Reuters
StoryEditor

Pápež vyzval Američanov, aby sa správali zodpovedne a chránili demokraciu

10.01.2021, 13:45
Autor:
TASRTASR
Pápež vyzval vládu a obyvateľstvo Spojených štátov k zodpovednosti a uviedol, že verí v zmierenie a ochranu demokratických hodnôt, ktoré sú v americkej spoločnosti zakorenené.

Pápež František počas tradičnej nedeľňajšej modlitby opätovne odsúdil násilné vniknutie do amerického Kapitolu a povedal, že sa modlí za piatich ľudí, ktorí pri nepokojoch vyvolaných prívržencami dosluhujúceho prezidenta USA Donalda Trumpa prišli o život. Informovala o tom agentúra APA.

"Násilie je vždy ničivé. Násilím sa nič nezíska a stratí sa mnoho," varoval pápež, ktorý modlitbu predniesol z knižnice Apoštolského paláca vo Vatikáne.

​Pápež vyzval vládu a obyvateľstvo Spojených štátov k zodpovednosti a uviedol, že verí v zmierenie a ochranu demokratických hodnôt, ktoré sú v americkej spoločnosti zakorenené.

"Vyzývam predstaviteľov krajiny a celú populáciu, aby si zachovali vznešený zmysel pre zodpovednosť s cieľom upokojenia situácie, podpory národného zmierenia a ochrany demokratických hodnôt, ktoré sú zakorenené v americkej spoločnosti," uviedol.

Pápež násilnosti, ku ktorým došlo v stredu v sídle amerického Kongresu, kritizoval už v úryvku rozhovoru pre súkromnú taliansku televíznu stanicu Canale 5, ktorý má byť odvysielaný v nedeľu večer.

Najvyšší pontifex poznamenal, že vždy sa nájdu ľudia, ktorí konajú proti spoločenstvu, demokracii a všeobecnému dobru a preto je potrebné sa z tohto incidentu poučiť.

​Demonštranti sa v stredu na Trumpov popud vydali na Capitol Hill, kde zvalili policajné zátarasy okolo areálu, prenikli k budove, na ktorej rozbíjali okná a dvere, a tak sa dostali do kuloárov a sál.

Dôsledkom ich násilného konania bolo prerušenie spoločnej schôdze oboch snemovní Kongresu, na ktorom mali potvrdiť víťazstvo Joea Bidena v prezidentských voľbách z 3. novembra.

Po tom, ako sa polícii podarilo obnoviť kontrolu nad objektom, sa poslanci k rokovaniu vrátili a Bidena potvrdili ako víťaza volieb. V súvislosti s násilnosťami z tohto týždňa už obvinili desiatky ľudí.

01 - Modified: 2024-05-02 20:20:41 - Feat.: - Title: Akcie v USA po zasadnutí Fedu a výsledkoch vzrástli, dolár oslabil 02 - Modified: 2024-05-02 20:17:22 - Feat.: - Title: Na Kalifornskej univerzite zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov, zlikvidovali barikády 03 - Modified: 2024-05-02 19:50:03 - Feat.: - Title: Humanitárny konvoj, na ktorý zaútočili osadníci, podľa USA potom odklonil Hamas 04 - Modified: 2024-05-02 18:56:56 - Feat.: - Title: Priemyselné objednávky v Spojených štátoch zrýchlili v marci tempo rastu 05 - Modified: 2024-05-02 17:36:59 - Feat.: - Title: USA sú znepokojené návrhom zákona o vonkajšom vplyve v Gruzínsku, pripomína ruskú legisla
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 04:17