AP/TASR
StoryEditor

"Žiadny konflikt sa nezaobíde bez obetí." Rusi cítia dotyk vojny, no vnímajú ju ako nevyhnutnosť

03.03.2022, 12:45
Autor:
ČTKČTK
Ruský vpád obhajujú aj tí, ktorí sú priamymi svedkami tragédií. Vojenský konflikt vnímajú len ako jeho nevyhnutnú sebaobranu.

Ruské ministerstvo obrany v stredu prvýkrát prišlo s informáciou o počte padlých vojakov na Ukrajine a Rusi, ktorí sa dlho vyhýbali politike, sa teraz vyrovnávajú so skutočnosťou, že ich krajina je zapojená do krvavého konfliktu.

Naprieč Ruskom sa šíri povedomie o vojne, ale zdá sa, že značná časť obyvateľov ju berie ako niečo nevyhnutné, píšu spravodajcovia denníka The New York Times.

Sami netušili, kam ich pošlú 

Deň predtým, než ruská armáda spustila inváziu na Ukrajinu, zavolal tankista Razil Malikov svojej rodine a povedal im, že čoskoro bude zase doma.

Cvičenie jeho jednotky na Kryme sa vraj blížilo ku koncu. Od 24. februára od neho už príbuzní nedostali žiadne správy. "Nemal tušenie, že by ho mohli poslať na Ukrajinu," povedal jeho brat Rašid, keď opisoval situáciu po telefóne z regiónu Baškortostan v centrálnom Rusku. "Všetci sú v šoku," dodal.

Rusi, ktorí sa dlho vyhýbali kontaktu s politikou, si v týchto dňoch uvedomujú, že ich krajina bojuje v krvavom konflikte, hoci Kremeľ stupňuje agresivitu svojej snahy utvárať obrázok o dianí na Ukrajine.

​Jeho postupné obmedzovanie slobôd sa v poslednej dobe zmenilo na smršť represií, ktoré tlačia posledné zvyšky slobodných médií na pokraj vyhynutia.

Zákonodarcovia tento týždeň navrhli 15 rokov väzenia pre tých, ktorí by publikovali "nepravdy" o vojne, a kolujú zvesti o príprave uzavretia ruských hraníc alebo vyhlásení stanného práva.

Ministerstvo školstva na dnešok naplánovalo prednášku pre žiakov po celom Rusku, v ktorej plánovalo vojnu proti Ukrajine vykresľovať ako „osloboditeľskú misiu“.

Aké je to tam v skutočnosti 

Regionálna pobočka Výboru matiek ruských vojakov medzitým v Moskve od minulého štvrtka prijíma dvetisíc telefonátov denne. "Prvou otázkou rodičov je: Čo sa stalo s mojím dieťaťom? Je nažive?" povedal vysoko postavený činiteľ organizácie Alexander Latynin.

Ukrajina v snahe využiť obavy ruských rodín hlasno informuje o tom, že mnohí mladí ruskí vojaci umierajú alebo padajú do zajatia, čo ruská armáda nepripúšťala až do nedele.

​Ukrajinské vládne orgány i jednotlivci zverejňujú videá dezorientovaných ruských zajatcov, ktorí hovoria, že až do spustenia invázie netušili, že by mohli byť súčasťou takejto operácie. Videá aj fotografie potom zachytávajú telá ruských vojakov ležiace na uliciach alebo na poliach.

Tieto zábery sa dostávajú aj k niektorým Rusom. Jevgenija Ivanovová povedala, že v jednom z videí zbadala svojho kamaráta Viktora Golubeva. Ten do kamery hovorí, že "cíti vinu za svoje zlé činy" na ukrajinskom území, a vyzýva ruského prezidenta Vladimira Putina, aby "našiel kompromis a vyhol sa vojne".

Rusi si vytvorili dlhodobého nepriateľa 

Pre niektorých Rusov sú straty na životoch samy o sebe dôvodom, prečo sa postaviť proti vojne. Aktivistická skupina OVD-Info, ktorá monitoruje zásahy proti demonštráciám v Rusku, napočítala najmenej 7 359 zatknutých počas siedmich dní protestov v rôznych mestách.

A nesúhlas ďalej vyjadrujú aj ruské elity. "Nestotožňujem sa s predstaviteľmi štátu, ktorí podporujú vojnu," povedala v nedeľu nezávislej televízii Dožď ruská senátorka Ljudmila Narusovová. "Myslím, že oni sami nevedia, čo robia. Bezmyšlienkovite plnia rozkazy," dodala.

​Rada pre medzinárodné vzťahy, čo je vládou financovaný výskumný ústav, zase publikovala článok prominentného odborníka, ktorý vojnu popisuje ako strategický debakel. Autor Ivan Timofejev okrem iného uviedol, že ukrajinská spoločnosť teraz bude "niekoľko desaťročí vnímať Rusko ako nepriateľa".

Nič však nenasvedčovalo tomu, že by tieto prejavy nesúhlasu mali vplyv na ťaženie Putinových vojsk na Ukrajine, ktoré len naberalo na intenzite. Vláda zároveň avizovala, že pritvrdí postup proti kritikom vojny, vrátane tých, ktorí by ju označovali za vojnu a nie za "zvláštnu vojenskú operáciu", ako to robí Kremeľ.

"Vojna vznikla z donútenia" 

Niektorí sa obávajú, že Putin by mohol zájsť ešte ďalej a potláčať disent s takou silou, akú Rusko nezažilo od sovietskych čias. Podľa jednej akademičky, ktorá Putina dlhodobo pozoruje, je "viac než logické" očakávať nastolenie stanného práva a z neho vyplývajúce uzavretie hraníc aj slobodného internetu.

Takéto špekulácie privádza rastúci počet Rusov k rozhodnutiu opustiť vlasť.

Zároveň prichádzajú dôkazy, že hoci vojna mnohých Rusov zaskočila, významná časť z nich ju prijíma ako nevyhnutnosť alebo ako niečo, k čomu Rusko donútila agresívna Severoatlantická aliancia. Ekonomická kríza vyvolaná tvrdými sankciami Západu tento dojem u niektorých len podporila.

​Jeden mladý pár, ktorý v stredu čakal v rade pri bankomate v moskovskom nákupnom centre, povedal, že je proti vojne. Tiež sa však domnieva, že spôsob, akým je Rusko trestané, je tiež nespravodlivý, pretože aj Spojené štáty v posledných desaťročiach viedli vojny, avšak tvrdým sankciám nečelili.

"Rovnako, ako môžete kritizovať (ruskú) vládu, môžete kritizovať aj západné krajiny," povedal 25-ročný Maxim Filatov, ktorý vedie podnik, kde sa fajčia vodné fajky.

Výbor matiek vojakov sa rozhodol vojnu podporovať, povedal Latynin, hoci organizácia je priamym svedkom tragédií, ktoré prináša. V rozhovore nadväzoval na slová Putina, ktorý minulý týždeň svoju "zvláštnu vojenskú operáciu" prezentoval ako "sebaobranu".

"Chápeme, že žiadny ozbrojený konflikt sa nezaobíde bez obetí. Ale toto bol nutný krok, pretože takto to ďalej ísť nemohlo," povedal Latynin.

01 - Modified: 2022-03-03 08:58:24 - Feat.: 0 - Title: Expert do bodky predvídal vojnu aj priebeh. Pre HN teraz hovorí: Ešte mesiac a nastane rozvrat 02 - Modified: 2022-03-03 09:20:05 - Feat.: 0 - Title: Rusom v NHL hovoria, že sú nacisti a vyhrážajú sa im smrťou, tvrdí známy hráčsky agent 03 - Modified: 2022-03-03 10:04:04 - Feat.: 0 - Title: Ukrajinskí domobranci: Aj vy budete cieľom útokov. Pomôžte nám a my Putina zastavíme 04 - Modified: 2022-03-03 10:21:17 - Feat.: 0 - Title: Matematik Kollár: Čo môžeme očakávať od vojny? Na toto sa treba pripraviť 05 - Modified: 2022-03-03 11:38:38 - Feat.: 0 - Title: Vladyslav z Ukrajiny: Máme motiváciu bojovať za naše územie. Akú majú oni? Bombardovať cudzí štát? To je krátkodobé
01 - Modified: 2024-05-02 17:36:59 - Feat.: - Title: USA sú znepokojené návrhom zákona o vonkajšom vplyve v Gruzínsku, pripomína ruskú legisla 02 - Modified: 2024-05-02 17:09:07 - Feat.: - Title: NATO znepokojujú škodlivé aktivity Ruska v Česku a ďalších štátoch 03 - Modified: 2024-05-02 16:43:28 - Feat.: - Title: Ruský útok v Charkovskej oblasti si vyžiadal osem zranených detí, zasiahol športový komplex 04 - Modified: 2024-05-02 15:04:52 - Feat.: - Title: Ukrajina sa snaží obmedziť vytváranie satelitných snímok svojho územia, môže to využívať Moskva 05 - Modified: 2024-05-02 14:56:17 - Feat.: - Title: Ruský plynárenský gigant ​sa minulý rok prepadol do čistej straty 629 miliárd rubľov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 08:45