Reuters
StoryEditor

Na východe Ukrajiny bojuje armáda so separatistami. Veľmi nebezpečné, reaguje Kremeľ

18.02.2022, 11:27
Autor:
ČTKČTK
Štvrtkové potýčky medzi ukrajinskou armádou a separatistami v Donbase boli podľa pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe najhoršie od roku 2015.

Podľa OBSE boli štvrtkové potýčky medzi ukrajinskou armádou a separatistami v Donbase najhoršie od vrcholu krízy pred siedmimi rokmi. V piatok pozorovatelia OBSE hlásia 80 porušení prímeria.

Podľa agentúry Interfax, ktorá sa vo svojej správe odvoláva na zastúpenie takzvanej Doneckej ľudovej republiky pri Spoločnom kontrolnom a koordinačnom stredisku (JCCC), ostreľovali ukrajinské vládne sily dedinu Petrivske. JCCC podľa Interfaxu viní ukrajinských vojakov, že okolo pol šiestej ráno na obec vypálili 12 striel.

​Ukrajinská armáda v piatok ráno oznámila, že separatisti na Donbase za uplynulých 24 hodín porušili prímerie v 60 prípadoch.

Po štvrtkových hlásených útokoch sa Kyjev a separatisti vzájomne obvinili zo zvyšovania napätia v oblasti, čo vyvolalo obavy, že by sa do konfliktu mohlo zapojiť Rusko, ktoré pri ukrajinských hraniciach zhromaždilo desaťtisíce vojakov, poznamenala agentúra Reuters.

Podľa ukrajinskej armády utrpel za posledný deň zranenia jeden vojak na Donbase. Separatisti z diel, mínometov a jedného tanku strieľali na desať dedín na území pod kontrolou vlády v Kyjeve, upresnila armáda.

Kremeľ označil situáciu na východe Ukrajiny za potenciálne veľmi nebezpečnú. Prezident Vladimir Putin o nej rokoval so svojou bezpečnostnou radou, uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

„Práve skončila operatívna porada so stálymi členmi bezpečnostnej rady, ktorú viedol prezident. Hlavnou témou boli vysoko vyspelé odvetvia nášho priemyslu, ale samozrejme hovorili o situácii okolo Ukrajiny, s dôrazom na rastúce napätie, ktoré je mimochodom provokované zvonku,“ poznamenal Peskov.

Debata sa tiež týkala bezpečnostných záruk, ktoré Rusko požaduje od Západu, a Putin zoznámil svojich spolupracovníkov so svojimi kontaktmi so zahraničnými kolegami za posledný týždeň.

Test rakiet pod velením Putina

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že sa v sobotu pod velením Putina ako vrchného veliteľa uskutoční cvičenie strategických síl, vrátane skúšok spoľahlivosti konvenčných a jadrových zbraní.

Jeho súčasťou majú byť aj štarty rakiet a striel s plochou dráhou letu, uviedla agentúra TASS. Peskov odmietol, že jadrové cvičenie vyhrotí napätie, ide vraj o súčasť pravidelného výcvikového procesu.

Peskov povedal, že Putin bude na cvičenie dohliadať zo "situačného centra" a že je nutné, aby sa na ňom podieľal. Ďalšie podrobnosti odmietol zverejniť. Dodal, že Rusko o chystanom cvičení informovalo "rôzne krajiny prostredníctvom rôznych kanálov".

Ministerstvo zdôraznilo, že cvičenie bolo naplánované už skôr. Cieľom je previerka bojovej pohotovosti vojenských veliteľských a kontrolných orgánov, bojových posádok odpaľovacích zariadení, plavidiel a strategických bombardérov pri plnení stanovených úloh, ako aj spoľahlivosti zbraní strategických jadrových i nejadrových síl.

Do cvičenia sa zapoja aj sily vojenského letectva, Južného vojenského okruhu, raketových vojsk strategického určenia, Severnej a Čiernomorskej flotily vojenského námorníctva, dodala agentúra TASS.

Rusko hlási ďalšie sťahovanie

Ruské tlačové agentúry s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany tiež v piatok ráno informovali o návrate ďalších vojenských jednotiek z Krymu. Jednotky sa podľa nich po ukončení cvičenia na polostrove vrátili do svojich posádok v Dagestane a Čečensku.

V inej správe agentúra Interfax uviedla, že z bližšie nespresneného miesta odišiel po cvičení vlak s tankami Západného vojenského okruhu a zamieril na miesta ich stáleho rozmiestnenia v Nižnonovgorodskej oblasti.

"Preprava tankov a obrnených pásových vozidiel sa uskutočňuje po železnici na vzdialenosť približne tisíc kilometrov," uviedlo podľa agentúry ministerstvo vo vyhlásení s tým, že vlak mieri do miesta stáleho nasadenia v Nižnonovgorodskej oblasti.

​Ruská armáda zverejnila videozáznam ďalšieho vlaku s tankami a inou vojenskou technikou, v správe sa neuvádza východiskový bod, píše Interfax. Video podľa neho ukazuje, že vlak sa rozbehol v noci v zasneženom teréne.

Agentúra TASS cituje z iného vyhlásenia, v ktorom ministerstvo oznámilo, že konvoj 30 vojenských vozidiel s vojakmi, ktorí sú súčasťou Západného vojenského okruhu, sa po cvičení vracia na miesto stáleho nasadenia. V správe agentúry sa nehovorí odkiaľ a kam vozidlá idú. TASS píše o bližšie neupresnenom mieste a návrate na ich posádku. Podľa agentúry Interfax armáda chystá aj ďalší konvoj tankov a obrnených vozidiel, ktoré sa tiež vrátia na svoje základne.

Agentúra Interfax s odvolaním sa na čiernomorskú flotilu informovala, že premiestňuje desať bombardérov Suchoj Su-24 z Krymu do záložných základní. Kde sa nachádzajú, tento útvar ruského námorníctva neuviedol.

Kyjev a proruskí separatisti sú vo vojne už osem rokov a prímerie medzi oboma stranami je bežne porušované, tento týždeň sa však intenzita bojov výrazne zvýšila, upozornil Reuters. Podobné správy prichádzali z oblasti Donbasu vo štvrtok, keď sa z útokov vinili obe strany navzájom. Kyjev okrem iného obvinil separatistov z ostreľovania mesta Stanycja Luhanska a poškodenia škôlky.

Západné krajiny už dlhšiu dobu varujú pred nebezpečenstvom ruskej invázie na Ukrajinu a tvrdia, že sa Moskva bude snažiť pred útokom vyvolávať provokácie, aby mohla svoj výpad ospravedlniť.

Moskva zámer vykonať inváziu naďalej popiera a zverejnila zábery, ktoré podľa nej ukazujú sťahovanie vojenskej techniky od ukrajinských hraníc. Západné krajiny však tvrdia, že tam počet ruských vojakov a techniky naďalej pribúda a navyše sa zoskupujú do bojových pozícií.

01 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 02 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 03 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka 04 - Modified: 2024-04-19 11:15:20 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 05 - Modified: 2024-04-19 06:34:14 - Feat.: - Title: Aféra v Rusku: Kadyrova rozzúrilo zadržanie čečenského ministra v Dagestane, oslobodilo ho ozbrojené komando
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 17:56