Reuters
StoryEditor

Nemecko vyslalo po Navaľného lietadlo, ruskí lekári však jeho prevoz neodporúčajú

21.08.2020, 07:39
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
Ruského opozičného lídra je pripravená prijať renomovaná berlínska nemocnica Charité.

Nemecko vyslalo v piatok do ruského mesta Omsk záchranárske lietadlo, ktoré má vyzdvihnúť ruského opozičného politika Alexeja Navaľného. Ten bojuje o život v omskej nemocnici a je podozrenie, že ho otrávili. Informovala o tom agentúra AFP.

Lietadlo zdravotníckej služby odštartovalo z bavorského mesta Norimberg o 03.11 h, uviedol denník Bild. Predstaviteľ jednej z nemeckých mimovládnych organizácií ešte predtým pre AFP povedal, že Navaľného je pripravená prijať renomovaná berlínska nemocnica Charité.

​Na prevoz do berlínskej nemocnice udelili ruské úrady všetky potrebné povolenia, oznámil agentúre DPA Navaľného spolupracovník a filmový producent Jaka Biziľ. Agentúra Reuters však dnes s odvolaním sa na Navaľného hovorkyňu uviedla, že ruskí lekári už neodporúčajú prevoz kvôli zlému stavu pacienta.

"Hlavný lekár uviedol, že Navaľného nemožno previezť, pretože jeho stav je nestabilný," napísala hovorkyňa Kira Jarmyšová na twitteri. Jarmyšová zároveň obvinila Kremeľ, že stojí za týmto rozhodnutím. Uviedla tiež, že ak Navaľnyj zostane v Omsku, je ohrozený jeho život, pretože miestna nemocnice nemá dostatočné vybavenie.

Podľa agentúry Ria Novosti sa dnes ráno zišlo lekárske konzílium, ktorého sa zúčastnili aj špecialisti z Moskvy, aby zhodnotili zdravotný stav opozičného lídra. Nemecké lietadlo, ktoré ho má odviezť, je podľa agentúry Reuters už v ruskom vzdušnom priestore a čoskoro by malo pristáť v Omsku.

Navaľnyj (44) pocítil vo štvrtok nevoľnosť počas letu zo sibírskeho mesta Tomsk do Moskvy a neskôr stratil vedomie. Lietadlo núdzovo pristálo v Omsku a politika následne previezli do miestnej nemocnice.

Podľa jeho hovorkyne Kiry Jarmyšovej bol Navaľnyj pravdepodobne otrávený neznámou toxickou látkou, ktorá bola primiešaná v šálke čaju. Navaľnyj tento čaj pil na letisku pred odletom a podľa Jarmyšovej to bolo jediné, čo ráno vypil.

Navaľnyj je ostrým kritikom súčasného ruského prezidenta Vladimira Putina a v minulosti bol viackrát zadržaný. Takisto bol terčom opakovaných vyhrážok.

01 - Modified: 2024-05-20 13:54:09 - Feat.: - Title: V Rusku súdia umelkyne kvôli divadelnej hre, ktorú oceňovali aj úrady 02 - Modified: 2024-05-20 11:12:15 - Feat.: - Title: MS v hokeji bez zbornej? Zbytočný šampionát, na naše vylúčenie najviac doplácajú Česi, tvrdia Rusi 03 - Modified: 2024-05-20 08:34:35 - Feat.: - Title: Rafinéria v ruskom Slavjansku pripustila škody po ukrajinskom nálete 04 - Modified: 2024-05-20 08:38:56 - Feat.: - Title: Prečo (ne)rabovať ruské rezervy. Pokušenie využiť peniaze v prospech Ukrajiny je veľké 05 - Modified: 2024-05-20 07:33:39 - Feat.: - Title: Za pokus o podpálenie budovy vojenskej správy v Rusku si mladík odsedí 25 rokov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. máj 2024 17:05