Al Jazeera
StoryEditor

Bývalého policajta Chauvina uznali za vinného z vraždy Floyda

20.04.2021, 23:31
Autor:
TASRTASR
Za vinného ho dvanásťčlenná porota uznala vo všetkých bodoch obžaloby.

Bývalého amerického policajta Dereka Chauvina uznala v utorok súdna porota v Minneapolise v americkom štáte Minnesota za vinného z vraždy druhého aj tretieho stupňa a tiež zabitia Afroameričana Georgea Floyda.

Za vinného ho tak dvanásťčlenná porota uznala vo všetkých bodoch obžaloby. Informovali o tom svetové agentúry AP a AFP.

Za vraždu druhého stupňa Chauvinovi hrozí 40-ročné za vraždu tretieho stupňa 25-ročné a za zabitie desaťročné väzenie.

Proces so Chauvinom, obvineným z vraždy druhého stupňa, zabitia aj vraždy tretieho stupňa, sa začal v meste Minneapolis koncom marca.

Po úvodných rečiach bola vyše dva týždne na rada obžaloba, ktorá tvrdila, že 46-ročný Floyd zomrel v dôsledku policajného zásahu. Minulý utorok sa k slovu dostala obhajoba, podľa ktorej k smrti Floyda viedlo užívanie drog a problémy so srdcom.

Po pondelňajších záverečných argumentoch obžaloby i obhajoby sa dvanásťčlenná porota o verdikte radila v priebehu dvoch dní - pondelka i utorka, pričom k rozhodnutiu dospela celkovo približne po desiatich hodinách.

Vynesenie verdiktu sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia, budova súdu bola obohnaná ostnatým drôtom aj betónovými zátarasami a do ulíc Minneapolisu boli nasadené tisícky príslušníkov Národnej gardy i policajtov.

Afroameričan Floyd zomrel vlani 25. mája v Minneapolise vo veku 46 rokov po tom, ako mu policajt Chauvin kľačal pri zatýkaní na krku vyše osem minút a ignoroval Floydove sťažnosti na to, že "nemôže dýchať". Tento čin, ktorý okoloidúci nakrútili na video, vyvolal v celých Spojených štátoch masové protesty proti rasovej nespravodlivosti a policajnej brutalite.

Chauvina bezprostredne po Floydovej smrti prepustili z policajného zboru, rovnako ako aj ďalších troch policajtov, ktorí boli pri zatýkaní Floyda. Tí čelia obvineniam z napomáhania a podnecovaniu k vražde druhého stupňa a zo zabitia druhého stupňa a budú súdení. Proces s nimi sa má začať 23. augusta.

01 - Modified: 2023-12-05 10:57:27 - Feat.: - Title: Expolicajt zodpovedný za smrť Floyda sa z nemocnice vrátil do väzenia 02 - Modified: 2023-11-25 06:56:31 - Feat.: - Title: Bývalého amerického policajta zodpovedného za smrť Georga Floyda bodli vo väznici nožom 03 - Modified: 2023-05-02 21:25:00 - Feat.: - Title: Kauza Floyd: Odsúdili aj štvrtého policajta, za spolupáchateľstvo pri vražde 04 - Modified: 2023-04-17 18:46:13 - Feat.: - Title: Súd potvrdil verdikt pre policajta odsúdeného za vraždu Floyda. Chauvin si dlhý trest odpyká 05 - Modified: 2023-02-01 21:51:13 - Feat.: - Title: Na pohreb černocha zabitého políciou Tyrea Nicholsa prišla Kamala Harrisová aj rodina Georgea Floyda
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 22:27