Reuters
StoryEditor

Rana pre Merkelovej stranu. Korupčná aféra môže otočiť výsledok volieb

22.03.2021, 15:40
Autor:
ČTKČTK
CDU/CSU nemeckej kancelárky Angely Merkelovej stále nemá volebného lídra. Preferencie jej zhoršuje aj aféra s nákupmi rúšok.

Rozrastajúca sa korupčná aféra s nákupmi rúšok a respirátorov, do ktorej sú zapletení poslanci a činitelia konzervatívnej únie CDU/CSU nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a ktorá sa priblížila aj k ministrovi zdravotníctva Jensovi Spahnovi, ohrozuje volebné preferencie strany pred septembrovými parlamentnými voľbami.

Získať späť dôveru voličov má pomôcť etický kódex zákonodarcov, ktorý Kresťanskodemokratická únia (CDU) navrhuje a ktorý už ohlásil bavorský premiér a šéf Kresťanskosociálnej únie (CDU) Markus Söder.

Kauza je pre CDU/CSU ďalšou ranou, s ktorou sa musí vyrovnať. Únia totiž ešte nemá lídra, ktorý ju povedie do volieb ako kancelársky kandidát.

Koniec Merkelovej 

Merkelovú, ktorá po štvornásobnom kancelárskom mandáte odchádza z politiky, by rád nahradil šéf CDU Armin Laschet, ktorého strana aj kvôli afére skončila v nedávnych krajinských voľbách v Bádensku-Württembersku a Porýní-Falcku druhá s historicky najhoršími výsledkami.

Jeho súperom môže byť Söder, ktorý záujem oficiálne nepotvrdil, podľa analytikov však pozorne sleduje Laschetove chyby. A politický výhľad únia nemá dobrý.

Ešte v januári dosahovala CDU/CSU v prieskume nedeľníka Bild am Sonntag jasné víťazstvo v podobe 36-percentnej podpory voličov, ktorá však teraz predstavuje už len 27 percent.

To síce stále znamená post najsilnejšej nemeckej politickej strany, zároveň sa však znížil na päť percentuálnych bodov náskok únie pred druhými Zelenými. Táto ekologická strana môže podľa politológov vážne uvažovať nad kancelárskym úradom.

Ešte väčší pád 

Torsten Schneider-Haase z agentúry Kantar sa domnieva, že CDU/CSU ešte dno nedosiahla, preto sa musí pripraviť aj na väčší prepad.

Ešte vlani počas prvej vlny pandémie choroby covid-19 bola CDU/CSU na vrchole popularity. Už v lete sa však začali objavovať prvé náznaky, že na nákupoch vtedy nedostatkových rúšok a respirátorov zarobili niektorí politici zaujímavé sumy. Ministerstvo zdravotníctva vtedy tieto špekulácie odmietlo.

Zmena nastala na prelome roka, kedy sa do médií dostali informácie o predražených dodávkach respirátorov od švajčiarskej spoločnosti Emix pre ministerstvo zdravotníctva v Severnom Porýní-Vestfálsku a Bavorsku a tiež pre spolkové ministerstvo zdravotníctva.

Hospodársky magazín Capital k tomu uviedol, že u ministra zdravotníctva Spahna kvôli obchodu lobovala dcéra niekdajšieho dlhoročného generálneho tajomníka CSU Gerolda Tandlera.

Potom na verejnosť unikli informácie, že k rádovo stovkám tisíc eur prišli aj poslanci Georg Nusslein, Nikolas Löbel a Mark Hauptmann.

Nusslein medzitým odišiel z CSU, poslanecký mandát si však ponechal, naopak Hauptmann z CDU, ktorý je podozrivý ešte z lobovania v prospech Azerbajdžanu, a jeho stranícky kolega Löbel už poslaneckú lavicu opustili.

Kauza s respirátormi 

Najnovšie sa podozrenie sústredilo na poslanca bavorského krajinského snemu Alfreda Sautera, ktorý v 80. rokoch zasadal v Spolkovom sneme a na konci 90. rokov pôsobil ako bavorský minister spravodlivosti.

Sauter už dal všetky svoje stranícke funkcie k dispozícii, pozastavil členstvo v CSU a opustil stranícku frakciu.

Ušetrený nezostáva ani Spahn. Magazín Der Spiegel na svojom webe cez víkend napísal, že 570-tisíc respirátorov predala spolkovému ministerstvu zdravotníctva mediálna spoločnosť Burda.

Sporné na tomto kontrakte je to, že Spahnov manžel Daniel Funke ako lobista vedie berlínske zastúpenie Burdy. Ministerstvo však trvá na tom, že obchod sa uskutočnil na základe štandardného postupu za bežné trhové ceny.

CDU aj CSU si pod tlakom aféry očividne uvedomujú poškodenie dôvery voličov, obzvlášť s blížiacimi sa parlamentnými voľbami.

Najtvrdšie zareagoval Söder, ktorý chce sprísniť pravidlá pre straníckych poslancov. Chce, aby zákonodarcovia z radov CSU nesmeli tajiť svoje vedľajšie príjmy, nesmeli za odplatu nikoho podporovať a museli podpisovať kódex etického správania. Podobné opatrenia žiada aj časť CDU.

01 - Modified: 2024-04-20 07:39:57 - Feat.: - Title: Nemecká vojnová loď ukončila misiu na ochranu obchodných lodí v Červenom mori 02 - Modified: 2024-04-19 17:19:09 - Feat.: - Title: Budeme ďalej bojovať, povedala Navalná v Nemecku pri preberaní ceny za slobodu médií 03 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 04 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 05 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 12:32