Bulharský premiér Bojko BorisovReuters
StoryEditor

Bulharský premiér pod tlakom protestov vyzval troch ministrov, aby odstúpili

16.07.2020, 08:03
Autor:
TASRTASR
Protestujúcich rozhnevali okrem iného policajné razie v sídle prezidentskej kancelárie, v rámci ktorých zadržali a predviedli na výsluch aj dvoch spolupracovníkov prezidenta Rumena Radeva.

Bulharský premiér Bojko Borisov v súvislosti s protivládnymi protestmi vyzval troch ministrov svojej vlády, aby odstúpili z funkcie, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na stredajšie vyhlásenie bulharskej vlády.

Konzervatívna vládna strana Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB) vo vyhlásení uviedla, že premiér trojicu ministrov požiadal o rezignáciu po straníckych rokovaniach.

Minister financií Vladislav Goranov, minister hospodárstva Emil Karanikolov a minister vnútra Mladen Marinov sa "vyjadrili, že sú pripravení okamžite podať svoju rezignáciu", uviedla vládna tlačová služba.

K zmenám vo vláde dochádza v čase, keď Borisov čelí tlaku týždeň trvajúcich protestov v metropole Sofia, ako aj v ďalších bulharských mestách. Demonštranti obviňujú koaličnú vládu z korupcie a mafiánskych praktík.

Protestujúcich rozhnevali okrem iného policajné razie v sídle prezidentskej kancelárie, v rámci ktorých zadržali a predviedli na výsluch aj dvoch spolupracovníkov prezidenta Rumena Radeva.

Radev, ktorý má blízko k opozičným socialistom, je ostrým kritikom konzervatívneho premiéra Borisova. Jeho vládnu garnitúru obviňuje z väzieb na oligarchov, korupcie a potláčania slobody slova.

"Súčasný oligarchický model moci sa vyčerpal a ľudia ho odmietajú," povedal v stredu Radev a vyzval Borisova, ako aj generálneho prokurátora, aby odstúpili.

Premiér Borisov počas uplynulého víkendu vyhlásil, že jeho vláda odstúpiť neplánuje. Najbližšie parlamentné voľby by sa v Bulharsku mali uskutočniť v marci 2021.

Budúci týždeň bude Borisov v parlamente čeliť hlasovaniu o nedôvere. Tento krok iniciovali opoziční socialisti - podľa agentúry AFP majú však len malú šancu na úspech.

01 - Modified: 2024-06-10 13:46:03 - Feat.: - Title: Bulharská elektráreň Kozloduj začala používať palivo od spoločnosti Westinghouse 02 - Modified: 2024-06-10 10:44:51 - Feat.: - Title: Strana bulharského expremiéra Borisova vedie podľa predbežných výsledkov parlamentných volieb 03 - Modified: 2024-06-09 10:32:13 - Feat.: - Title: V Bulharsku okrem europoslancov volia aj poslancov národného zhromaždenia 04 - Modified: 2024-06-02 14:14:55 - Feat.: - Title: ROZHOVOR: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní. V Belgicku chodí voliť takmer 90 percent ľudí 05 - Modified: 2024-04-25 21:58:47 - Feat.: - Title: Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, obvinil ho bývalý koaličný partner
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. jún 2024 17:33