TASR/AP
StoryEditor

Rusi stále nevedia obkľúčiť Kyjev. Budú sa snažiť dobyť Mariupoľ, myslí si vojenský inštitút

16.03.2022, 08:57
Autor:
TASRTASR
V tejto chvíli je zrejme tiež nepravdepodobné, že Rusi spustia operáciu pri prístavnom meste Odesa.

V tejto chvíli je nepravdepodobné, že by ruské jednotky v najbližších dňoch spustili veľkú ofenzívnu operáciu s cieľom dobyť ukrajinské hlavné mesto Kyjev.

Namiesto toho sa zrejme Moskva zameria na dobytie Mariupoľa. Vyplýva to z najnovšej analýzy Inštitútu pre štúdium vojny (ISW), ktorú v stredu citovala televízia BBC.

"Keďže ruské sily pravdepodobne nebudú schopné v blízkej budúcnosti dokončiť obkľúčenie Kyjeva alebo obnoviť mobilné útočné operácie na severovýchode Ukrajiny, dobytie Mariupoľa (na juhovýchode krajiny) bude pravdepodobne ďalším kľúčovým bodom v ruskej invázii na Ukrajinu," uviedol ISW.

Rusko podľa ISW pokračuje aj v útokoch na prístavné mesto Mariupoľ, ktoré už jeho armáda obkľúčila.

"Rusi dennodenne útočia na západný a východný okraj mesta. Ruské vzdušné, raketové a delostrelecké útoky sa naďalej zameriavajú na obytné oblasti a civilnú infraštruktúru, aby prinútili mesto kapitulovať," napísal ISW.

Inštitút poprel utorňajšie tvrdenie Ruska, že získalo plnú kontrolu nad Chersonskou oblasťou. Cherson obsadila ruská armáda po trojdňovom obliehaní už začiatkom marca ako vôbec prvé veľké ukrajinské mesto. Zvyšok oblasti však pod úplnou kontrolou zrejme naďalej nemá.

Ako ďalej uvádza analýza ISW, v druhom najväčšom ukrajinskom meste Charkov ruské sily pri snahách o obkľúčenie bojujú s nedostatkom munície.

V tejto chvíli je zrejme tiež nepravdepodobné, že Rusi spustia operáciu pri prístavnom meste Odesa, kým si nezabezpečia komunikačné spojenie. Ruská námorná pechota však môže vykonať vylodenie na pobreží Čierneho mora.

01 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 02 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 03 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 04 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 05 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 18:27