktorí v nich bývajú. Nie je mysliteľné, aby ste neboli schopní zobudiť sa každé ráno ako tí, ktorí chodia poctivo do práce. Podľa nového plánu vám navrhneme orientáciu vo vami vybranom odbore a tí, ktorí prekročili vek 20 rokov, budú môcť požiadať o osobné konzultácie u poradcu na pracovnom úrade," povedal Sarkozy po stretnutí so skupinou mladíkov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 10:11