Reuters
StoryEditor

Bruselský summit je v slepej uličke. Môže za to "Pán Nie", myslia si niektorí lídri

19.07.2020, 23:28
Autor:
ČTKČTK
Viacerí lídri zo zlyhania rokovaní obviňujú Holandsko.

Rokovania premiérov a prezidentov krajín Európskej únie o fonde na obnovu ekonomík zasiahnutých koronakrízou sa v Bruseli ocitli v slepej uličke.

Predstavitelia niektorých krajín ale majú jasno v tom, kto je vinníkom - podľa nich je to holandský premiér Mark Rutte. Toho napríklad diplomati zo Španielska a Talianska prekrstili na "Pána Nie", píše agentúra Reuters.

​Maďarský premiér Viktor Orbán zase vyhlásil, že "za celý ten chaos" je zodpovedný práve Rutte.

Šetrná štvorka 

Holandsko stojí pri vyjednávaní o parametroch a objeme pomoci v čele takzvanej šetrnej štvorky, kam patrí okrem Holandska ešte Rakúsko, Dánsko a Švédsko.

Tieto krajiny kvôli obave z veľkého spoločného dlhu EÚ chcú, aby jednotlivé krajiny dostali pomoc vo forme úverov, ktoré budú musieť splatiť.

Naopak najhoršie zasiahnuté štáty, ako je Taliansko a Španielsko, sa snažia, aby objem pomoci bol čo najštedrejší a mal v ideálnom prípade formu grantov, teda priamych platieb, ktoré sa nebudú vracať.

Prezývka "Pán Nie" pochádza z aprílového videa, na ktorom na ministerského predsedu pokrikuje smetiar a žiada, aby Rutte "tým Talianom a Francúzom" žiadne peniaze nedával. "Ale isteže nie. To si budem pamätať," odpovedá mu premiér.

Úlohu hrajú aj voľby

Holandskí daňoví poplatníci sú si vedomí, že patria k najväčším prispievateľom do rozpočtu EÚ, predstava ešte väčšieho príspevku sa u nich preto nestretáva s nadšením. Neochota míňať je však podľa kritikov vzhľadom na veľké zisky plynúce z obchodu s ostatnými štátmi neopodstatnená.

Svoju úlohu v šetrnej pozícii Holandska hrajú tiež na budúci rok chystané parlamentné voľby, v ktorých sa Rutteova konzervatívna Ľudová strana pre slobodu a demokraciu pravdepodobne s krajne pravicovými stranami stretne v boji o euroskeptického voliča.

Rutteho stredopravá koalícia navyše nemá parlamentnú väčšinu, a preto hrozí, že nech už bude v Bruseli prijatá akákoľvek dohoda, holandský parlament ju neratifikuje. Podobný scenár sa naplnil už v roku 2016, pripomína Reuters.

01 - Modified: 2024-04-02 18:20:51 - Feat.: - Title: Litva a Estónsko podporujú kandidatúru holandského premiéra Rutteho na šéfa NATO 02 - Modified: 2024-03-29 20:33:16 - Feat.: - Title: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce, reaguje Rutte 03 - Modified: 2024-03-21 06:54:51 - Feat.: - Title: Summit Európskej únie je zameraný na Ukrajinu, obranu, na Blízky východ aj farmárov 04 - Modified: 2024-03-05 18:09:56 - Feat.: - Title: Maďarská vláda nemôže podporiť kandidatúru Rutteho na post šéfa NATO, vraví Szijjártó 05 - Modified: 2024-02-22 13:23:57 - Feat.: - Title: Holandský premiér má šancu stať sa budúcim šéfom NATO, jeho kandidatúru podporila Británia aj USA
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 00:25