StoryEditor

Kto je Lukašenkova súperka? Cichanovskej zdravie poznačil Černobyľ, kvôli deťom sa vzdala kariéry

12.08.2020, 13:01
Autor:
dttdtt
Cichanovskej a ďalším deťom, ktoré zasiahla černobyľská tragédia, ponúkli pomoc Íri. Deti hostili a poskytli im oddych a čas na zotavenie.

Hoci sa môže zdať, že sa Sviatlana Cichanovská stala politickou hviezdou Bieloruska len preto, že v kandidatúre zastúpila väzneného manžela, neobvyklú silu a odolnosť preukázala už v skorších fázach svojho života. Ako dieťa zažila na vlastnej koži černobyľskú tragédiu, z ktorej následkov sa liečila v Írsku. Neskôr sa rozhodla zostať v domácnosti a starať sa o nepočujúceho syna.

Cichanovská vo voľbách kandidovala namiesto svojho manžela, väzneného opozičníka Sjarheja Cichanovského. V pondelok odmietla prijať víťazstvo Alexandera Lukašenka. Výsledok 80 percent hlasov pre prezidenta a 10 percent pre seba označila za sfalšovaný a odovzdala ústrednej volebnej komisii protest.

​Podľa ľudí, ktorí ju poznajú roky, mala Cichanovská (rodným priezviskom Pilipčuková) guráž už ako dvanásťročná. Patrila totiž k deťom, ktorých zdravie v roku 1986 priamo aj nepriamo ovplyvnila černobyľská jadrová havária v susednej Ukrajinskej SSR. Cichanovskej a ďalším deťom potom ponúkli pomoc Íri, ktorí deti hostili a poskytli im oddych a čas na zotavenie.

Cichanovskej sa ujala rodina sedemdesiatdvaročného Henryho Deana, ktorý sa o dievča v polovici 90. rokov staral spoločne so svojou ženou Marian. Ubytovali ju vo svojom dome v mestečku Roscrea. "Sviatlana bola v podobnom veku ako moja dcéra Mary a okamžite zapadla," spomína Deane pre The Guardian.

"Ako dieťa bola zjavne inteligentná, vedela angličtinu lepšie ako ostatní. Pasovala sa do úlohy tlmočníčky a hovorkyne ostatných," opisuje Deane. Ten si v tej dobe nedokázal predstaviť cestu, ktorú život pre toto "malú dievčatko", ako Cichanovskú posmešne prezýva Lukašenko, nachystal.

Černobyľská havária deti traumatizovala

"Mnohé deti boli stále traumatizované. Nielen kvôli havárii v Černobyle, ale aj kvôli situácii v bieloruských dedinách, kde panovala obtiažna ekonomická situácia," hovorí Deane, ktorý navštívil Mikaševiči, domovskú dedinu Cichanovskej, ktorá sa nachádza štyridsať kilometrov od hranice s Ukrajinou.

V meste Roscrea sa o deti postarali lekári, ktorí im najčastejšie liečili problémy so sluchom alebo očami. Väčšina detí, ktoré Deanova rodina hostila, prišla na jedno či dve letá. Svetlana sa však vracala opakovane. "Našla si tu prácu, potrebovala peniaze na štúdium v ​​Breste. Bola veľmi skromná," priblížil Deane.

Jej nasadenie ho ohromilo a Cichanovskú prirovnal k novodobej Jane z Arku. "Myslím, že nemá žiadne dlhodobé politické ambície, rozhodla sa kandidovať v záujme bieloruského ľudu," myslí si Deane. To isté tvrdí aj Cichanovská, ktorá chce podľa svojich slov predovšetkým opäť zjednotiť rodinu.

Cichanovská podľa stanice Deustche Welle vyštudovala niekoľko cudzích jazykov a potom pracovala ako prekladateľka v Gomeli, druhom najväčšom meste v Bielorusku. Tam sa zoznámila so svojím manželom, s ktorým má dve deti. Kvôli rodine sa neskôr rozhodla odísť z práce.

Cichanovská musela Bielorusko opustiť

"Jej prvé dieťa sa narodilo hluché a ona sa vzdala práce, aby mu pomohla. Presunula rodinu do Minsku, aby syn dostal starostlivosť, ktorú potreboval. Život venovala synovi a dcére. Je oddanou matkou. Chcela sa stať prezidentkou s cieľom prepustiť politických väzňov, čo je ušľachtilé," uzatvára Deane.

Hoci Cichanovská po voľbách vyhlásila, že chce v Bielorusku zostať a pokračovať vo svojom úsilí, počas utorkového rána oznámila, že sa rozhodla k odchodu a nachádza sa v Litve. Jej emotívna videonahrávka zverejnená na YouTube však naznačuje, že k takémuto kroku bola donútená.

"Sviatlanu Cichanovskú vyviezli z krajiny bieloruské úrady. Jej odchod umožnil prepustenie šéfky jej štábu Maryje Marozovej, zatknutej v predvečer volieb. Odišli spoločne," uviedla jej spolupracovníčka Volga Kavalkovová.

Cichanovská podľa nej nemala inú možnosť. "Časť tímu Sviatlany je ďalej držaný ako rukojemníci," dodala.

Kvôli podozreniu zo zmanipulovania volieb vypukli v Bielorusku doteraz nevídané protesty proti Lukašenkovi. Podľa pozorovateľov v prípade skutočnej podpory autoritárskeho vodcu osemdesiatimi percentami hlasujúcich voličov, pri viac než osemdesiatpercentnej účasti, by boli nemysliteľné, a preto sú aj zásahy polície proti demonštrantom tak brutálne.

01 - Modified: 2020-08-10 12:40:14 - Feat.: 0 - Title: Lukašenko označil protestujúcich za ovce: Varoval som, že tu nebude žiadny majdan 02 - Modified: 2020-08-11 09:41:53 - Feat.: 0 - Title: Opozícia očakáva koniec Lukašenka: Víťazstvo nad tyranom príde v najbližších dňoch 03 - Modified: 2020-08-12 05:35:32 - Feat.: 0 - Title: Exminister Demeš: Pre Lukašenka je moc ako drogy pre narkomana. Autokracia musí padnúť 04 - Modified: 2020-08-10 05:20:34 - Feat.: 0 - Title: Oficiálnym výsledkom volieb neverí takmer nikto, tvrdí bieloruský politológ 05 - Modified: 2020-08-11 17:47:39 - Feat.: 0 - Title: Únia hrozí Minsku sankciami, bieloruské voľby neboli podľa nej spravodlivé
01 - Modified: 2024-05-17 04:41:29 - Feat.: - Title: Bieloruské úrady skonfiškovali majetok vyše sto aktivistom žijúcim v zahraničí 02 - Modified: 2024-05-16 15:04:42 - Feat.: - Title: Poľsko zaradilo sudcu, ktorý utiekol do Bieloruska, na zoznam hľadaných osôb 03 - Modified: 2024-05-15 09:36:20 - Feat.: - Title: Hrozí Gruzínsku bieloruský scenár? Kampaň LGBT fašistov, búši do demonštrantov premiér 04 - Modified: 2024-05-14 19:17:47 - Feat.: - Title: Ministri z pobaltských krajín a Islandu idú do Tbilisi kvôli zákonu o zahraničnom vplyve 05 - Modified: 2024-05-11 18:46:18 - Feat.: - Title: Gruzínci opäť vyšli do ulíc. V hlavnom meste protestovali desaťtisíce proti zákonu o zahraničnom vplyve
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. máj 2024 14:18