Reuters
StoryEditor

Nemecko reaguje na zlú situáciu. Predlžuje karanténu a obmedzuje pohyb v ohniskách nákazy

05.01.2021, 18:35
Autor:
ČTKČTK
Novým celonemeckým pravidlom pre ohniská koronavírusu sa stáva obmedzenie voľného pohybu osôb na maximálnu vzdialenosť 15 kilometrov od domova.

Existujúca karanténa v Nemecku bude predĺžená najmenej do 31. januára a opatrenia budú navyše sprísnené.

Novým celonemeckým pravidlom pre ohniská koronavírusu sa stáva obmedzenie voľného pohybu osôb na maximálnu vzdialenosť 15 kilometrov od domova, povedala po dnešnom rokovaní s premiérmi spolkových krajín kancelárka Angela Merkelová.

​Situácia je podľa Merkelovej natoľko vážna, že nie je možné nielen uvoľňovanie reštrikcií, ale je nutné naopak prikročiť k ďalšiemu sprísneniu. Hlavným novým opatrením sa stáva práve obmedzenie voľného pohybu.

To už v decembri zaviedlo Sasko, kde sa koronavírus šíri najrýchlejšie. V okresoch a mestách, kde počet nových prípadov infekcie presiahne 200 na 100-tisíc obyvateľov za sedem dní, bude obmedzený voľný pohyb na maximálnu vzdialenosť 15 kilometrov od domova, ak pre takúto cestu nebudú mať ľudia pádny dôvod.

Za takýto dôvod pritom nebudú uznávané nákupy, šport či turistika. Hranicu 200 nových prípadov na 100-tisíc obyvateľov za sedem dní prekračuje teraz podľa vládnych dokumentov 70 z 410 nemeckých okresov a miest.

Ďalším novým opatrením je sprísnenie ciest do Nemecka z rizikových oblastí. Od 11. januára bude pri príchode vyžadovaný test, ktorý nebude starší ako 48 hodín.

Test si ľudia budú môcť nechať urobiť aj v Nemecku bezprostredne pri príchode. Ani negatívny test ale neznamená, že sa človek môže vyhnúť karanténe.

Tá bude naďalej povinná, možné ju ale bude ukončiť po piatich dňoch ďalším negatívnym testom. Bez následného druhého testu bude karanténa trvať desať dní.

Nemecko tiež obmedzuje súkromné stretnutia. Teraz sa môže bez započítania detí zísť päť ľudí z dvoch domácností, po novom bude môcť na návštevu prísť len jeden človek z cudzej domácnosti.

Do škôl sa zatiaľ do konca januára nevrátia školáci, rovnako tak zostávajú zatvorené škôlky. Saský premiér Michael Kretschmer po rokovaní s Merkelovou povedal, že Sasko ruší februárové zimné prázdniny, náhradou za ne ale predĺži veľkonočné voľno.

Koronavírus a Covid - 19

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
15. máj 2024 18:01