Bývalého ruského vicepremiéra a vyhláseného kritika Kremľa Borisa Nemcova zastrelili blízko Kremľa v centre Moskvy. Koncom roka 2015 vyšetrovatelia označili za objednávateľa a organizátora vraždy bývalého dôstojníka čečenského práporu Sever Ruslana Muchudinova, po ktorom vyhlásili medzinárodné pátranie. Advokát pozostalých ale označil tento krok za manéver, ktorý má odviesť pozornosť od skutočných vinníkov z najbližšieho okolia čečenského vládcu Ramzana Kadyrova.wikimedia
StoryEditor

Bellingcat: Borisa Nemcova sledoval agent FSB spájaný s otravami ďalších opozičníkov

28.03.2022, 14:39
Autor:
ČTKČTK
Jeden z najvýraznejších kritikov Vladimira Putina bol zastrelený vo februári 2015 neďaleko Kremľa.

Ruského opozičného politika Borisa Nemcova, ktorý bol v roku 2015 zastrelený v Moskve, takmer rok pred smrťou sledoval agent ruskej spravodajskej služby FSB.

Zistili to investigatívni novinári serverov Bellingcat, BBC a The Insider.

Zavraždeného opozičníka podľa nich sledoval agent patriaci k rovnakému oddeleniu FSB, ktoré Bellingcat už skôr spojil s otravou ďalších výrazných opozičných postáv vrátane Alexeja Navaľného.

Niekdajší ruský vicepremiér Nemcov bol zastrelený vo februári 2015 v centre ruskej metropoly neďaleko Kremľa.

Za vraždu bola odsúdená skupina Čečencov, objednávateľov zločinu sa vypátrať nepodarilo. Ruské úrady odmietajú, že by sa na vražde politika podieľali.

Nemcov mal neželanú spoločnosť

BBC ale teraz píše, že Nemcova v mesiacoch pred jeho smrťou sledoval agent FSB vedený ako Valerij Sucharev. Politika potajomky sprevádzal najmenej na 13 cestách, naposledy len desať dní pred vraždou.

Novinári svoju investigatívnu prácu opreli o informácie získané na čiernom trhu z databázy FSB, v ktorej možno okrem iného sledovať rezervácie a nákup leteniek a cestovných lístkov.

Sucharevove rezervácie potom porovnali s verejne dostupnými správami o cestovaní Nemcova.

„V skorumpovanej spoločnosti, ako je Rusko, je (spomínaná databáza) dvojsečnou zbraňou,“ uviedol novinár Bellingcat Christo Grozev, podľa ktorého tento nástroj používajú na presné sledovanie príslušníci FSB, v prípade uniknutých informácií ho ale môžu na sledovanie týchto „špiónov“ využiť novinári.

​Väčšina Nemcových ciest viedla z Moskvy, kde žil, do Jaroslavľa, kde zasadal v regionálnom parlamente.

Zdá sa, že Sucharev poznal Nemcove plány vopred, pretože často prichádzal do rovnakej destinácie len niekoľko minút alebo hodín pred politikom.

Sledovaný bol Nemcov podľa novinárov naozaj detailne. Keď v lete 2014 letel na Sibír, let si rezervoval 2. júna tesne po polnoci.

O 10 minút neskôr si letenku do rovnakej destinácie kúpil aj Sucharev. Do Novosibirsku prileteli obaja v ten istý deň.

Špicľovanie ako zaužívaná prax

V Rusku nie je nezvyčajné, že bezpečnostné agentúry sledujú významných opozičných predstaviteľov, podotýka BBC.

Sucharev ale nebol len radovým agentom – Bellingcat ho v predchádzajúcom vyšetrovaní spojil s dvoma pokusmi o atentát, ktoré boli zamerané na prominentných kritikov Putina.

Prvým cieľom bol Nemcov priateľ, opozičný politik Vladimir Kara-Murza, ktorého v máji 2015 podľa Bellingcat otrávilo oddelenie FSB.

Sucharev bol členom tímu, ktorý v rovnakom čase ako Kara-Murza navštívil Kazaň. Odtiaľ sa opozičník vrátil vo vážnom zdravotnom stave.

Podľa ruských lekárov mal „srdcovú nedostatočnosť“. V roku 2017 Kara Murza čelil ďalšiemu neúspešnému pokusu o otravu, píše BBC. Ruská vláda odmieta tvrdenia, že by sa na otravách podieľali jej agenti.

Pokusu o otravu podľa Západu čelil aj Navaľnyj, ktorý v roku 2020 prišiel do kontaktu s bojovou látkou zo skupiny novičok.

​Bellingcat zistil, že tím FSB sledoval Navaľného vo východnom meste Tomsk bezprostredne pred otravou.

Suchárev v meste fyzicky nebol. Z výpisov telefonických hovorov však vyplýva, že v mesiacoch bezprostredne pred otravou 145-krát telefonicky alebo cez správy hovoril s najmenej štyrmi členmi tohto tímu a s vyššie postaveným príslušníkom FSB.

Ruská vláda odmieta, že by sa na otrave Navaľného akokoľvek podieľala. BBC požiadala Kremeľ a FSB o komentár k dôkazom, ktoré spoločne s Bellingcat a The Insider zhromaždila.

Podľa Putinovho hovorcu Dmitrija Peskova „nič z toho nesúvisí s ruskou vládou“ a závery novinárov označil za výmysel. FSB na žiadosť o komentár nereagovala.

01 - Modified: 2022-03-28 13:47:54 - Feat.: 0 - Title: Sú protiruské sankcie efektívne? Predstavy Západu sú mylné, mnoho dier nahráva Putinovmu impériu 02 - Modified: 2022-03-29 05:25:08 - Feat.: 0 - Title: Poľský veľvyslanec pre HN: Mierová misia na Ukrajine by mohla byť pod hlavičkou OSN 03 - Modified: 2022-03-28 10:51:45 - Feat.: 0 - Title: Rusi vyhostili troch slovenských diplomatov. Je to neopodstatnený krok, kritizuje Korčokov rezort 04 - Modified: 2021-05-12 11:08:02 - Feat.: 0 - Title: Prečo sa stal z Navaľného symbol? 05 - Modified: 2022-03-22 13:57:25 - Feat.: 0 - Title: Putinovho kritika opäť odsúdili. Navaľnému v trestaneckej kolónii pridali ďalších deväť rokov
01 - Modified: 2024-04-28 18:18:58 - Feat.: - Title: V uliciach Tbilisi sa protestuje proti zákonu o zahraničnom vplyve. Mohol by zmariť členstvo v Únii 02 - Modified: 2024-04-28 17:30:00 - Feat.: - Title: Situácia na fronte sa pre Ukrajinu zhoršila, Rusi prebrali iniciatívu, tvrdí Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-28 14:02:51 - Feat.: - Title: Veliteľ ukrajinskej armády Syrskyj pripustil, že Rusku sa miestami darí postupovať 04 - Modified: 2024-04-28 15:52:03 - Feat.: - Title: Rusko hrozí Západu tvrdou reakciou, ak sa dotkne jeho majetku. Moskva má pod palcom aktíva v krajine 05 - Modified: 2024-04-28 11:59:56 - Feat.: - Title: Ruské vojská podľa Moskvy dobyli ďalšiu dedinu na východe Ukrajiny. Kyjev sa nevyjadril
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 00:45