TASR/AP
StoryEditor

Sumár dnešných bojov na Ukrajine: Nepriateľ je demoralizovaný, hlási ukrajinská armáda

04.03.2022, 19:30
Autor:
ČTKČTK
Generálny štáb ukrajinskej armády tvrdí, že ofenzívu Kyjeva naďalej odrážajú.

Počas dňa sa hlavné úsilie ruských inváznych jednotiek sústredilo na obkľúčenie Kyjeva. Podľa agentúry Unian to dnes večer oznámil generálny štáb ukrajinskej armády, podľa ktorého obrancovia metropoly ofenzívu naďalej odrážajú.

Boje zúrili aj na ďalších miestach v krajine, ruské sily obkľúčili a bombardovali niekoľko miest, píše Reuters.

"Okupanti tiež pokračovali v raketových a bombových úderoch na obce. Na ničenie infraštruktúry a obytných budov použili delostrelectvo a raketomety," uvádza ukrajinský generálny štáb vo svojej správe zverejnenej na facebooku.

Tvrdí tiež, že ukrajinské ozbrojené zložky okrem iného naďalej bránia ostreľované mesto Černihiv na severe krajiny a snaží sa zabrániť obkľúčeniu čiernomorského prístavu Mykolajiv na juhu Ukrajiny.

V smere na Volyň podľa neho nedošlo k žiadnym výrazným zmenám v pozíciách ukrajinskej armády. Vzdušné sily zároveň odrážajú nálety nepriateľa, píše generálny štáb.

"Nepriateľ je demoralizovaný. Miestne obyvateľstvo dáva všetkými prostriedkami najavo, že Rusko tu nie je vítané. Boje pokračujú po celej krajine," píše na záver.

Agentúra Reuters v podvečer s odvolaním sa na britské spravodajské informácie napísala, že ťažké boje na severozápade od Kyjeva počas dňa pokračovali a s veľkou pravdepodobnosťou sa znovu rozšírili do oblasti vojenského letiska Hostomel. Obrovská kolóna ruských vojsk podľa nej za posledné štyri dni urobila "len málo znateľný pokrok".

​Ruské sily obkľúčili obliehali a bombardovali niekoľko miest na Ukrajine, píše Reuters, podľa ktorého sa z centra Kyjeva ozývali výbuchy.

Strategický prístav Mariupoľ nachádzajúci sa na juhovýchode krajiny ruskej sily obkľúčili a ostreľujú. Jeho starosta uviedol, že Mariupoľ po piatich dňoch útokov nemá vodu, teplo ani elektrinu a dochádzajú mu potraviny.

Ruské sily dosiahli najväčší vojenský pokrok na juhu, kde tento týždeň dobyli prvé väčšie ukrajinské mesto Cherson. V posledných dňoch sa podľa agentúry Reuters zhoršilo bombardovanie severovýchodných miest Charkov a Černihiv. Ukrajinské úrady vo štvrtok uvádzali, že ruské bombardovanie sídliska v Černihive pripravilo o život 33 ľudí, dnes túto bilanciu zvýšili na 47 zabitých. Civilné obete ukrajinské úrady hlásia aj z ďalších miest.

Ruský nálet dnes zničil elektráreň v Ochtyrke na severe Ukrajiny, mesto zostalo bez tepla a elektriny, uviedol podľa agentúry AP šéf oblasti. Ruské jednotky medzitým po nočnom útoku a prudkých bojoch obsadili Záporožskú jadrovú elektráreň na juhovýchode krajiny.

Podľa Kyjeva aj podľa amerických predstaviteľov rádioaktivita v oblasti napriek ostreľovaniu a požiaru v nejadrovej časti elektrárenského areálu nepresiahla nebezpečnú úroveň.

01 - Modified: 2024-04-25 20:00:27 - Feat.: - Title: Putin vyzýva na zdržanlivosť pri zabavovaní majetku firiem. Štát preberá kontrolu po odchádzajúcich firmách 02 - Modified: 2024-04-25 19:19:24 - Feat.: - Title: Úrady hlásia desať mŕtvych po ruských aj ukrajinských útokoch, Moskva zasiahla železničnú stanicu 03 - Modified: 2024-04-25 18:36:15 - Feat.: - Title: Putin plánuje v máji navštíviť Čínu. Obviňujú USA zo "zasahovania" do záležitostí iných krajín 04 - Modified: 2024-04-25 18:29:35 - Feat.: - Title: Ruskí navrátilci z vojny majú v Rusku na svedomí najmenej 107 životov, ďalšiu stovku zranili 05 - Modified: 2024-04-25 16:54:05 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci sú za využitie výnosov zo zmrazených ruských aktív, vnímajú to však kontroverzne
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 02:02