Reuters
StoryEditor

Najvážnejšie ohrozenie prezidenta za dekády. Trumpovi reálne hrozia vážne zdravotné problémy, píšu médiá

02.10.2020, 11:12
Autor:
ČTKČTK
Podľa zdravotníckeho experta CNN Sanjaya Gupta by sa mal nechať otestovať aj bývalý viceprezident Biden, ktorý v utorok večer stál vedľa Trumpa na pódiu pri televíznej debate.

Ako najvážnejšie známe ohrozenie zdravia pre úradujúceho prezidenta USA za posledné dekády hodnotili niektoré médiá správu o nákaze koronavírusom u šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa. Podotýkajú, že vo veku 74 rokov Trump spadá do kategórie ľudí považovaných za najviac zraniteľných. Špekuluje sa o osude ďalšej plánovanej predvolebnej debaty aj o riziku pre 77-ročného kandidáta Demokratickej strany Joea Bidena. Hlavu štátu budú Američania voliť 3. novembra.

​Kritika pomalého trasovania

Prezident Spojených štátov bol na vírus SARS-CoV-2 pozitívne testovaný vo štvrtok večer potom, čo sa nákaza potvrdila u jeho poradkyne Hope Hicksovej, ktorá Trumpa a niektorých členov jeho rodiny sprevádzala aj pri utorňajšom televíznom dueli s Bidenom. Hlava štátu sa naposledy pred novinármi ukázala vo štvrtok pri návrate do Bieleho domu zo stretnutia so sponzormi v New Jersey, s reportérmi po ceste do svojho sídla nehovorila.

Podľa agentúry AP prezident pri spomenutej predvolebnej akcii vystavil účastníkov riziku nákazy a objavujú sa otázky týkajúce sa toho, prečo v jeho prípade trasovanie nebolo rýchlejšie. Americké médiá uvádzajú, že Hicksová mala zdravotné problémy už v stredu pri lete v prezidentskom špeciále Air Force One a že informáciu o pozitívnom teste na koronavírus dostala vo štvrtok ráno.

Následný nález u jej nadriadeného popisovali mnohé komentáre ako ťažkú ​​ranu pre prezidenta, či už u neho bude priebeh ochorenia covid-19 akýkoľvek. Trump sa musel v čase vrcholiacej predvolebnej kampane uchýliť do izolácie a správa o jeho nákaze pravdepodobne nabúra jeho snahu odsunúť debaty o pandémii na vedľajšiu koľaj a presvedčiť Američanov, že zdravotnícka kríza v ich krajine sa chýli ku koncu.

"Týždeň po tom, čo Donald Trump povedal Američanom, aby si s covidom-19 nerobili starosti, pretože neohrozuje 'prakticky nikoho' okrem starších ľudí a tých so srdcovými problémami, mal prezident sám na vírus pozitívny test. Ťažko možno nadhodnotiť, ako veľmi veľké zemetrasenie tento vývoj len 32 dní pred americkými voľbami predstavuje," píše reportér britskej BBC Anthony Zürcher.

Ak bude bezpríznakový, debatu môže stihnúť

Okrem rôznych politických dôsledkov navyše Trumpovi reálne hrozia vážne zdravotné komplikácie. "V ôsmom desaťročí svojho života patrí Trump do vekovej skupiny považovanej za najzraniteľnejšiu v spojitosti s vírusom. Osem z desiatich úmrtí, ktoré sú mu v Spojených štátoch pripisované, bolo medzi ľuďmi vo veku 65 rokov a staršími," vysvetľuje denník The New York Times.

Podľa prvotného vyhlásenia Trumpovho lekára Seana Conleyho bol prezident po pozitívnom teste v dobrom stave, rovnako ako jeho manželka Melania, ktorá je tiež nakazená. Kvôli nálezu u Hicksovej bolo potenciálne v ohrození aj mnoho ďalších ľudí z Trumpovho okolia vrátane jeho dospelých detí alebo personálneho šéfa Bieleho domu Marka Meadowsa.

Podľa zdravotníckeho experta CNN Sanjaya Gupta by sa mal nechať otestovať aj bývalý viceprezident Biden, ktorý v utorok večer stál vedľa Trumpa na pódiu pri televíznej debate. "Viem, že tam prišli z rôznych strán a pravdepodobne nestrávili čas v tesnej blízkosti. Ale bude musieť byť tiež testovaný," mieni Gupta.

Bidenov štáb bezprostredne na správu o Trumpovej infekcii nereagoval. Rovnako tak zatiaľ panuje neistota v súvislosti s ďalšou prezidentskou debatou, ktorá je naplánovaná na 15. október. "Do budúcej prezidentskej debaty zostávajú dva týždne. Poradca z Bieleho domu mi povedal, že ak prezident zostane bezpríznakový, mohol by ju ešte stihnúť," uviedla na twitteri spravodajkyňa rozhlasovej stanice NPR Tamara Keithová.

01 - Modified: 2020-10-02 22:09:55 - Feat.: 0 - Title: Trump má koronavírus. Liečiť sa bude v nemocnici 02 - Modified: 2020-09-11 19:11:24 - Feat.: 0 - Title: Ameriku ochráni iba Trump. Ak nevyhrá, príde ďalší 11. september, tvrdí neter Usámu bin Ládina 03 - Modified: 2020-09-14 12:58:04 - Feat.: 0 - Title: Trumpa desí červený prízrak. Scenár hovorí, že sa môže pokúsiť "ukradnúť voľby" 04 - Modified: 2020-09-27 09:23:54 - Feat.: 0 - Title: „Nie je taký múdry." Biden v prvej televíznej debate očakáva od Trumpa útoky a klamstvá 05 - Modified: 2020-10-01 09:09:13 - Feat.: 0 - Title: Biden utrpel strategické víťazstvo, Trump sa nepripravoval. Ich debata bola správou o stave Ameriky
01 - Modified: 2024-04-25 16:59:57 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu. Ten tvrdí, že ho na proces nepustili 02 - Modified: 2024-04-25 16:19:35 - Feat.: - Title: USA a 17 krajín vyzvali Hamas, aby prepustil rukojemníkov a umožnil ukončiť krízu v Gaze 03 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov? 04 - Modified: 2024-04-25 13:01:51 - Feat.: - Title: Rast americkej ekonomiky v prvom štvrťroku prekvapivo zvoľnil na 1,6 percenta 05 - Modified: 2024-04-25 16:00:00 - Feat.: - Title: Trumpova bulvárna odysea. Jeho verní z neho robili supersamca, súperov likvidovali
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 19:46