StoryEditor

Lídri sľubujú Zelenskému vstup do Únie. Je to však možné? (Otázky a odpovede)

01.03.2022, 17:29
Emócia, ktorú priniesol konflikt na východe, je silná, a vďaka nej priznávajú európski lídri Ukrajine nárok na vstup do jej spoločenstva.

Bolo to začiatkom roku 2019 a na Ukrajine sa viedol predvolebný boj. Tamojší parlament schválil, že sa do ústavy dostal dodatok, ktorý potvrdzoval smerovanie štátu do Európskej únie a NATO. Volodymyr Zelenskyj vtedy ešte len ako prezidentský kandidát konštatoval, že o týchto otázkach „musí byť referendum“.

Prezidentom sa stal, no ľudové hlasovanie sa doteraz nepodarilo zorganizovať. A dnes je jasné, že už na to nie je ani čas, ani priestor. V nedeľu navyše iniciatívne podpísal dokument, podľa ktorého sa Ukrajina uchádza o členstvo v európskom spoločenstve.

Prieskumy verejnej mienky však dokazujú, že existuje aj vôľa ľudu. Kým v roku 2012 podporovalo vstup do EÚ necelých 44 percent Ukrajincov, v roku 2019 ho chcelo až 70 percent ľudí a o rok neskôr sa k tomuto cieľu prihlásilo 64 percent respondentov.

K zásadnejšej zmene postojov a geopolitickému smerovaniu došlo v krajine najmä po protestoch na Majdane v roku 2014.

HN pripravili odpovede na základné otázky týkajúce sa možného vstupu Ukrajiny do Európskej únie.
1. Čo žiada Ukrajina?

Prezident Volodymyr Zelenskyj včera podpísal dokument, v ktorom sa píše, že „Ukrajina sa uchádza o členstvo v Európskej únii v rámci špeciálnej procedúry“. Náš východný sused prakticky žiada okamžité prijatie, respektíve začlenenie aspoň medzi kandidátske krajiny, čo je jedným z krokov na spustenie prístupových rokovaní....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 02:46