StoryEditor

Ruskí vojaci v Bielorusku pijú vodku a rozpredávajú naftu. Miestni sa na nich sťažujú

21.02.2022, 17:06
Autor:
khkhČTKČTK
Cvičenie malo skončiť v nedeľu, podľa Minsku však odchod ruskej armády závisí „na stiahnutí síl NATO z krajín pri Bielorusku a Rusku“.

„Veľa pijú a predávajú veľa nafty. Žijú v stanoch,“ opisuje pre Rádio Slobodná Európa (RFE/RL) obyvateľov bieloruského mestečka Chojniki, ako sa prejavuje prítomnosť ruských vojakov v tamojších lesoch. Zhruba sto kilometrov od nich už leží Ukrajina.

Rusi sa na miestnej stanici objavili pred týždňom. Mnohí si počas vykladania techniky s bezpečnosťou práce hlavu nelámali a podľa zdrojov z bieloruských železníc zostávali na koľajniciach napríklad aj vo chvíli, keď bol 200 metrov od nich prichádzajúci vlak.

Nechýbalo vraj veľa a rušňovodiči by museli zatiahnuť za záchrannú brzdu, aby ich neprešli.

Vojaci na stanici v Chojniki podľa kanála Telegram poškodili nakladacie rampy a ďalšie vybavenie.

Po vojakoch zostal veľký neporiadok

„Často počas vykladania techniky hádzali vecami. A keď skončili, veľa toho po nich zostalo – vesty, helmy, výstroj,“ pokračujú zdroje Telegramu s tým, že železnica bola doslova zasypaná odpadkami.

„Na úseku dlhom tri kilometre boli každých dvadsať metrov stolitrové vrecia na odpadky, fľaše od vodky, prázdne plastové sudy od piva a obaly od sušienok,“ píše a pridáva komentár od anonymného diskutéra, podľa ktorého tam bieloruské dráhy mali v sobotu vyslať svoju upratovaciu čatu, ktorá neporiadok „po našich bratoch“ zlikviduje.

Bieloruský opozičný portál Charta97, ktorý dianie v krajine opisuje z Poľska, potom prináša aj ďalšie komentáre Bielorusov k správaniu ruských vojakov.

Potvrdzujú, hoci anonymne, že sa nad tamojšími stanovými mestečkami vznáša alkoholový opar. „Čoskoro začnú za vodku vymieňať aj svoje zhrdzavené tanky,“ znie jeden z príspevkov.

Reuters

Bieloruský prezident Lukašenko navštívil spoločné cvičenie ruských a bieloruských vojsk.

Bielorusi si z nich robia žarty

„Žiadna ofenzíva nebude. Tanky ani ďalšie stroje sa vôbec nespustia, palivo sa už dávno premenilo na alkohol, rovnako ako mesačné prídely jedla. Opití Burjati buď spia vo svojich kolóniách, alebo naháňajú kurčatá, ktoré ešte bieloruskí poľnohospodári nestihli schovať,“ píše ďalší.

Niektorí vojaci sa údajne pozývajú k miestnym ženám, vraj aby sa „mohli osprchovať“. „Táto nízka forma života sa snaží ostatným vnútiť svoj pohľad na svet. Na všetko pritom pozerá cez pohár s drinkom. Kde sa objavia Rusi, tam príde aj chudoba, opilstvo a všeobecný úpadok populácie,“ mienia Bielorusi. Žarty si pritom robia nielen z alkoholizmu ruských vojakov.

Počas cvičenia údajne jedno z ruských obrnených vozidiel nabúralo do nákladného vozidla miestnych poľnohospodárov, ktorí práve prevážali zemiaky. „Vojna ešte nezačala, ale oni už majú straty,“ bavia sa ľudia. „Tak už aj zemiaky sú s nimi vo vojne,“ žartujú tiež.

​Vážnejšie mienené príspevky potom nadávajú na ruského prezidenta Vladimira Putina aj na ruskú náturu.

Vysvetľujú, že inak cvičenie ani vyzerať nemohlo. „Zviezli ich z celého Ruska. Sú demoralizovaní, pijú a nemajú záujem bojovať, pretože veľmi nechápu, prečo by mali. Nikto sa ich nepýtal, či sa im chce alebo nie. Nemusíte byť profesorom, aby ste pochopili, že Európa je na pokraji veľkého konfliktu a Bielorusko je v jeho epicentre. Blížia sa prudké zmeny a pre nás je najdôležitejšie, aby sme ich prežili,“ cituje Charta97.

Cvičenie malo skončiť v nedeľu

Ruskí vojaci mali cvičenie v Bielorusku ukončiť v nedeľu, na skorý odchod to však teraz nevyzerá. Minsk vyhlásil, že bude do veľkej miery závisieť od stiahnutia síl NATO z krajín v blízkosti Bieloruska a Ruska. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej tým krajina zaujala tvrdšiu pozíciu a otvorila možnosť, že by na jej území mohla ruská armáda zostať na neurčito.

Bieloruský minister obrany oznámil, že cvičenie pokračuje. „Jednotky ruskej armády sa vrátia do svojich stálych posádok iba vtedy, keď pre to vznikne objektívna potreba a keď sa rozhodneme,“ uviedol náčelník generálneho štábu bieloruskej armády Viktar Gulevič.

„V nemalej miere to bude tiež závisieť od našich západných náprotivkov. Sily a technika rozmiestnené vo východoeurópskom regióne, vrátane blízkosti Bieloruska... sú jedným z faktorov, ktoré ovplyvňujú vývoj situácie,“ dodal. Bielorusko susedí s niekoľkými členskými štátmi Severoatlantickej aliancie – Poľskom, Lotyšskom a Litvou. Na juhu má spoločnú hranicu s Ukrajinou.

​Spoločné rusko-bieloruské manévre začali 10. februára a mali skončiť po desiatich dňoch. Západ odhaduje, že Rusko umiestnilo v Bielorusku okolo 30-tisíc vojakov, a obáva sa, že ich môže využiť na útok na Ukrajinu a jej hlavné mesto Kyjev, ktorý sa nachádza len niekoľko desiatok kilometrov južne od bieloruských hraníc. Moskva takýto zámer poprela.

Na dobytie Kyjeva to nestačí

Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov v pondelok povedal, že Kyjev stiahnutie ruských vojsk z Bieloruska nečakal. „Predpokladali sme, že ruské vojsko po svojich cvičeniach Bielorusko neopustí,“ uviedol s poznámkou, že ich presun trval z východu Ruska niekoľko týždňov, čo podľa neho nebolo preto, aby tam „desať dní cvičili a potom sa vrátili“.

Ukrajinský minister obrany tiež uviedol, že hrozba ruskej agresie voči Ukrajine je stále vysoká. V súčasnej dobe majú ruské jednotky pri hraniciach 127-tisíc vojakov v pozemnej zložke a ak sa pripočítajú námorné a letecké sily, je to 147-tisíc vojakov, uviedol Reznikov podľa portálu RBK Ukrajina. Rusko podľa neho pod zámienkou cvičenia zvyšuje počet vojnových lodí v Azovskom mori.

Šéf ukrajinského rezortu obrany zároveň neverí, že by sa ruské jednotky umiestnené v Bielorusku mohli zmocniť Kyjeva. "Podľa našich údajov je tam deväťtisíc príslušníkov ozbrojených síl Ruskej federácie plus technika, vybavenie, vrátane raketových zbraní a tak ďalej," povedal podľa portálu Ukrajinska pravda.

Taký kontingent nestačí na útok na ukrajinskú metropolu, myslí si minister. „Znie to smiešne,“ dodal s tým, že Rusko využíva tamojších rozmiestnených vojakov na strašenie.

01 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku 02 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve 03 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov 04 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu 05 - Modified: 2024-04-26 12:26:34 - Feat.: - Title: Ruská centrálna banka úrokové sadzby nemenila, zhoršila však inflačné vyhliadky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 21:18