Reuters
StoryEditor

Británia rozšírila sankcie na ruských „propagandistov“ a „mariupoľského mäsiara“

31.03.2022, 14:30
Autor:
ČTKČTK
Šéfka britskej diplomacie Liz Trussová tvrdí, že pokiaľ ide o ďalšie posilňovanie sankcií, zostávajú na stole všetky alternatívy.

Britská vláda dnes oznámila rozšírenie protiruských sankcií na 14 ďalších subjektov vrátane štátnych médií a ich "propagandistov" a ruského generála Michaila Mizinceva, ktorého označila ako "mariupoľského mäsiara".

Opatrenie cieli na tých, ktorí šíria lži o ruskej invázii na Ukrajinu, uviedlo britské ministerstvo zahraničia. Šéfka diplomacie Liz Trussová oznámila, že Londýn bude ďalej stupňovať tlak, aby ruský prezident Vladimir Putin "na Ukrajine prehral".

Sankcie na ruské provládne médiá

Nová vlna sankcií dopadá okrem iného na prominentného moderátora ruskej štátnej televízie Sergeja Briljova, ktorý podľa spravodajskej spoločnosti BBC má aj britské občianstvo a vlastný byt v Londýne.

"Briljov už nebude môcť dosiahnuť na žiadne zo svojich britských aktív či pokračovať v podnikateľskej činnosti," uvádza vyhlásenie britskej vlády.

"Vláda tiež uvaľuje priame sankcie na štátne mediálne organizácie a cieli na Kremľom financovanú TV-Novosti, ktorá vlastní RT, predtým Russia Today, a na Rossija segodňa, ktorá kontroluje spravodajskú agentúru Sputnik," pokračuje.

Británia už skôr, rovnako ako Európska únia, zablokovala vysielanie televízie RT, zakázaný je tiež internetový obsah od Sputniku. Podľa britskej vlády nové kroky zabránia RT v "ceste späť na britské televízne obrazovky" a britským subjektom v "podnikaní s nástrojmi ruskej štátnej propagandy".

Lož ako ruská pracovná metóda

"Putinova vojna je založená na prívale klamstiev," uviedla k novým postihom ministerka Trussová s tým, že pokiaľ ide o ďalšie posilňovanie sankcií, zostávajú na stole všetky možnosti.

Moskva svoju vyše mesiac trvajúcu agresiu proti Ukrajine prezentuje ako boj proti "nacistom" a snahu "oslobodiť ruskojazyčné obyvateľstvo Ukrajiny". Zároveň napriek neustále pribúdajúc dôkazom popiera bombardovanie civilných cieľov, ako sú obytné domy, nemocnice alebo školy.

Najväčšie škody v tomto smere zrejme utrpelo juhovýchodné prístavné mesto Mariupoľ, kde sú za ruského obliehania uväznené desaťtisíce ľudí, pričom tisíce obyvateľov pravdepodobne od začiatku ofenzívy zahynuli.

Londýn skazu mesta pripisuje generálovi Mizincevovi, ktorý stojí na čele Centra riadenia národnej obrany Ruskej federácie a dohliada na všetky ruské vojenské operácie. Podľa britskej vlády dostal Mizincev pre brutalitu ruského postupu prezývku mariupoľský mäsiar.

"Je známy používaním zavrhnutiahodných taktík, vrátane ostreľovania civilných centier v Halabe (Aleppe) v rokoch 2015 a 2016 a teraz v Mariupole, kde sú na ukrajinskom ľude páchané zverstvá," uvádza tlačová správa.

01 - Modified: 2022-03-30 11:14:33 - Feat.: 0 - Title: Mení sa podpora Západu pre Ukrajinu? Británia zvažuje dodať Kyjevu pokročilejšie smrtiace zbrane 02 - Modified: 2022-03-31 11:31:38 - Feat.: 0 - Title: Šéf Colosseo pre HN: Projekty máme v Rusku aj na Ukrajine, vojna však zasiahla náš biznis v celom postsovietskom regióne 03 - Modified: 2022-03-31 11:46:01 - Feat.: 0 - Title: Expert očakával štart vojny, teraz pre HN predpovedá koniec: Ešte dva až tri týždne a Rusom dôjde dych 04 - Modified: 2022-03-31 12:23:27 - Feat.: 0 - Title: Motiváciou sýrskych žoldnierov bojujúcich na Ukrajine sú financie. Chcú sa Rusom odvďačiť za pomoc Asadovmu režimu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 03:17