Reuters
StoryEditor

Ukrajinský prezident Zelenskyj vyhlásil vojnový stav: Sme pripravení na všetko, zvíťazíme

24.02.2022, 05:31
Autor:
ČTKČTK
Ukrajinský prezident Zelenskyj o situácii hovoril s americkým náprotivkom Joom Bidenom.

Ruská armáda dnes ráno začala letecký aj pozemný útok na susednú Ukrajinu.

Potom, čo ruský prezident Vladimir Putin v televíznom vystúpení oznámil, že dal súhlas na špeciálnu vojenskú operáciu na ukrajinskom Donbase, svedkovia z radu miest po celej Ukrajine začali hlásiť silné výbuchy alebo zvuky znejúce ako delostrelecká paľba.

​Šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba označil ruskú operáciu za plnohodnotnú inváziu a prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil na Ukrajine vojnový stav.

Ukrajinská pohraničná stráž uviedla, že ruské sily napadli hranicu Ukrajiny z Ruska, Bieloruska aj z anektovaného polostrova Krym. Kroky Moskvy odsúdili západní lídri a sľúbili tvrdé sankcie voči Moskve. Na dnešok sa chystajú rokovania o ďalšom postupe Západu.

Putin tvrdí, že nechce okupáciu Ukrajiny

"Okolnosti od Ruska vyžadujú rozhodné kroky," vyhlásil nad ránom Putin v televíznom prejave pri oznamovaní svojho rozhodnutia zaútočiť na Ukrajinu.

Hovoril pritom o hrozbách, ktoré podľa neho prichádzajú z Ukrajiny. Cieľom vojenskej operácie Ruska je ochrana ľudských životov, tvrdil ruský prezident.

Moskva podľa neho nemá v pláne okupáciu ukrajinských území, ale nedopustí, aby sa na Ukrajine objavili jadrové zbrane. Varoval aj svet, aby do ruskej akcie nezasahoval.

Šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba onedlho potom povedal, že Putin začal plnohodnotnú inváziu na Ukrajinu. Prezident Volodymyr Zelenskyj krátko nato vyhlásil na Ukrajine vojnový stav, ktorý čoskoro schválil tamojší parlament.

​V mnohých ukrajinských mestách potom svedkovia z miesta hlásili silné výbuchy alebo zvuky znejúce ako delostrelecká paľba. Explózie boli dnes ráno vedľa hlavného mesta Kyjeva hlásené z Odesy, Berďansku a Mariupolu na juhovýchode krajiny a Charkova a Kramatorska na východe.

Ukrajinské úrady informovali aj o ostreľovaní vo Ľvovskej oblasti, ktorá sa nachádza na samom západe Ukrajiny.

Ukrajinci opúšťajú Kyjev

Ukrajinský prezident vo videovyhlásení vyzval obyvateľov, aby sa zdržiavali doma a neprepadali panike. "Bez paniky, sme silní, sme pripravení na všetko, zvíťazíme," citovala ho agentúra Unian, napriek tomu sa už ráno na výjazdoch z Kyjeva tvorili dopravné zápchy po tom, ako začali ľudia mesto opúšťať.

Ukrajinská pohraničná stráž uviedla, že ruské sily napadli hranicu Ukrajiny z Ruska aj Bieloruska. Ohlásila útoky na pohraničné hliadky a kontrolné stanovištia s využitím delostrelectva aj ťažkej vojenskej techniky.

Zatiaľ nie je celkom jasné, či sa k útoku pripojili aj bieloruské jednotky. Útok sa podľa ukrajinskej ochrany hraníc odohráva aj z polostrova Krym, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014.

Ukrajinská armáda oznámila, že zostrelila v Luhanskej oblasti na východe krajiny päť ruských lietadiel a jednu helikoptéru. Rusko čoskoro oznámenie poprelo a uviedlo, že zlikvidovalo infraštruktúru na ukrajinských leteckých základniach a narušilo ukrajinskú protivzdušnú obranu. Informácie teraz nemožno nezávisle overiť.

Putin svoj zámer zaútočiť na Ukrajinu oznámil v čase, keď sa na mimoriadnom rokovaní zišla Bezpečnostná rada OSN, kde ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia akciu hájil ako "vojenskú operáciu", ktorá mieri na "vojenskú juntu" v Kyjeve a nie na obyvateľov Ukrajiny.

Rusko musí čakať "masívne dôsledky"

Krok Moskvy okamžite vyvolal ostré reakcie svetových lídrov. Prezident USA Joe Biden povedal, že zodpovednosť za budúce obete na životoch a ľudské utrpenie leží teraz iba na Rusku. Pár hodín po invázii hovoril so Zelenským a dnes oznámi ďalšie sankcie voči Rusku. USA chcú tiež dnes predložiť do Bezpečnostnej rady OSN návrh odsudzujúci rezolúcie.

Britský premiér Boris Johnson vo vyhlásení uviedol, že si Putin začatím nevyprovokovaného útoku na Ukrajinu zvolil cestu krviprelievania a deštrukcie. Nemecký kancelár Olaf Scholz označil kroky Ruska za hrubé porušenie medzinárodného práva a vyzval Moskvu, aby okamžite zastavila svoje vojenské operácie.

Francúzsko sľúbilo, že bude ďalej poskytovať Ukrajine ekonomickú a finančnú podporu a vojenské vybavenie. Ruskú inváziu na Ukrajinu odsúdila aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová alebo napríklad kanadský premiér Justin Trudeau.

Premiéri a prezidenti členských krajín EÚ sa dnes k situácii stretnú na mimoriadnom summite v Bruseli, kde zrejme schvália ďalšie sankcie proti Rusku. Európska komisia a diplomacia únie pracuje na zozname postihov spoločne so Spojenými štátmi a ďalšími spojencami, podľa lídrov EÚ budú mať pre Rusko "masívne a vážne následky".

Týždne trvajúca kríza okolo Ukrajiny tento týždeň eskalovala po tom, čo Putin uznal nezávislosť dvoch separatistických republík na východe Ukrajiny a podpísal s nimi zmluvu o priateľstve a vzájomnej spolupráci. Lídri týchto území ho v stredu požiadali, aby im pomohol "odraziť agresiu" zo strany ukrajinskej armády.

01 - Modified: 2024-04-28 18:18:58 - Feat.: - Title: V uliciach Tbilisi sa protestuje proti zákonu o zahraničnom vplyve. Mohol by zmariť členstvo v Únii 02 - Modified: 2024-04-28 17:30:00 - Feat.: - Title: Situácia na fronte sa pre Ukrajinu zhoršila, Rusi prebrali iniciatívu, tvrdí Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-28 16:55:04 - Feat.: - Title: "Najsilnešia dohoda." Ukrajina a USA rokujú o bilaterálnej bezpečnostnej zmluve, povedal Zelenskyj 04 - Modified: 2024-04-28 14:02:51 - Feat.: - Title: Veliteľ ukrajinskej armády Syrskyj pripustil, že Rusku sa miestami darí postupovať 05 - Modified: 2024-04-28 15:52:03 - Feat.: - Title: Rusko hrozí Západu tvrdou reakciou, ak sa dotkne jeho majetku. Moskva má pod palcom aktíva v krajine
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 09:00