StoryEditor

Počet ľudí s chorobou AIDS podľa odhadou klesá

20.11.2007, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Namiesto 40 miliónov ľudí nakazených chorobou AIDS ich žije vo svete 33 miliónov. Tvrdí to podľa najnovšieho odhadu OSN. Vyplýva to zo správy, ktorú zverejnil Program OSN pre boj s vírusom HIV a chorobou AIDS. Správa súčasne varuje, že na túto zatiaľ nevyliečiteľnú chorobu umiera denne vo svete 5 700 ľudí.
Dôvodom nižšieho odhadu sú lepšie informácie, ktorá má organizácia k dispozícii, ale aj zníženie počtu infikovaných ľudí. Hlavným dôvodom celkového poklesu je nižší počet ochorení v Indii. Krajina znížila doterajší odhad z 5,7 milióna na 2,5 milióna. "Bez pochybností začíname vidieť plody doterajších investícií -- nové prípady a úmrtnosť klesajú a rozšírenie vírusu HIV sa stabilizuje. Ale vzhľadom na to, že vírusom sa denne nakazí 6 800 ľudí a 5 700 ľudí na AIDS každý deň zomrie, musíme sa intenzívnejšie usilovať o obmedzenie dôsledkov choroby v celom svete," povedal šéf programu Peter Piot. Výrazne menej nakazených zaznamenali aj v Angole, Keni, Mozambiku, Nigérii a Zimbabwe.
Najviac však táto zákerná choroba stále ničí africký kontinent, kde žije 22,5 milióna ľudí s vírusom HIV. Šírenie vírusu podľa OSN vyvrcholilo koncom 90. rokov na úrovni troch miliónov prípadov. Dnešný pokles je dôsledkom prirodzeného trendu epidémií a ich prevencie.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 11:01