Reuters
StoryEditor

Johnson vyzval Čínu, aby odsúdila ruskú inváziu na Ukrajinu: V Pekingu sa objavujú pochybnosti

20.03.2022, 14:15
Autor:
ČTKČTK
Peking podľa britského premiéra riskuje, že sa ocitne na zlej strane dejín.

Britský premiér Boris Johnson dnes vyzval Čínu, aby zaujala stanovisko a odsúdila ruskú inváziu na Ukrajinu. V rozhovore s denníkom The Sunday Times obvinil ruského prezidenta Vladimíra Putina zo snahy nastoliť nový svetový poriadok.

Peking podľa neho riskuje, že sa ocitne na zlej strane dejín. "S postupom času a s pribúdajúcim počtom ruských zverstiev je podľa môjho názoru pre ľudí stále ťažšie a politicky trápnejšie aktívne či pasívne schvaľovať Putinovu inváziu," vyhlásil Johnson na adresu Číny.

​Strategický spojenec Moskvy a ďalšie krajiny, ktoré sa nechcú prikloniť na ničiu stranu, podľa neho teraz čelia "značným dilemám". Vyzval ich, aby sa pripojili k Západu a ruskú agresiu na Ukrajinu jasne odsúdili. "Myslím, že v Pekingu sa začínajú objavovať pochybnosti," dodal.

Johnson Čínu varoval, že podpora ruského útoku je ako voľba zlej strany v druhej svetovej vojne. Inváziu na Ukrajinu potom označil za boj medzi dobrom a zlom.

Ukrajina, Spojené štáty a Británia sa obávajú, že Peking Rusku pomôže vojensky alebo pri obchádzaní sankcií, ktoré na Moskvu uvalili západné štáty.

Americký prezident Joe Biden v piatok varoval čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga pred "dôsledkami", ktoré by pre Čínu mali takéto kroky. Johnson v sobotu na konferencii Konzervatívnej strany varoval, že by sa Západ po ruskej invázii na Ukrajinu nemal pokúšať o normalizáciu vzťahov s Putinom.

Útok ruských vojsk označil za bod zlomu pre celý svet. Britský premiér bol pred sobotnou konferenciou na návšteve v Saudskej Arábii, kde chcel uzavrieť dohodu, ktorá by znížila závislosť Británie na dodávkach ropy a plynu z Ruska. Hoci sa vrátil s prázdnymi rukami a čelil za svoju cestu kritike ľudskoprávnych organizácií, obhajoval svoje rozhodnutie to aspoň skúsiť.

Cesta sa uskutočnila uprostred koordinovaného diplomatického úsilia západných predstaviteľov vyvinúť tlak na ruského prezidenta Putina. Johnson sa doteraz ujal dialógu s krajinami Perzského zálivu, zatiaľ čo Biden sa zameral na Čínu.

Amerika a Británia sa dohodli, že nebudú hovoriť priamo s Putinom, a umožňujú francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi, aby viedol rokovania s Moskvou. Britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová plánuje do mesiaca návštevu Indie, kde sa stretne s premiérom Naréndrom Módím.

01 - Modified: 2024-04-19 20:08:10 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Chery plánuje zamestnať v španielskom závode 1250 ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 03 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 04 - Modified: 2024-04-19 16:47:38 - Feat.: - Title: Čína má v armáde nový útvar, cieľom je posilniť jej schopnosť bojovať a vyhrávať 05 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 09:22