Reuters
StoryEditor

Ukážka vojenskej sily súčasného Ruska. V Moskve sa predviedli najnovšie tanky aj tisíce vojakov

24.06.2020, 09:09
Autor:
ČTKČTK
Prehliadka na Červenom námestí sa kvôli koronavírusovým opatreniam neuskutočnila v pôvodnom termíne. Včera v Rusku zistili 7 425 nových prípadov.

Ako ukážka vojenskej sily súčasného Ruska vyznela vojenská prehliadka usporiadaná dnes na Červenom námestí v centre Moskvy na počesť 75. výročia víťazstva nad nacistickým Nemeckom.

Prehliadka sa pôvodne mala konať v tradičnom termíne 9. mája, ale pandémia Covid-19 si vynútila jej odloženie. Dnešný termín vybral prezident Vladimír Putin, so zameraním sa na históriu: pred 75 rokmi sa totiž na Červenom námestí konala prehliadka víťazných sovietskych vojsk.

​Ako ukážka vojenskej sily súčasného Ruska vyznela vojenská prehliadka usporiadaná dnes na Červenom námestí v centre Moskvy na počesť 75. výročia víťazstva nad nacistickým Nemeckom.

Prehliadka sa pôvodne mala konať v tradičnom termíne 9. mája, ale pandémia Covid-19 si vynútila jej odloženie. Dnešný termín vybral prezident Vladimír Putin, so zameraním sa na históriu: pred 75 rokmi sa totiž na Červenom námestí konala prehliadka víťazných sovietskych vojsk.

V Moskve pochodovalo 14-tisíc vojakov

Putin v prejave na prehliadke pripomenul milióny obetí zo všetkých národov Sovietskeho zväzu na vojnovom fronte i v zázemí.

Povedal, že sovietske vojská niesli hlavnú ťarchu boja proti nacistickému Nemecku a státisíce sovietskych vojakov zaplatili svojím životom za oslobodenie Európy a ukončenie holokaustu.

Túto pravdu o vojne musí Rusko podľa prezidenta naďalej obhajovať a odovzdávať potomkom. Nikdy tiež nezabudne na príspevok svojich spojencov. Zdôraznil, že len spoločne možno mier uchrániť pred novými hrozbami.

Na prehliadke v Moskve sa zúčastnilo viac ako 14-tisíc  vojakov, obdobných podujatí po celej krajine celkom 64-tisíc, uviedla agentúra Interfax.

Najnovšie verzie tankov

Okrem jedenástich oddielov v historických uniformách a so zbraňami z čias druhej svetovej vojny sa predstavilo tiež 234 kusov historickej a súdobej vojenskej techniky, vrátane dvoch desiatok premiér v podobe najnovších verzií tankov T-80BVM a T-90M, bojových vozidiel pechoty Kurganec-25 s kanónom kalibru 57 milimetrov a Armata s bojovým modulom Kinžal, obrnené vozidlá Tajfun-K a Tajfun-VDV či systémy protivzdušnej obrany Derivacja-PVO, s-350, Pancir-SM, Buk-M3 či s-300V4.

Na prehliadke sa tiež predviedli raketomety Tornado-S, TOS-1A a TOS-2, vozne pre pokladanie mínových polí ISDM, rakety pobrežnej obrany BAL či vozidlo na diaľkové zneškodňovanie mín Listva. Spolu s ruskými vojakmi pochodovali aj spojenecké jednotky, vrátane čínskych vojakov či jednotky indických Sikhov. Vo vzduchu sa predviedlo 75 vrtuľníkov a lietadiel.

Ministerstvo obrany ubezpečilo, že vojaci sa pripravovali na prehliadku pri dodržiavaní všetkých hygienických noriem. Úrady počítajú s testami na koronavírus pre všetkých účastníkov podujatia. Kvôli nebezpečenstvu nákazy bol prístup na prehliadku obmedzený.

Niektoré mestá, napríklad Čeljabinsk, Irkutsk, Pjatigorsk či Simferopol, hromadné oslavy vojnového víťazstva zrušili, pripomenula agentúra Interfax.

Vlastenecké nadšenie

Ukážka ruskej vojenskej sily má podľa komentátorov vyvolať vlastenecké nadšenie ruských voličov, ktorí zakrátko pristúpia k urnám v celoštátnom referende o ústavných zmenách.

Ak budú prijaté, umožnia Putinovi, aby sa po dokončení terajšieho mandátu v roku 2024 prípadne znovu uchádzal o najvyššiu funkciu na dve šesťročné obdobia. Pri moci by tak mohol zotrvať od počiatku tisícročia až po máj 2036.

Zo zahraničných hostí sa prehliadke z hlavnej tribúny prizerali prezidenti Bieloruska, Kazachstanu, Kirgizska, Moldavska, Tadžikistanu a Uzbekistanu, srbský prezident Aleksandar Vučić či srbský zástupca vo vedení Bosny Milorad Dodik, ako aj prezidenti Abcházska a Južného Osetska, ktorých nezávislosť väčšina sveta neuznáva.

Kvôli protinákazovým opatreniam boli tribúny zaplnené len z tretiny. Nákaza v Rusku podľa úradov postihla viac ako 600-tisíc ľudí a vyžiadala si viac ako 8500 obetí. Denne pribúdajú tisíce nových prípadov.

Najhoršie z ruských regiónov je postihnutá Moskva. Prehliadka mala podľa analytikov symbolicky Rusom predviesť, že epidémia je prekonaná a že sa teda referendum môže konať. Hlasovanie sa začne už vo štvrtok, vyvrcholiť má 1. júla.

01 - Modified: 2024-04-18 09:03:20 - Feat.: - Title: Ukrajinci zničili ruskú pýchu, z radaru urobili samovražedné drony „cedník“. Ako to zmení sily na fronte? 02 - Modified: 2024-04-18 07:55:33 - Feat.: - Title: Nemecko zatklo dvoch Rusov, ktorí chystali sabotážne akcie proti Ukrajine 03 - Modified: 2024-04-18 05:37:29 - Feat.: - Title: Francúzske súdy skonfiškovali vilu, ktorá patrí manželovi Ľudmily Putinovej 04 - Modified: 2024-04-17 21:56:20 - Feat.: - Title: Švajčiarsko sa nepripojí k skupine pátrajúcej po peniazoch ruských oligarchov 05 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 11:06