Reuters
StoryEditor

Silvestrovské oslavy utlmila pandémia. Pozrite si, ako Európa vítala Nový rok

01.01.2021, 07:07
Autor:
TASRTASR
Z dôvodu koronavírusovej pandémie boli oslavy príchodu roka 2021 v európskych metropolách pokojnejšie ako zvyčajne.

V uliciach nemeckého hlavného mesta Berlín bolo vo štvrtok večer podľa agentúry DPA podstatne menej ľudí ako po minulé roky.

Tradičné silvestorvské oslavy s veľkým ohňostrojom pri Brandenburskej bráne boli tenoraz zrušené. Napriek tomu policajti dočasne zadržali viac ako 80 ľudí za porušenie predpisov.

​Nad niektorými berlínskymi štvrťami krúžili policajné vrtuľníky. Polícia vo viacerých spolkových krajinách počas noci rozpustila aj niekoľko nelegálnych večierkov. V berlínskej štvrti Buckow museli hasiči zasahovať pri rozsiahlon požiari supermarketu s rozlohou 500 štvorcových metrov.

Druhýkrát od začiatku pandémie platí v Nemecku tvrdý lockdown, počas ktorého bol pred Silvestrom zakázaný predaj zábavnej pyrotechniky, aby sa nemocnice odbremenili od dodatočnej záťaže.

Nezvyčajne prázdne boli podľa televízie Sky News aj ulice Londýna a ďalších miest vo Veľkej Británii. Politici vrátane škótskej premiérky Nicoly Sturgeonovej vyzvali občanov, aby vzhľadom na nepriaznivú pandemickú situáciu dodržiavali obmedzenia, nezhromažďovali sa vo veľkých skupinách a neorganizovali domáce oslavy.

Hodinu pred polnocou miestneho času (polnoc SEČ) navyše Veľká Británia definitívne vystúpila z Európskej únie, keď sa skončilo prechodné obdobie, počas ktorého bola súčasťou jednotného trhu a colnej únie, a začala sa predbežne uplatňovať nová obchodná dohoda medzi Spojeným kráľovstvom a EÚ.

Tradičný polnočný ohňostroj v Paríži nahradil virtuálny koncert priekopníka elektropopu Jeana Michela Jarra (72) v katedrále Notre-Dame a DJ David Guetta potešil svojich fanúšikov hudobnou šou pred Louvrom.

Novoročné oslavy vo Francúzsku výrazne obmedzil zákaz vychádzania platný od 20.00 hod. a 06.00 hod. V súkromí sú povolené stretnutia maximálne šiestich dospelých osôb. Dodržiavanie opatrení kontrolovalo okrem iného viac ako 100-tisíc príslušníkov bezpečnostných zložiek.

V pandémiou ťažko zasiahnutom Taliansku tradične bujaré silvestrovské oslavy oklieštil nočný zákaz vychádzania platný v čase medzi 22. hodinou na Silvestra a 07.00 h na Nový rok. Koncerty sa väčšinou vysielali v televízii alebo cez internet. Hlavné mesto Rím vydalo zákaz odpaľovania zábavnej pyrotechniky, ktorý platí do 6. januára a za jeho porušenie hrozí pokuta až do výšky 500 eur. Na silvestrovskú večeru bolo možné pozvať maximálne dvoch dospelých z inej domácnosti.

Skromnejšie privítalo rok 2021 aj približne 21 miliónov obyvateľov Dánska, Nórska a Švédska. Ohňostroje tam neboli zakázané, na Silvestra sa však nesmel predávať alkohol. V Štokholme zrušili oficiálne novoročné oslavy. Už podvečer sa na desať minút rozozvučali zvony v 13 katedrálach vo Švédsku, aby pripomenuli viac ako 8700 obetí nákazy koronavírusom.

Pandémia poznačila silvestrovské oslavy i v Rusku. V hlavnom meste Moskva sa neďaleko Kremľa o polnoci síce konal tradičný ohňostroj, inak bol Silvester v najväčšom európskom meste poznačený obmedzeniami: od 23.00 hod. miestneho času boli zatvorené bary, reštaurácie aj klziská. Bezpečnostné zložky dohliadali na to, aby sa na Červené námestie nedostalo veľké množstvo ľudí.

01 - Modified: 2024-04-16 09:11:46 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste 02 - Modified: 2024-04-01 17:25:00 - Feat.: - Title: Prekonanie počtu turistov spred pandémie sa v tomto roku ešte neočakáva 03 - Modified: 2024-03-13 11:00:00 - Feat.: - Title: Ďalšia pandémia už naplno prepukla. Svet sa jej nedesí, lebo vo veľkom zatiaľ zabíja „len” zvieratá 04 - Modified: 2024-03-01 06:55:07 - Feat.: - Title: Prvý zájazd po rokoch do KĽDR stál 750 eur. Páchlo a všetko sa tam rozpadalo, sťažujú sa turisti na lietadlo 05 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 04:53