Reuters
StoryEditor

Izrael sa desí občianskej vojny. Strety Židov s Arabmi sprevádza lynčovanie

13.05.2021, 15:57
Autor:
ČTKČTKjhrjhr
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu povedal, že to, čo sa deje v izraelských mestách, je "neprijateľné".

Boje medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi sa presunuli aj do zmiešaných izraelských miest, kde začali prejavovať svoj odpor aj tamojší Arabi. Na mnohých miestach sa tvrdo stretli s izraelskými radikálmi, dochádzalo aj k lynčovaniu.

Izraelský prezident Reuven Rivlin vyzval na ukončenie násilností a označil situáciu za "občiansku vojnu". Podľa premiéra Benjamina Netanjahua bojuje Izrael na dvoch frontoch.

"Stretávame sa s nezmyselnou občianskou vojnou, prosím zastavte to šialenstvo," povedal prezident Rivlin v televízii Channel 12.

Výzva na ukončenie bojov

"Vyzývam všetkých miestnych vodcov, náboženských lídraov, občanov, rodičov, urobte všetko, čo môžete, aby ste zastavili túto hroznú vec, ktorá sa deje pred našimi zrakmi," apeloval prezident. "Táto krajina patrí nám všetkým," zdôraznil Rivlin.

Rivlin skritizoval "hanebné" mlčanie vodcov arabskej komunity k výtržnostiam štvaným "krvilačným arabským davom" s tým, že poskytuje podporu "terorizmu".

Prezident hovorí o pogrome

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu povedal, že to, čo sa deje v izraelských mestách, je "neprijateľné". "Nič neospravedlňuje lynčovanie Arabov Židmi a nič neospravedlňuje lynčovanie Židov Arabmi," vyhlásil.

Násilnosti v Izraeli večer pokračovali, hoci do najproblematickejších miest polícia poslala posily. Desiatky ľudí sú zranené a skoro 400 polícia zatkla. Podľa izraelského webu Ynet Izrael nad nepokojmi zrejme stratila kontrolu.

Len v meste Lod, ktoré vyhlásilo v stredu výnimočný stav a zákaz nočného vychádzania, bolo zranených najmenej 20 ľudí, vrátane 33-ročnej tehotnej moslimky. Nepokoje začali v Lodu v pondelok večer, kedy tam bol pri stretoch zastrelený tridsaťtriročný Arab.

Zatknutí boli dvaja Židia podozriví zo streľby. Arabi sa potom vydali do ulíc, zapálili synagógu a vymieňali na stožiaroch izraelské vlajky za palestínske. Prezident Rivlin situáciu v Lodu označil za pogrom.

Rozbroje boli tiež hlásené z telavivského predmestia Bat Jam alebo Tiberiasu. V Bat Jame židovskí extrémisti napadli obchody arabských majiteľov. Televízia zaznamenala lynčovanie arabského vodiča, ktorý zostal bezvládne ležať na zemi. V Tiberiase Židia napadli Arabov a zranený bol civilista a jeden policajt.

V severoizraelskom meste Akko bol ťažko zranený tridsaťročný muž kamením, ktoré na Židov hádzali arabskí obyvatelia mesta. Židia usporiadali pochod a volali na ňom smrť Arabom. V Haife Židia zasypali kamením Araba v aute, vodič zrýchlil a jedného z útočníkov zranil.

Mešita ako spúšťač hnevu izraelských Arabov

Denník The Washington Post poznamenáva, že nepokoje v izraelských mestách s väčšou časťou arabskej populácie predstavujú vzácnu výzvu pre izraelský domáci front. Masové protesty medzi izraelskými Arabmi prepukli po viac ako dvoch dekádach.

"Spustila to (mešita) Al-Aksá," tvrdí profesor politických vied a blízkovýchodné histórie Hillel Frisch. Zásah izraelských ťažkoodencov proti Palestínčanom zabarikádovaným v mešite počas osláv Dňa Jeruzalema rozzúril islamistické hnutie Hamas natoľko, že na Izrael začalo posielať rakety, ale viedol aj k sérii protestov izraelských Arabov moslimského vyznania v zmiešaných mestách.

"Zhromažďovacím miestom pre moslimov je Al-Aksá. To je to, čo ich spojilo, aby sa pripojili k vojne proti Izraelu v roku 2000. Palestínsky alebo arabský nacionalizmus nestačil na to, aby podnietil masovú podporu. Bola to Al-Aksá," povedal Frisch webu Jewish News Syndicate.

Jeruzalemská mešita Al-Aksá je spájaná s koránskou "Nočnou cestou" proroka Mohameda do Jeruzalema, z ktorého vystúpil do neba. Moslimovia preto pripisujú jeruzalemskej mešite zvláštny význam a Jeruzalem považujú za tretie najsvätejšie miesto islamu po Mekke a Medine.

Mnohí idú do ulíc po výzvach na sociálnych sieťach

Ľavicovo orientovaný denník Haarec píše, že rozbroje sú reakciou na sociálno-ekonomické problémy a diskrimináciu, ktorým izraelskí Arabi čelia. Demonštrantmi bývajú často mladí ľudia, ktorí odpovedajú na výzvy na protestu na sociálnych sieťach, bez toho, aby tušili, kto za nimi stojí a prečo k nepokojom nabáda.

Časť izraelských Arabov, ktorých celkový podiel v izraelskej populácii je dvadsať percent, si dlhodobo sťažuje na údajne prezieravý postoj izraelskej vlády. Osočujú ju, že neinvestuje do infraštruktúry, ekonomiky či raketových útulkov, ako tomu robí v prevažne židovských mestách.

Podľa Meira Elrana z telavivského Ústavu pre štúdiá národnej bezpečnosti je väčšina izraelských Arabov integrovaná do spoločnosti a uvedomuje si, že v Izraeli sa im darí lepšie ako väčšine Arabov vo zvyšku Blízkeho východu.

"Väčšina Arabov v Izraeli nevidí to, čo sa deje v ich strede, pozitívne," približuje ich pohľad na súčasné dianie. Avšak, populácia sa teraz nachádza v "hru meniacom" momente, kedy sa musí rozhodnúť, či bude pokračovať v "izraelizácii" či sa poddá "palestinizácii".

Výzvy na ukončenie násilností

Predstavitelia židovských organizácií a Izraela vyzývajú k ukončeniu násilností. "Veľká väčšina ľudí v Izraeli, Židov i Arabov, je oveľa lepších, ako sú tí v uliciach. Väčšina verí v koexistenciu. Úloha lídrov na oboch stranách je znížiť napätie, vyzvať všetkých k dodržiavaniu zákona a pomôcť obnoviť poriadok," vyhlásil podľa servera The Times of Israel šéf izraelskej opozície Jair Lapide, ktorého prezident minulý týždeň poveril zostavením vlády potom, čo sa to po voľbách nepodarilo doterajšiemu premiérovi Netanjahuovi.

Krajne pravicový politik Bezalel Smotrič vyzval židovských výtržníkov, aby násilnosti ukončili. "Židovskí bratia, prestaňte! My nie sme ako oni! Nesmieme siahnuť k násiliu. Pokiaľ ide o sebaobranu proti teroru a výtržníkom, potom áno; pokiaľ ide o násilie a ničenie majetku, to za žiadnych okolností," povedal.

Sefardský vrchný rabín Jicchak Josef vyzval Židov, aby prestali útočiť na Arabov. "Na nevinných izraelských civilistov teraz útočia teroristické organizácie, panuje horúca krv, sme pobúrení, je ťažké pozerať sa na tie scény. Nesmieme sa však nechať zavliecť do provokácií, ubližovať ľuďom a ničiť majetok," uviedol rabín vo vyhlásení.

Stojí v ňom tiež, že tóra nedovoľuje nikomu brať zákon do vlastných rúk. "My musíme byť svetlom národa, a nie opakom," povedal vrchný rabín.

01 - Modified: 2024-05-02 20:54:40 - Feat.: - Title: Izrael zasiahol vzdušným úderom budovu sýrskych bezpečnostných síl v Damasku 02 - Modified: 2024-05-02 20:17:22 - Feat.: - Title: Na Kalifornskej univerzite zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov, zlikvidovali barikády 03 - Modified: 2024-05-02 17:47:41 - Feat.: - Title: Parížska univerzita odmietla požiadavky študentov o Izraeli, tí chystajú hladovku 04 - Modified: 2024-05-02 15:47:14 - Feat.: - Title: Turecko úplne zastavilo obchodovanie s Izraelom. Erdogan ostro Jeruzalem kritizuje 05 - Modified: 2024-05-02 12:55:59 - Feat.: - Title: Protesty študentov eskalovali aj v Kalifornii, polícia ničí barikády a zatýka
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 07:04