Reuters
StoryEditor

USA chystajú predaj zbraní Izraelu za stovky miliónov dolárov, Biden čelí tlaku vo vlastnej strane

18.05.2021, 11:11
Autor:
ČTKČTK
Časť demokratov uvažuje nad tým, či chystaný predaj zbraní nevyužiť k nátlaku na Izrael, aby zastavil útoky.

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena informovala začiatkom mája Kongres o úmysle predať Izraelu zbrane v hodnote 735 miliónov dolárov.

Urobila tak asi týždeň pred vypuknutím bojov medzi radikálnym hnutím Hamas a izraelskou armádou, pričom väčšinu zásielky tvoria zariadenia na presné navádzanie bômb, ktoré Izrael používa pri bombardovaní pásma Gazy.

Časť demokratických zákonodarcov, ktorí postup Izraela z posledných dní kritizujú, teraz uvažuje nad tým, či chystaný predaj zbraní nevyužiť k nátlaku na Izrael, aby útoky zastavil, napísal denník The Washington Post.

Biely dom informoval Kongres o zamýšľanom predaji zbraní 5. mája. Vláda musí podľa zákona zasielať upozornenia na podobné plánované transakcie a zákonodarcovia potom majú 15 dní na to, aby prípadne prijali nezáväznú rezolúciu v ktorej sa proti predaju ohradzujú.

Izrael čelí kritike

V praxi sa však podobné záležitosti vyjednávajú vopred a v momente formálneho upozornenia Kongresu je už súhlas parlamentu zvyčajne zaistený.

V tomto prípade však necelý týždeň po oznámení začalo po dňoch rastúceho napätia hnutie Hamas ostreľovať Izrael, na čo židovský štát odpovedal cielenými bombovými útokmi na pásmo Gazy.

Izrael pritom čelí rastúcej kritike kvôli veľkému počtu civilných obetí jeho útokov, židovský štát sa bráni tým, že palestínski radikáli schválne využívajú úkryty v civilnej infraštruktúre.

Pobúrenie vyvolalo tiež víkendové zničenie budovy v Gaze, v ktorej mali redakcie rôzne médiá.

Rozkol v Demokratickej strane

USA sú tradične jedným z najbližších spojencov Izraela. Podľa WP však nová generácia zákonodarcov z vládnucej Demokratickej strany, ktorí sa poväčšine hlásia k jej ľavicovejšiemu krídlu, začína v posledných dňoch hlasno spochybňovať terajšiu jednoznačnú podporu politiky izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

Mnohí z nich chcú získať o chystanom predaji nové informácie a hovoria aj o možnosti, že by USA pozdržaním obchodu mohli vyvíjať tlak na Izrael v snahe dosiahnuť čo najrýchlejšie prímerie na Blízkom východe.

Podľa zdrojov WP diskusia v Kongrese zrejme už rozpracovaný predaj zbraní nezastaví, spor však zvýrazňuje rastúci rozkol u demokratov.

Staršia generácia zákonodarcov vládnej strany, ako napríklad šéf demokratov v Senáte Chuck Schumer, predseda tamojšieho vplyvného zahraničného výboru Robert Menendez, alebo líder demokratov v Snemovni reprezentantov Steny Hoyer, stojí pevne za Izraelom a v súčasnej kríze zdôrazňujú predovšetkým právo Izraela na sebaobranu pred útokmi Hamasu a ďalších radikálnych skupín.

Tlak na Bidena

Časť mladších zákonodarcov však v tomto smere vyvíja tlak na Bidena a lídrov v Kongrese, aby zaujali voči Izraelu tvrdší postoj kvôli jeho dlhoročnému prístupu k Palestínčanom.

Najúčinnejšia cesta je pritom podľa nich hrozba znížením zahraničnej pomoci alebo práve pozastavenie predaja zbraní.

Prezident Joe Biden počas rastúceho tlaku vo vnútri vlastnej strany v noci na dnes prvýkrát od vypuknutia konfliktu vyhlásil, že podporuje pokoj zbraní v izraelsko-palestínskom konflikte.

Médiá však upozorňujú na to, že priamo nevyzval na zastavenie násilností. Spojené štáty tiež opäť zablokovali vyhlásenie Bezpečnostnej rady OSN volajúce po okamžitom ukončení izraelských útokov, pri ktorých zomrelo už vyše 212 Palestínčanov.

USA opakovane argumentujú tým, že vo veci podnikajú vlastné diplomatické kroky, ktoré považujú za účinnejšie, než verejné vyhlásenie BR OSN.

01 - Modified: 2021-05-14 11:52:11 - Feat.: 0 - Title: Železná kupola: Izrael chráni špeciálny systém. Takto funguje ničiteľ rakiet 02 - Modified: 2021-05-15 15:37:35 - Feat.: 0 - Title: Novinári boli ľudské štíty, budovu využíval Hamas. Izrael vysvetľuje zničenie budovy médií 03 - Modified: 2021-05-15 19:11:15 - Feat.: 0 - Title: Izraelský premiér volal Bidenovi. Ubezpečoval ho, že neútočia na civilistov 04 - Modified: 2021-05-17 09:42:13 - Feat.: 0 - Title: Hlavne sa neschovávať v kúpeľni. Ako som sa naučila prežiť raketový útok v Izraeli 05 - Modified: 2021-05-17 11:35:58 - Feat.: 0 - Title: Izraelská armáda úmyselne klamala, aby vlákala radikálov do pasce. Nasledovali masívne údery
01 - Modified: 2024-04-27 15:11:09 - Feat.: - Title: Polícia pri univerzite v Bostone zadržala demonštrantov. Dôvodom boli antisemitské pokriky 02 - Modified: 2024-04-27 11:17:02 - Feat.: - Title: Dobré časy na burze. Indexy S&P 500 a Nasdaq Composit majú za sebou najlepší týždeň od novembra 03 - Modified: 2024-04-27 10:45:55 - Feat.: - Title: Putin podľa amerických tajných služieb zrejme nedal pokyn, aby zabili Navaľného, píše Wall Street Journal 04 - Modified: 2024-04-27 07:37:03 - Feat.: - Title: Zdravotník, ktorý predávkoval Afroameričana ketamínom pri policajnom zásahu, vyviazol s podmienkou 05 - Modified: 2024-04-27 05:17:45 - Feat.: - Title: Hamas zvažuje izraelský návrh na prímerie, Egypt je pripravený na neho zatlačiť
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 19:15