Reuters
StoryEditor

Malé ukrajinské mesto je veľkým cieľom Ruska. Stojí mu v ceste do Kyjeva

01.03.2022, 12:21
Autor:
dttdtt

„Vo štvrtok som sa prebudila o piatej ráno a myslela som, že vonku je ohňostroj. Rýchlo som si však uvedomila, že v skutočnosti Vladimír Putin začal útok na Ukrajinu,“ hovorí Natalia Balasynovičová, starostka mesta Vasylkiv, podľa ktorej naňho padala jedna raketa za druhou.

Vasylkiv je za normálnych okolností pokojné mesto s 36 tisíc obyvateľmi, ktoré leží asi 30 kilometrov južne od Kyjeva.

Nachádza sa tu však vojenské letisko a je domovom jedného zo štyroch ukrajinských stredísk riadenia protivzdušnej obrany. To z neho okamžite urobilo cieľ Rusov, ktorí chcú ovládnuť letisko, vysadiť tu svoju armádu a začať úder na metropolu z juhu.

Aj keď Balasynovičová mesto na potenciálnu ruskú inváziu pripravovala, do poslednej chvíle verila, že Rusi nezaútočia. „Vo štvrtok mi rýchlo došlo, že som sa mýlila. Vstala som, dala sa dokopy a išla do práce,“ hovorí.

Tridsaťsedemročná starostka teraz pracuje v opevnenej budove v centre mesta, ktorú strážia ozbrojení dobrovoľníci. Balasynovičová sa snaží s tímom spolupracovníkov udržať mesto v chode a koordinovať reakciu na útok. Z úradníkov sa tak cez noc stali vojenskí organizátori a obrancovia.

Videohovor s kňazom z krytu

„Moja sekretárka má devätnásť. Je tu takmer 24 hodín denne. Nebojí sa bômb, nečakala som to. Všetci sú statoční,“ hovorí starostka, ktorej ekonomický poradca sa stal veliteľom miestnych síl.

Zbraň dostal každý, kto si pre ňu prišiel. „V budúcnosti to zrejme podporí domáce násilie, ale pre túto chvíľu je dôležitejšie víťazstvo,“ hovorí starostka.

​Najhorší bol podľa nej zatiaľ tretí deň okupácie, keď Vasylkiv zasiahla masívna streľba rakiet. Cieľom bol sklad paliva, ktorého explózia otriasla mestom. Ešte počas utorka z miesta stúpa dym. Rusi zasiahli aj technickú školu na hlavnej ulici, na mieste je v krajine obrí kráter.

„Bola som v pivnici s ďalšími 70 ľuďmi. Všetko sa začalo triasť, ľudia boli vydesení. Zavolala som kňazovi z miestneho kláštora a začala videohovor. Všetci sme sa spoločne modlili. Myslela som, že je to posledný okamih môjho života,“ popísala starostka pre denník The Guardian.

Prioritou je teraz podľa nej udržať zásobovanie mesta. Potom, čo v pondelok skončil štyridsaťhodinový zákaz vychádzania, miestni zamierili do lekární a supermarketov, kde sa tvorili rady. Ostatné obchody zostávajú zatvorené.

Rusko zasiahlo neďaleko mesta Vasylkiv sklad paliva:

Rusi opäť zasiahli obývané oblasti

Agentúra AP upozorňuje, že uprostred rozsiahleho zmätku a zámerných dezinformačných stratégií je teraz ťažké určiť podrobnosti o tom, čo sa na mnohých miestach v Ukrajine deje. A Vasylkiv nie je výnimkou.

​Ukrajinskí úradníci cez víkend uviedli, že boli zostrelené dve transportné lietadlá Iľjušin, ktoré sa snažili vo Vasylkive pristáť.

Rovnako informovali o ruskom útoku na miestnu leteckú základňu, ktorý sa podarilo odraziť. Toto tvrdenie potvrdila The Guardianu Balasynovičová aj Melnyk, ktorý uviedol, že sa zúčastnil prestreliek s ruskými vojakmi, ktorí tu boli vysadení.

Podľa analytikov však informácie o ruskom výsadku vo Vasylkive zatiaľ nie sú potvrdené. "Zatiaľ neexistujú dôkazy o ruskom vzdušnom útoku na Vasylkiv, ruské sily tam ale možno zo severu vyslali oddiel pozemných síl," povedal vojenský analytik Michael Kofman.

O pokračujúcich raketových útokoch na Vasylkiv však rozhodne niet pochýb. Ruská raketa pri rannom utorkovom útoku zasiahla päťposchodovú ubytovňu. O život prišli dvaja ľudia a ďalší traja utrpeli zranenia.

​Podľa Balasynovičovej je teraz dôležité, aby Ukrajina nekapitulovala. Dúfa však, že rokovania s Ruskom prinesú nejaký kompromis.

„Ľudia predtým mysleli na nové auto alebo iPhone, ale nikto nemyslel na mier. Teraz o ňom snívame. Keď si starí ľudia navzájom priali mier, nechápali sme, čo tým myslia. Teraz to už chápeme veľmi dobre,“ uzatvára.

01 - Modified: 2022-03-01 08:22:56 - Feat.: 0 - Title: Zastavte krviprelievanie, vyzývajú ruskí miliardári. Pripájajú sa športovci aj umelci 02 - Modified: 2022-03-01 09:42:37 - Feat.: 0 - Title: Cieľom zostáva demilitarizácia a denacifikácia Ukrajiny: Rusi budú pokračovať, až kým sa im to nepodarí 03 - Modified: 2022-03-01 09:53:52 - Feat.: 0 - Title: Británia zaradila na svoj sankčný zoznam veľkú ruskú banku. Tá je na pokraji zrútenia 04 - Modified: 2022-03-01 10:08:08 - Feat.: 0 - Title: Rusi vstúpili na predmestie významného prístavu Cherson, zriaďujú tam kontrolné stanovištia 05 - Modified: 2022-03-01 10:15:33 - Feat.: 0 - Title: Čína má svoj SWIFT, no Rusov v tom nechá samých 06 - Modified: 2022-03-01 10:33:50 - Feat.: 0 - Title: Čech bojujúci za Rusko: Máme ťažké straty, ale 9. máj oslávime v Kyjeve
01 - Modified: 2024-04-25 20:00:27 - Feat.: - Title: Putin vyzýva na zdržanlivosť pri zabavovaní majetku firiem. Štát preberá kontrolu po odchádzajúcich firmách 02 - Modified: 2024-04-25 19:19:24 - Feat.: - Title: Úrady hlásia desať mŕtvych po ruských aj ukrajinských útokoch, Moskva zasiahla železničnú stanicu 03 - Modified: 2024-04-25 18:36:15 - Feat.: - Title: Putin plánuje v máji navštíviť Čínu. Obviňujú USA zo "zasahovania" do záležitostí iných krajín 04 - Modified: 2024-04-25 18:29:35 - Feat.: - Title: Ruskí navrátilci z vojny majú v Rusku na svedomí najmenej 107 životov, ďalšiu stovku zranili 05 - Modified: 2024-04-25 16:54:05 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci sú za využitie výnosov zo zmrazených ruských aktív, vnímajú to však kontroverzne
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 01:51