Reuters
StoryEditor

Babiš predložil návrh na Prymulovo odvolanie, Zeman ho údajne akceptuje

23.10.2020, 17:58
Autor:
TASRTASR
Český premiér navrhol Romanovi Prymulovi možnosť pôsobiť v expertnej skupine epidemiológov.

Český premiér Andrej Babiš predložil v piatok prezidentovi Milošovi Zemanovi návrh na odvolanie ministra zdravotníctva Romana Prymulu. Navrhol mu aj Prymulovho nástupcu, ktorého Zeman prijme v utorok. Informovala o tom o tom spravodajská televízia ČT24.

Babiš dúfa, že vo štvrtok bude môcť nového ministra zdravotníctva uviesť do funkcie. Meno svojho nominanta neprezradil.

​Premiér si zároveň myslí, že Zeman jeho návrh na odvolanie Prymulu prijme. Prymulovi navrhol možnosť pôsobiť v expertnej skupine epidemiológov.

"Podľa ústavy mám právo navrhnúť odvolanie (ministra) a pán prezident to akceptoval," hoci má na niektoré otázky iný názor, vyhlásil Babiš po piatkovej schôdzke s prezidentom v Lánoch, na ktorej preberali výmenu ministra zdravotníctva, informoval server Novinky.cz.

Český minister zdravotníctva Roman Prymula odmietol rezignovať po tom, ako ho na tento krok v piatok vyzval premiér Andrej Babiš. České médiá totiž v piatok ráno informovali, že prvý podpredseda hnutia ANO Jaroslav Faltýnek spolu s Prymulom navštívili aj napriek vládnym opatreniam jednu z pražských reštaurácií. Faltýnek už svoju rezignáciu odovzdal premiérovi a predsedovi hnutia ANO Andrejovi Babišovi.

Minister Prymula na tlačovej konferencii vyhlásil, že žiadne pravidlá neporušil a odstúpiť nehodlá. Na odchod z funkcie ho Babiš vyzval s tým, že ak tak nespraví, sám navrhne jeho odvolanie.

Prymula spresnil, že jeho rozhovor s Faltýnkom sa neuskutočnil v salóniku reštaurácie, ale v súkromnom priestore Vyšehradskej kapituly. Tá sa ale od tvrdenia ministra zdravotníctva dištancovala, uvádza spravodajský portál Novinky.cz.

01 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 02 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 03 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia 04 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke 05 - Modified: 2024-04-16 13:52:25 - Feat.: - Title: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov, myslí si prezident Pavel
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 14:27