TASR/AP
StoryEditor

Čína by Rusko v prípade invázie na Ukrajinu diplomaticky podporila, tvrdí Reuters

19.02.2022, 13:18
Autor:
ČTKČTK
Odborníci sa domnievajú, že Peking by sa určite nechcel zapájať do konfliktu vojensky. Čína opakovane vyzvala na riešenie napätia na ukrajinskej hranici dialógom.

Peking by Moskvu v prípade invázie na Ukrajinu podporil diplomaticky a možno aj ekonomicky. Vojenskú podporu by ale Čína Rusku neposkytla, myslia si odborníci, ktorých oslovila agentúra Reuters.

Znamenie solidarity

Prezident Spojených štátov Joe Biden v piatok vyjadril presvedčenie, že sa jeho ruský náprotivok Vladimír Putin už rozhodol pre inváziu na Ukrajinu. Moskva to odmieta a označuje za propagandu Západu.

Čínske ministerstvo zahraničia opakovane obvinilo Spojené štáty zo "šírenia nepravdivých informácií" a vytvárania napätia. Peking USA vyzval, aby rešpektovali a vyriešili ruské požiadavky na bezpečnostné záruky, pripomína Reuters.

Ruský prezident Vladimir Putin sa na znamenie solidarity zúčastnil otváracieho ceremoniálu olympijských hier v Pekingu, kde s jeho čínskym náprotivkom deklarovali "neobmedzené" strategické partnerstvo.

Prípadná ruská invázia by podľa Reuters overila podporu Číny, ktorá v medzinárodnom dianí sústavne zastáva a deklaruje princíp nevmiešavania.

Peking sa nechce vojensky zapájať

Odborníci sa domnievajú, že Peking by sa určite nechcel zapájať do konfliktu vojensky. Čína opakovane vyzvala na riešenie napätia na ukrajinskej hranici dialógom.

"Rovnako ako Čína neočakáva, že jej Rusko vojensky pomôže v prípade vojny o Taiwan, Rusko neočakáva, že mu Čína vojensky pomôže kvôli Ukrajine, ani takú pomoc nepotrebuje," uviedol Li Mingjiang zo Školy medzinárodných štúdií Rajaratnam (RSIS) v Singapure.

Oslovení experti tiež uviedli, že Čína by mohla rozšíriť hospodársku spoluprácu s Ruskom, na ktorý by v prípade invázie dopadli ďalšie sankcie.

Po ruskej anexii Krym poskytlo niekoľko čínskych štátnych bánk, vrátane China Development Bank a Export-Import Bank of China, úvery ruským štátnym bankám, na ktoré Západ uvalil sankcie.

01 - Modified: 2024-04-28 05:14:02 - Feat.: - Title: Tornádo zasiahlo juhočínsky Kanton, vyžiadalo si päť obetí 02 - Modified: 2024-04-27 21:34:09 - Feat.: - Title: Úrady vyzvali Lotyšov, aby pivnice prerobili na protiletecké kryty 03 - Modified: 2024-04-27 19:55:45 - Feat.: - Title: Ruského novinára vzali do väzby. Pomáhal pri výrobe videí pre Navaľného tím 04 - Modified: 2024-04-27 16:31:27 - Feat.: - Title: Súd v Moskve vzal do väzby ďalšieho podozrivého v kauze útoku na Crocus City 05 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 08:05