StoryEditor

Nová moldavská prezidentka chce odchod ruských vojakov z Podnesterska. Kremeľ má jasný odkaz

30.11.2020, 13:17
Autor:
ČTKČTK
Hovorca ruského prezidenta plány Moldavska jasne odmietol.

Hovorca ruského prezidenta odmietol myšlienku stiahnutia ruských vojakov z medzinárodne neuznaného Podnesterska, ktoré sa odtrhlo od Moldavska v 90. rokoch minulého storočia.

Takýto krok by podľa neho destabilizoval oblasť. Nedávno zvolená prezidentka Moldavska dnes podporila odchod ruských síl a ich nahradenie civilnými pozorovateľmi Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), píše Reuters.

"V Podnestersku sa nachádza operatívna skupina vojsk Ruskej federácie, ohľadom ktorej nikdy neboli (uzavreté) dohody zo strany Moldavska. Preto je pozícia štátu taká, že by tieto vojská mali byť stiahnuté a zbrane by mali byť odvezené z územia našej krajiny," uviedla dnes podľa agentúry TASS na tlačovej konferencii bývalá moldavská premiérka a ekonómka Svetovej banky Maia Sanduová, ktorá v polovici novembra porazila vo voľbách doterajšieho proruského prezidenta Igora Dodona.

Toho Sanduová vo funkcii nahradí po tom, čo mu 23. decembra vyprší mandát.

Ďalej uviedla, že v oblasti nehrozia ozbrojené strety a teda "mierová operácia by mala byť premenená na civilnú misiu pod záštitou OBSE".

Hovorca ruského prezidenta však dnes tento variant odmietol. "Rusko plní veľmi dôležité funkcie a samozrejme zmena nejakého existujúceho stavu, ktorý je založený na duchu a litere medzinárodného práva, môže viesť k vážnej destabilizácii," povedal novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Večne živý je Lenin napríklad v hlavnom meste neuznaného Podnesterska v Tiraspole. Večne živý je Lenin napríklad v hlavnom meste neuznaného Podnesterska v Tiraspole. Alžbeta Pňačeková

​Dodal, že ohľadne situácie v Podnestersku očakáva ďalšie rokovania.

Medzinárodne neuznané Podnestersko sa odtrhlo od Moldavska po rozpade Sovietskeho zväzu na začiatku 90. rokov, keď separatistoc aktívne podporili ruskí vojaci. Konflikt si vyžiadal asi 1500 mŕtvych.

Výzvy Kišiňova k odchodu ruských vojakov Moskva dlhodobo odmieta s tým, že "mierové jednotky" chráni ruskú menšinu a zostanú v regióne až do riešenie nezhody. Separatisti majú Podnestersko pod kontrolou s podporou asi tisícky ruských vojakov.

01 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve 02 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov 03 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu 04 - Modified: 2024-04-26 12:26:34 - Feat.: - Title: Ruská centrálna banka úrokové sadzby nemenila, zhoršila však inflačné vyhliadky 05 - Modified: 2024-04-26 11:56:57 - Feat.: - Title: V Rusku zadržali redaktora Forbesu. Písal o ukrajinskej Buči
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 18:44