StoryEditor

Epidemiológ Maďar pre HN vysvetlil, prečo bude toto leto horšie ako vlaňajšie

23.04.2021, 10:00
Britskú mutáciu koronavírusu dokáže vytlačiť len ešte infekčnejší variant, tvrdí pre HN ostravský epidemiológ Rastislav Maďar.

Pred týždňom ste sa vyjadrili, že ak bude pokles prípadov infekcie pokračovať, koncom apríla by sa mohli uvoľniť ďalšie opatrenia. Platí to ešte?
Áno, stále to platí. Vidíme, že Veľká noc nám nepokazila klesajúci trend a aj po nej epidémia naďalej brzdí, čo je pozitívne. Avšak teraz ešte musíme počkať na to, čo nám teoreticky mohla spôsobiť, respektíve ako sa prejaví na epidemických indikátoroch prvá vlna uvoľnenia 12. apríla, v rámci ktorej sa otvorila časť škôl. Konkrétne ide o žiakov prvého stupňa základných škôl, ktorí začali rotačnou výučbou. Vrátili sa aj predškoláci, ktorí absolvujú posledný rok v materských školách. K tomu sa nabalili aj ďalšie veci.


Aké veci?
Napríklad obchody, ktoré súvisia s oblečením a s obuvou pre deti. Počas uplynulej vlny uvoľňovania šli i papiernictvá, čo opäť súvisí s otvorením škôl, ako aj zámočníctva. Ďalej sa otvorili zoologické záhrady. Zároveň došlo k otvoreniu vonkajších trhov a športových aktivít jeden na jedného. Toto bol prvý balíček týždeň po Veľkej noci. A teraz v stredu sme uvideli, čo tento poveľkonočný balíček spôsobil a ako sa to prejaví na vývoji epidémie. Ak bude pandémia naďalej intenzívne brzdiť, tak sa bude zvažovať ďalšie uvoľňovanie.


Český rezort zdravotníctva tvrdí, že prioritou je návrat žiakov do škôl. Je to správny krok? Nehrozí, že sa opäť zhorší situácia a čísla začnú stúpať?
Podľa našich modelov by to hroziť nemalo. Keby to boli len školy plus obchody, ktoré sa týkajú žiakov, tak by epidémia brzdila aj naďalej. Avšak to, že sa brzdiaci efekt prejavil aj po uvoľnení v ďalších oblastiach, ktoré sa otvorili, sme mohli uvidieť až teraz. Podľa toho sa naplánuje ďalšie uvoľnenie. Niečo sa určite otvorí už na budúci týždeň v pondelok. Nasledujúca vlna uvoľňovania príde v ďalší pondelok, teda tretieho mája.


Dá sa už dnes povedať, že Česi Veľkú noc zvládli a čierne scenáre sa nenaplnili?
Áno, jednoznačne vidíme, že Veľká noc nám epidemiologickú situáciu nezhoršila a klesajúci trend je naďalej zachovaný.


Ktoré protipandemické opatrenia zabrali najviac?
To nikto úplne presne nedokáže povedať, pretože lockdownové opatrenia sa vyhlasovali v balíčkoch. A tie zabrali komplexne ako celok. Ktoré z nich boli efektívne viac a ktoré menej, to sa môžeme len domnievať. Tvrdé dáta totiž z toho nikdy nebudeme mať k dispozícii. Môžem teda vysloviť iba sv...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 10:17