MAFRA/Michal Šula
StoryEditor

Česi otvoria obchody, minister to odobril pod jednou podmienkou

16.02.2021, 11:18
Autor:
rvrv
Otvorenie maloobchodov je podľa vicepremiéra Karla Havlíčka výrazný posun a veľký psychologický zlom.

Najväčšia prekážka pre opätovné otvorenie obchodov v Česku od budúceho pondelka padla.

Minister Jan Blatný, ktorý sa s hygienikmi doteraz tomu skôr bránil, teraz súhlasí.

Podmienkou však je, aby personál obchodov povinne nosil respirátory bezpečnostnej kategórie FFP2, ktoré lepšie chránia pred prenosom koronavírusu na rozdiel od nespoľahlivých rúšok.

"Otvorenie maloobchodov je výrazný posun. Je to veľký psychologický zlom. Ľudia po dlhšej dobe uvidia svetlo na konci tunela, púšťame to pozvoľna a ak to zvládneme, je to veľký signál, že budeme môcť pokračovať. Som presvedčený, že to spoločne zvládneme," napísal vicepremiér a minister priemyslu a obchodu Karel Havlíček v utorok na Twitteri.

Podporu má aj od ministra vnútra a šéfa Ústredného krízového štábu Jana Hamáčka.

Zákazníkom stačia rúška

Havlíček termín otvorenia ohlásil už v pondelok po rokovaní s predstaviteľmi krajov a jeho slová potvrdil predseda asociácie krajov Martin Kuba.

"V utorok ráno sme to prerokovali na Rade vlády pre zdravotné riziká. Minister Blatný súhlasí pri doplnení niektorých opatrení, konkrétne povinné respirátory pre personál obchodov, zákazníkom stačia rúška," povedal Havlíček portálu Lidovky.cz.

Obmedzený zostane počet nakupujúcich na plochu obchodu, teda stále 15 metrov štvorcových na jedného človeka. Tiež sa naďalej majú dodržiavať rozostupy a má byť k dispozícii dezinfekcia.

Zatvorené obchody od októbra

Plán prerokuje Havlíček ešte v utorok s opozíciou. Očakáva sa, že tá súhlasiť bude, pretože postupné otváranie obchodov a služieb patrilo medzi podmienky, ktoré mali šéfovia krajov pri víkendovom rokovaní o tom, či požiadajú vládu o nový núdzový stav. Následne bude o tom hlasovať vláda.

Česko zakázalo maloobchodný predaj od 22. októbra. V novembri viac ako dve desiatky senátorov proti tomu podali sťažnosť. Ústavný súd sa má vyjadriť v pondelok - v ten istý deň, čo to prestáva platiť.

Pozrite si rozhovor s epidemiologičkou Alexandrou Bražinovou, v ktorom hovorí, že treba hľadať cesty na otváranie slovenskej ekonomiky:

01 - Modified: 2024-04-25 08:58:51 - Feat.: - Title: Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum 02 - Modified: 2024-04-25 09:04:50 - Feat.: - Title: Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu 03 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún 04 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 05 - Modified: 2024-04-24 13:41:08 - Feat.: - Title: Čechov voláme bratia, no čo o nich naozaj vieme? Tento kvíz ukáže, ako dobre poznáte našich západných susedov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 19:56