TASR/AP
StoryEditor

Návrhy dohody s Ruskom pokročili. Podľa Kyjeva sú pripravené na prerokovanie Putinom a Zelenským

02.04.2022, 21:11
Autor:
ČTKČTK
Rusko podľa šéfa ukrajinskej vyjednávacej delegácie akceptuje ukrajinské postoje s výnimkou postoja k otázke Krymu.

Rusko uviedlo, že návrhy mierovej zmluvy medzi Kyjevom a Moskvou pokročili dosť na to, aby o nich mohli rokovať priamo prezidenti oboch krajín Volodymyr Zelenskyj a Vladimir Putin.

Uviedol to dnes podľa agentúry Interfax-Ukrajina v televízii šéf ukrajinskej vyjednávacej delegácie Davyd Arachamija. Rusko podľa neho akceptuje ukrajinské postoje s výnimkou postoja k otázke Krymu.

Diskusia je stále reálnejšia

Podľa Arachamija ruská strana počas piatkovej videokonferencie potvrdila, že navrhované dohody prerokované tento týždeň na stretnutí v Istanbule sú pripravené na diskusiu medzi prezidentmi.

"Rusko dalo oficiálne odpovede na všetky postoje, čo znamená, že akceptovalo túto (ukrajinskú pozíciu) s výnimkou otázky Krymu," povedal Arachamija.

Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba podľa neho povedal, že neexistuje oficiálne písomné potvrdenie tohto postoja, ale na piatkovej videokonferencii dostala Ukrajina ústne uistenie.

Podľa Arachamija ruská strana súhlasila s ukrajinským názorom, že návrhy dokumentov sú dostatočne vypracované na to, aby mohli byť vedené priame rozhovory medzi oboma prezidentmi.

"Našou úlohou je pripraviť konečnú fázu nie samotného dokumentu, ale otázok, ktorých sme sa dotkli, a pripraviť budúce stretnutie prezidentov," povedal ukrajinský vyjednávač.

Schôdzka má byť v Turecku

Miestom schôdzky Putina a Zelenského by podľa neho bolo pravdepodobne Turecko. Dátum a miesto takéhoto stretnutia podľa neho zatiaľ nie je známe.

"Dátum ani miesto nie sú známe, ale domnievame sa, že to bude s najväčšou pravdepodobnosťou Istanbul alebo Ankara," povedal Arachamija.

Podľa Arachamija turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok telefonicky hovoril s Putinom aj Zelenským a zjavne potvrdil pripravenosť "usporiadať schôdzku v najbližšej budúcnosti".

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov podľa agentúry RIA Novosti v rozhovore s bieloruskou televíziou povedal, že rozhovory s Ukrajinou neboli jednoduché, ale hlavné je, že pokračujú.

Povedal tiež, že Rusko by rado v rokovaniach pokračovalo v Bielorusku, ale Kyjev bol proti. Rusko a Ukrajina mali minulý mesiac niekoľko kôl rozhovorov v Bielorusku, ale naposledy sa delegácie zišli v Istanbule.

Obe strany v posledných dňoch rokovania popisovali ako ťažké. Doterajšie schôdzky sa konali medzi oboma delegáciami tvárou v tvár aj prostredníctvom telekonferencií.

01 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 02 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 03 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte 04 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 05 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 18:08