StoryEditor

"Najhoršia prezidentská debata, akú som kedy videl." Médiá hodnotili duel Trumpa s Bidenom

30.09.2020, 09:08
Autor:
ČTKČTK
Médiá označujú prezidentskú debatu za chaotickú.

Ako chaotickú rétorickú bitku, ktorá nemala prílišnú informačnú hodnotu, komentujú americké aj zahraničné médiá prvý televízny stret amerického prezidenta Donalda Trumpa s jeho volebným vyzývateľom Joeom Bidenom, ktorý sa odohral v noci na dnes SELČ.

Podľa agentúry AP bola od začiatku zrejmá nevraživosť medzi oboma kandidátmi, na podrobnejšie diskusie o rozdielnych politických plánoch však kvôli neustálemu skákaniu si do reči a osobným útokom nedošlo.

"Už teraz je to najhoršia prezidentská debata, akú som kedy videl," napísal na twitteri po necelej tretine 90-minutového prenosu profesor histórie z Princetonskej univerzity Kevin Kruse.

Podobné hodnotenia začali čoskoro pribúdať. AP označila duel za najchaotickejšiu debatu prezidentských kandidátov z posledných rokov, podľa denníka The New York Times (NYT) sa prenos rýchlo zvrhol na "rétorickú bitku", pri ktorej kandidáti dávali najavo nevídanú mieru vzájomného opovrhnutia.

Osočovanie a prerušovanie

Web Politico zase písal o "pekle", ktorým mohli byť diváci jedine znechutení.

"Táto debata bola ako celá krajina: Všetci hovoria. Nikto nepočúva. Nikto sa nič nedozvie. Je to bodrel," dodáva spravodajský web Axios.

Stret Trumpa s Bidenom bol podľa jeho analýzy plný osočovania a neslušného prerušovania a v niektorých momentoch bol úplne nezrozumiteľný.

Vinu za chaotický priebeh večera pripisuje Axios aj ďalšie médiá hlavne prezidentovi Trumpovi.

"Počas celej 90-minútovej debaty Trump opakovane prekrikoval Bidena aj moderátora Chrisa Wallacea z Fox News, čím zatienil snahu o preberanie politických plánov a vyslúžil si výčitky za porušovanie pravidiel, na ktorých sa oba volebné štáby zhodli s cieľom zabezpečiť, aby mali obaja kandidáti rovnaký priestor," zhrnula agentúra Reuters.

Ignorovanie pravidiel

Aj podľa NYT šéf Bieleho domu dohodnuté pravidlá ignoroval a odmietal svojmu oponentovi dopriať jeho dve minúty určené na odpovede.

Trump však podľa denníka počas celej debaty nenačrtol, ako chce naložiť s druhým funkčným obdobím. Namiesto toho vraj ukázal výkon, ktorý možno označiť ako "vykrikovanie svojich Twitterových príspevkov na bývalého viceprezidenta Josepha Bidena, zatiaľ čo Biden hovoril".

Niektoré médiá vyjadrujú pochybnosti, či bola Trumpova stratégia tou správnou. Podľa AP síce prezident debatu ovládol, zároveň však svojím počínaním priťahoval pozornosť k svojej osobe, hoci by potreboval skôr zvýrazňovať slabiny demokratického kandidáta.

Biden navyše frontálny útok a "šikanovanie" zo strany Trumpa ustál, píše Politico. Podobne utorkový večer hodnotí aj spravodajská spoločnosť BBC, ktorej reportér dokonca označil Bidena za víťaza duelu.

"Jeho hlavným cieľom bolo dokázať Američanom, že je schopný ustáť tlak, že jeho vyšší vek pre neho nie je problémom. Musel ukázať, že dokáže prijať tvrdú ranu a zachovať chladnú hlavu. Túto latku sa mu prevažne darilo prekonávať, hoci to bolo prinajmenšom čiastočne dané tým, že Donald Trump svojimi neustálymi poznámkami a prerušovaním nedal bývalému viceprezidentovi veľa príležitostí na to, aby povedal niečo, čím by skutočne poškodil svoju kampaň," píše sa v analýze.

01 - Modified: 2024-05-17 05:48:58 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov Kongresu v USA hlasovala za dodanie munície Izraelu 02 - Modified: 2024-05-16 05:55:19 - Feat.: - Title: Neamerické a protiústavné. Trump žiada odvolací súd, aby zasiahol voči zákazu o verejných vyjadreniach 03 - Modified: 2024-05-15 17:09:17 - Feat.: - Title: Biden je znepokojený atentátom na Fica, modlí sa za jeho skoré uzdravenie 04 - Modified: 2024-05-14 17:52:15 - Feat.: - Title: Spojené štáty si neželajú konflikt s Čínou. Chcú však férovú hospodársku súťaž, vyhlásil Biden 05 - Modified: 2024-05-14 06:38:29 - Feat.: - Title: Trump platbu za mlčanie pornoherečke schválil, povedal jeho bývalý právnik na súde
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. máj 2024 15:06