TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Korčok: Nesúhlasíme, aby sa kamionisti preukazovali testom pri vstupe do Nemecka

13.02.2021, 13:10
Autor:
TASRTASR
Minister zahraničia intervenoval proti tomuto rozhodnutiu nemeckej vlády.

Slovensko nesúhlasí, aby sa museli slovenskí vodiči nákladnej dopravy preukazovať testom na ochorenie COVID-19 pri vstupe do Nemecka.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nominant SaS) preto intervenoval proti tomuto rozhodnutiu nemeckej vlády a kontaktoval svojho nemeckého partnera - ministra zahraničných vecí Heika Maasa.

​Požiadavky Slovenskej republiky boli v sobotu v Berlíne nemeckej strane oficiálne komunikované aj diplomatickou nótou. Informoval o tom tlačový odbor ministerstva.

"Žiadame o upustenie od požiadavky na preukázanie sa 48-hodinovým testom pre vodičov nákladnej dopravy pri vstupe do Nemecka. Toto opatrenie bude spôsobovať obrovský problém, pre našich vodičov je prakticky ťažko realizovateľné a je veľmi pravdepodobné, že spustí reťazovú reakciu aj u ostatných krajín," uviedol Korčok.

V súvislosti s rozhodnutím nemeckých úradov zaradiť Slovensko medzi rizikové krajiny pre šírenie nových mutácií nového koronavírusu Korčok nemeckého ministra ubezpečil, že slovenská vláda robí všetko pre zvládnutie nepriaznivej situácie a chápe, že každá krajina sa snaží brániť proti prenosu vírusu cez hranice.

V koordinácii s ministrom dopravy SR Andrejom Doležalom (nominant Sme rodina) sa minister Korčok obrátil aj na eurokomisára Maroša Šefčoviča so žiadosťou o tlmočenie žiadosti Slovenska Komisii Európskej únie, aby urýchlene vyhodnotila, či nemecké požiadavky na predkladanie testov pri nákladnej doprave sú v súlade so zavedením a fungovaním tzv. zelených pásov. Tie sú základným predpokladom na zabezpečenie nepretržitých dodávok vo vnútornom trhu Európskej únie.

"Naše ekonomiky sú úzko prepojené, v súčasnosti sme výrazne postihnutí dôsledkami koronavírusu, a preto vyzývam, aby sme sa v Európskej únii vyhli krokom, ktoré budú viesť k recipročným opatreniam a ďalšiemu narušeniu vnútorného trhu," skonštatoval šéf slovenskej diplomacie.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2024-04-19 17:19:09 - Feat.: - Title: Budeme ďalej bojovať, povedala Navalná v Nemecku pri preberaní ceny za slobodu médií 02 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 03 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 04 - Modified: 2024-04-19 12:30:00 - Feat.: - Title: Choroba minulého storočia sa vracia v plnej sile. V Česku si už vyžiadala životy, zvýšený počet prípadov nákazy je aj u nás 05 - Modified: 2024-04-19 13:00:00 - Feat.: - Title: Demänovská ľadová jaskyňa je už úplne bez ľadu. Čoskoro pravdepodobne zmenia aj jej názov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 05:28