YouTube/7sur7
StoryEditor

Dočasne odstúpil druhý muž belgickej polície, smrť Slováka má ďalšiu dohru

20.08.2020, 21:29
Autor:
ČTKČTK
André Desenfants na tlačovej konferencii v Bruseli povedal, že ho zábery zo zásahu hlboko zasiahli a šokovali.

Belgická polícia vyšetruje smrť Slováka, ktorý zomrel pred dvoma rokmi v miestnej nemocnici po zatknutí na letisku v Charleroi.

Jeho rodina tvrdí, že sa stal obeťou policajného násilia a sťažuje sa na pomalý postup belgickej justície.

V stredu niektoré belgické médiá zverejnili zábery z väzenskej kamery, na ktorých sa policajti v cele smejú a jedna policajtka zdvíha ruku v nacistickom pozdrave, zatiaľ čo ďalší policajti na zranenom mužovi kľačia.

Informoval o tom dnes portál BBC. Kvôli kauze sa dnes dočasne vzdal svojej funkcie druhý najvyššie postavený muž belgickej polície André Desenfants, informovala agentúra AFP.

Dostal sa do potýčky

Jozef Chovanec (39), ktorý často z pracovných dôvodov cestoval medzi Slovenskom a Belgickom, bol zadržaný 23. februára 2018 na letisku v Charleroi po tom, čo sa dostal do potýčky s policajtmi.

Bol totiž vyvedený z lietadla, kde sa podľa polície mal správať násilne a kapitán lietadla preto odmietal so strojom vzlietnuť.

V cele predbežného zadržania si podľa skorších správ Slovák spôsobil sebapoškodzujúce zranenia a bol prevezený do nemocnice, kde neskôr zomrel.

Policajti tvrdia, že sa muža v cele snažili upokojiť po tom, čo opakovane narážal hlavou do dverí cely, až začal krvácať.

Policajti mu kľačali na hrudi

Podľa videozáznamu policajti kľačali Slovákovi na hrudi 16 minút, uviedol dnes denník Sme. "Blokovanie dýchanie nášho klienta po dobu 16 minút nie je normálne," citoval denník advokáta rodiny Lennerta Dierickxa.

Príbuzní sa tiež sťažujú na pomalý postup belgickej justície. Podľa prokurátora v Charleroi boli vypočutí všetci policajti, ktorí sa na zásahu proti Slovákovi zúčastnili, a vyšetrovanie sa chýli koncu.

"Je to neprístojné a absolútne šokujúce," komentoval video belgický minister spravodlivosti Koen Geens podľa agentúry AP.

K dĺžke vyšetrovania uviedol, že sa pretiahlo kvôli pandémiu covidu-19 aj kvôli tomu, že obhajoba požiadala o ďalšie úkony. Tiež belgický minister vnútra Pieter De Creme označil zábery z videa za "niečo absolútne neprimerané" a vyzval k úplnému objasneniu okolností.

Vzdal sa funkcie

Dočasne sa dnes vzdal svojej funkcie druhý najvyššie postavený policajt v Belgicku André Desenfants, ktorý od roku 2017 pôsobí ako šéf generálneho riaditeľstva správnej polície, pod ktoré spadá najmä dopravná polícia, vrátane policajtov na letiskách.

Desenfants na tlačovej konferencii v Bruseli povedal, že ho zábery zo zásahu hlboko zasiahli a šokovali.

Svoje rozhodnutie dočasne sa stiahnuť z vedenia polície označil za osobné a zdôraznil, že šéf polície Marc De Mesmaeker mu vyhovel.

Desenfants povedal, že on sám chybu neurobil, ale o prípade nebol dostatočne podrobne informovaný. Vysvetlil, že nejde o rezignáciu, ale opustenie postu po dobu interného vyšetrovania.

Kauza pripomína nedávny prípad z amerického Minneapolisu, kde v máji zomrel černoch George Floyd pri zatýkaní policajtov, z ktorých jeden mu tiež niekoľko minút kľačal na krku. Aj vtedy policajti tvrdili, že sa ho snažili upokojiť. Floydova smrť vyvolala masové protesty proti policajnému násiliu a rasizmu nielen v USA, ale aj v ďalších krajinách.

01 - Modified: 2024-03-23 19:05:44 - Feat.: - Title: Protestujúci v Prahe žiadali demisiu českej vlády, objavili sa aj slovenské vlajky 02 - Modified: 2024-03-21 07:57:21 - Feat.: - Title: Vietnamský parlament odobril demisiu prezidenta Vo Van Thuonga 03 - Modified: 2023-11-14 20:39:34 - Feat.: - Title: Po odvolaní irackého predsedu parlamentu podali demisiu traja ministri 04 - Modified: 2023-09-11 11:14:56 - Feat.: - Title: Grécky minister lodnej dopravy podal demisiu pre tragický incident na trajekte, posádka vytlačila cestujúceho 05 - Modified: 2023-05-07 16:14:49 - Feat.: - Title: Prezidentka vymenuje nový kabinet v polovici mája. Vláda odborníkov bude liberálno-konzervatívna
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 23:17