StoryEditor

Plzeň zakázala plánovaný pochod neonacistov

17.01.2008, 23:00
Autor:
SITASITA

Západočeské mesto Plzeň zakázalo plánovaný víkendový pochod neonacistov. Ten sa mal uskutočniť pri príležitosti 66. výročia deportácií Židov počas druhej svetovej vojny. Pochod, na ktorom sa očakávala účasť stoviek českých a nemeckých extrémistov, sa mal konať v sobotu v historických uliciach štvrtého najväčšieho mesta Česka. Primátor Plzne Pavel Rödl však oznámil, že mení svoje predchádzajúce rozhodnutie, ktorým povolil pochod na základe "slobody slova".
"Nechcem byť primátorom mesta, kde sa môže slobodne používať nacistický pozdrav," povedal Rödl. Polícia sa aj obávala, že pochod neonacistov sa mohol skončiť zrážkami s anarchistami.
Ultrapravicoví extrémisti plánovali pochodovať vedľa synagógy, v ktorej sa majú zísť predstavitelia židovskej komunity na pamätnom zhromaždení.
Na pochode českých neonacistov sa očakávala aj účasť nemeckých pravicových radikálov. Českí organizátori pochodu totiž na svojom internetovom fóre umiestnili výzvu v nemeckom jazyku, že "všetci nemeckí priatelia sú vítaní". Hovorca bavorského ministerstva vnútra Oliver Platzer ubezpečil, že nemecká polícia urobí všetko pre to, aby zabránila vycestovaniu extrémistov do Česka.
Polícia zabránila v novembri minulého roka pochodu neonacistov cez pražskú Židovskú štvrť v čase výročia nacistického pogromu proti Židom. Viac ako 2 600 plzenských Židov deportovali do koncentračného tábora Terezín v januári 1942, tri roky po okupácii Čiech nacistickým Nemeckom.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 10:44