Reuters
StoryEditor

Ako v roku 2008: Po celých USA vypukli po ohlásení Bidenovho víťazstva spontánne oslavy

07.11.2020, 19:31
Autor:
ČTKČTK
​Akonáhle sa správa o Bidenovom víťazstvo objavila na ich telefónoch, Američania sa zhromaždili na rohoch ulíc a na trávnikoch pred domami.

Bezprostredne potom, čo americké televízie vyhlásili Joea Bidena budúcim americkým prezidentom, vyhrnuli sa do ulíc mnohých amerických miest jeho priaznivci a začali spontánne oslavovať. Bidenovi stúpenci oslavovali víťazstvo aj neďaleko Bieleho domu, ktorého terajší šéf a Bidenov neúspešný súper Donald Trump bol v tej dobe na golfe v Sterlingu vo Virgínii.

​Akonáhle sa správa o Bidenovom víťazstvo objavila na ich telefónoch, Američania sa zhromaždili na rohoch ulíc a na trávnikoch pred domami - trúbili na klaksóny, búchali do hrncov a pustili sa do improvizovaných tanečných party po tom, čo sa skončili trýznivo trpké voľby a vyčerpávajúce štvordňové čakanie na výsledok , napísala agentúra AP.

​Obyvatelia hlavného mesta, ktorí v drvivej väčšine v hlasovaní podporili Bidena proti Trumpovi, vítali zvolenie demokratického kandidáta takisto klaksónmi áut a motocyklov. Niekoľko stoviek nadšených Bidenových stúpencov sa zhromaždilo na priestranstve v centre hlavného mesta.

"Išla som autobusom, ale hneď som vyskočila a išla rovno sem k Bielemu domu," povedala agentúre Reuters obyvateľka hlavného mesta Donna Thomasová. "Je čo oslavovať. Čakali sme tak dlho."

Viacero washingtonských ulíc je uzavretých pre dopravu. Ďalším centrom osláv je námestie Dupont Circle, kde sa tiež zišli stovky tancujúcich a spievajúcich ľudí.

Oslavy prepukli aj v New Yorku. Na Manhattane vybiehali ľudia z domov, tancovali a nadšene sa zdravili s neznámymi. Podobné scény boli vidieť v Harleme, kde sa ku klaksónom pridávali aj kravské zvonce.

"Nočná mora sa skončila," povedal Reuters v ďalšej newyorskej štvrti Brooklyn 45-ročný Andrew Rawin. "Zase môžeme dýchať," poznamenal jeho sused Kenneth Henry.

Ďalšie spontánne zhromaždenie boli k videniu aj v ďalších mestách, ako je San Francisco či Filadelfia, ktorá patrí k baštám demokratov. Pre prevažne "modré" San Francisco bolo dnešné ranné (podľa miestneho času) oznámenie budíčkom, na ktorý čakali, poznamenal denník San Francisco Chronicle.

Trumpovi stúpenci niekoľko dní protestovali pred budovami, kde sa sčítajú hlasy a bez dôkazov tvrdili, že pomalé oznamovanie výsledkov svedčí o podvodoch. Ale dnes ráno sa do ulíc vyhrnuli demokrati a oslavovali koniec štyroch rokov neustálych kríz, chaosu a obáv, napísala AP.

Podľa denníka The New York Times pouličné nadšenie pripomína atmosféru po zvolení Baracka Obamu za prezidenta v roku 2008. Ale vtedy to bola oslava Obamu. Tentoraz - bez toho, aby to nejako znižovalo Bidena - ide z veľkej časti o oslavy Trumpovej porážky, poznamenal denník.

Reuters pripomína, že niekde sa zišli aj stúpenci Donalda Trumpa. V hlavnom meste Pensylvánie Harisburgu asi stovka priaznivcov súčasného prezidenta protestovala pri budove pensylvánskeho Kapitolu, kde bola aj podobne početná skupina demokratických aktivistov.

Agentúra AP informuje, že k podobným scénam došlo pri Kapitole v štáte Michigan, kde na jednej strane boli Trumpovi priaznivci, z ktorých niektorí boli ozbrojení, a na druhej strane skupina stúpencov hnutia Black Live Matters (Na životoch černochov záleží). Podľa AP začalo napätie silnieť potom, čo sa dostavili ďalší stúpenci Trumpa, ich oponenti radšej scénu opustili.

Zatiaľ však oslavy jasne prevládali, poznamenala AP.

01 - Modified: 2020-11-09 09:26:58 - Feat.: 0 - Title: Joe Biden: Patril medzi najchudobnejších senátorov, ukradol prejav. Kto bude vládnuť Bielemu domu? 02 - Modified: 2020-11-09 03:56:08 - Feat.: 0 - Title: Ekonomika, migrácia, zbrane či zahraničná politika. Aké má Biden názory na kľúčové otázky?
01 - Modified: 2024-05-05 19:25:21 - Feat.: - Title: Houston zasiahli silné búrky, stovky ľudí museli byť evakuované kvôli záplavám 02 - Modified: 2024-05-05 20:59:26 - Feat.: - Title: Rokovania o prímerí v Káhire sa skončili bez výsledku, šéf CIA mieri do Kataru 03 - Modified: 2024-05-05 08:57:00 - Feat.: - Title: Izrael informoval USA o pláne na evakuáciu civilistov pred vojenským zásahom v Rafahu, názor však nezmenili 04 - Modified: 2024-05-05 07:18:41 - Feat.: - Title: Nenávisť proti židom rastie. Najmenej štyri synagógy na Manhattane v sobotu dostali hrozby bombou 05 - Modified: 2024-05-04 16:45:54 - Feat.: - Title: Americké investície do komerčných realít v Londýne sú najvyššie za vyše osem rokov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 23:24