StoryEditor

Návrat Talibanu znamená, že študentky v Afganistane nebudú môcť navštevovať školy

01.04.2022, 10:00
Študentky opúšťali triedy s plačom.

Televízny štáb AFP natáčal minulý týždeň vyučovaciu hodinu v triede na strednej dievčenskej škole Zarghona v hlavnom meste Kábul. Zrazu do triedy vstúpil ďalší učiteľ a nariadil študentkám, aby sa okamžite vrátili domov.

Tie sa pritom z návratu do školských lavíc tešili. Boli v nej prvýkrát od augusta, kedy Taliban prevzal kontrolu nad krajinou a uvalil prísne obmedzenia na ženy. No nemali na výber, zbalili si knihy a triedu opustili. Niektoré dokonca s plačom.

„Vidieť svoje študentky s plačom opúšťať triedy je veľmi bolestivé,“ vyjadrila sa Palwasha, učiteľka v dievčenskej škole Omra Khan v Kábule.

Ministerstvo školstva oznámilo, že školy budú zavreté, kým sa nevypracuje plán v súlade s islamským právom a afganskou kultúrou, uviedla tlačová agentúra Bakhar News Agency. „Vyhláška platí pre všetky študentky stredných škôl a študentky nad šiestou triedou základných škôl,“ uvádza agentúra v oznámení.

„Áno, je to pravda,“ povedal Inamullah Samangani, hovorca Talibanu pre AFP. Bez ďalších komentárov potvrdil, že dievčatá v celej krajine sa majú zo škôl vrátiť domov.  „Nemáme právo to komentovať,“ povedal na margo situácie hovorca ministra školstva Aziz Ahmad Rayan.

Proti vzdelávaniu dievčat

„Je to veľkým sklamaním pre dievčatá, ktoré sa nevedeli dočkať dňa, keď sa vrátia do školy. Ukazuje to však, že Taliban nie je spoľahlivý a neplní svoje sľuby,“ povedala Shukria Barakzai, afganská politička a novinárka so sídlom v Londýne.

Momentálne sú v celej krajine stredné a základné školy od šiesteho ročníka zakázané, a to aj napriek tomu, že minulý týždeň ministerstvo školstva oznámilo obnovenie vyučovania vo viacerých provinciách s výnimkou Kandaháru – kolísky Talibanu.

Taliban predtým trval na tom, že si chce nájsť čas na to, aby zabezpečil oddelené školy pre chlapcov a dievčatá vo veku 12 až 19 rokov. Oddelené školy vznikli, no aj tak zostávajú zavreté. Vraj preto, že dievčatá nemali správne nasadený hidžáb.  

„Ukázalo to, že Taliban je presne taký istý ako predtým – sú proti vzdelávaniu dievčat,“ dodala Barakzai.

AFP

Vzdelávanie žien v Afganistane

Radikálna nábožensko-politická skupina Taliban naposledy vládla Afganistanu v rokoch 1996 až 2001, kedy zakázali ženám vzdelávať sa. Po návrate k moci v auguste 2021 sľúbili príležitosť na vzdelávanie a zamestnanie aj im. Dokonca aj Medzinárodné spoločenstvo urobilo zo vzdelávania dievčat kľúčovú požiadavku na akékoľvek budúce uznanie vlády Talibanu.

Deborah Lyonson, veľvyslankyňa OSN v Afganistane, označila správy o zatvorení škôl za znepokojujúce. Na svojom Twitteri sa pýta, aký bol na to dôvod. Hlboké znepokojenie vyjadrila aj Nórska rada pre utečencov.

„Očakávame, že vláda Talibanu umožní všetkým dievčatám a chlapcom v celej krajine obnoviť svoj kompletný vzdelávací cyklus v súlade s predchádzajúcimi verejnými ubezpečeniami, ktoré poskytli,“ uviedol vo vyhlásení generálny tajomník Nórskej rady pre utečencov (NRC) Jan Egeland.

Taliban uvalil na ženy množstvo obmedzení – zakázal im vykonávať mnohé zamestnania, kontroloval ich oblečenie a bránil im cestovať mimo svojich trvalých bydlísk. Aj keď sa školy nanovo otvoria, prekážky pre dievčatá zostávajú. Mnohí predstavitelia hnutia považujú vzdelávanie dievčat za zbytočné.  

Ľudsko-právna organizácia Human Rights Watch sa zaoberá otázkou, ako pomôcť dievčatám v Afganistane dosiahnuť vzdelanie a ako ho neskôr uplatniť.

„Prečo by ste vy a vaša rodina mali urobiť obrovské obete, aby ste vôbec mohli študovať a potom nikdy nemať kariéru, o ktorej ste snívali?,“ pýta sa Sahar Fetrat, členka HRW.

Autorka je študentkou Katedry žurnalistiky FiF UK.
Článok vznikol v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Program spolufinancuje SlovakAid a Európska únia. 
01 - Modified: 2024-04-18 12:24:36 - Feat.: - Title: Silné búrky v Afganistane a Pakistane si vyžiadali najmenej 137 obetí 02 - Modified: 2024-04-17 17:40:42 - Feat.: - Title: Pakistanské bezpečnostné sily zabili siedmich ozbrojencov z Afganistanu 03 - Modified: 2024-04-14 20:59:36 - Feat.: - Title: Silné dažde a povodne si v Afganistane vyžiadali najmenej 33 mŕtvych 04 - Modified: 2024-04-14 15:12:32 - Feat.: - Title: Pri záplavách v Afganistane zomrelo od piatka najmenej 33 ľudí 05 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 11:34