Reuters
StoryEditor

Napätie v USA sa stupňuje. Násilné protesty sa rozšírili do ďalších miest

30.05.2020, 08:17
Autor:
ČTKČTK
V Minneapolise platil v noci zákaz vychádzania, ktorý však demonštrantov neodradil.

Starosta amerického Minneapolisu Jacob Frey vyhlásil v meste nočný zákaz vychádzania v obavách z pokračujúcich protestov, ktoré vypukli v reakcii na pondelkovú smrť černocha Georgea Floyda.

​Ten zomrel v metropole štátu Minnesota po tom, čo mu pri zatýkaní kľačal belošský policajt niekoľko minút na krku.

Nedodržali zákaz vychádzania

Demonštrácia však v meste pokračovali aj po piatkových 20:00 miestneho času (dnešných 3:00 SELČ), kedy začal zákaz vychádzania platiť. Protestné akcie za práva menšín a proti policajnému násiliu sa konali v piatok tiež v rade ďalších amerických miest, napísala agentúra AP.

Na televíznych záberoch bolo vidieť, že demonštranti prechádzajú ulicami Minneapolisu, hoci medzi 20:00 a 6:00 miestneho času (medzi 3:00 a 13:00 SELČ) je stanovený zákaz vychádzania.

Polícia musela zasiahnuť

Policajti nakoniec proti davu zasiahli slzným plynom, gumovými projektilmi a ohlušujúcimi granátmi. Zákaz vychádzania má platiť aj nasledujúcu noc.

V tú dobu sa podľa starostu Freya nesmie pohybovať vonku nikto okrem pracovníkov záchranných zložiek, ľudí potrebujúcich lekársku pomoc, tých, ktorí utekajú pred nebezpečenstvom, a bezdomovcov. Tomu, kto nariadenie poruší, hrozí pokuta až 1000 dolárov alebo až deväťdesiatdňové väzenie.

Vo Phoenixe, Denveri, Las Vegas, Los Angeles, New Yorku a ďalších mestách sa v piatok večer zhromaždili v uliciach tisíce demonštrantov, ktorí žiadali braní vinníkov k spravodlivosti.

"Hovoril, že nemôže dýchať. Spravodlivosť pre Georgea," citovala agentúra AP jeden z transparentov. "Bez spravodlivosti nebude pokoj," skandovali protestujúci inde.

Násilie aj v iných mestách

V Atlante po niekoľkých hodinách pokojných demonštrácií začala časť rozhorčeného davu rozbíjať policajné autá a jedno z nich zapálila. Radikálni demonštranti takisto nastriekali sprej na logo televízie CNN na jej sídle. Na policajtov útočili radikáli fľašami a vyzývali ich, aby "opustili svoje zamestnanie".

V Houstone, kde zosnulý černoch George Floyd vyrástol, sa niekoľko tisíc ľudí zišlo pred radnicou. V newyorskom Brooklyne polícia údajne množstvo protestujúcich zatkla.

"Nemôžem dýchať," skandovali v piatok večer tiež demonštranti pred Bielym domom v pripomienke posledných slov Georgea Floyda a ďalšieho černocha Erika Garnera, ktorý bol pri zatýkaní v New Yorku v roku 2014 pritlačený k zemi, stratil vedomie a v nemocnici zomrel.

Policajta obvinili z vraždy

Policajt Derek Chauvin, ktorý kolenom držal pri zemi George Floyda, bol v piatok zatknutý a obvinený z vraždy.

Podľa trestného oznámenia muži kľačal na krku osem minút a 46 sekúnd, z čoho dve minúty a 53 sekúnd bolo v čase, keď Floyd už nereagoval.

Predtým černoch prosil, aby ho polícia nezabíjala, a opakovane sa sťažoval, že nemôže dýchať. Dokument uvádza, že k Floydovej smrti zrejme viedla kombinácia policajného zákroku, zdravotných problémov a možných omamných látok v tele.

V noci na piatok rozzúrený dav v Minneapolise vtrhol na policajnú stanici, ktorá bola predtým z bezpečnostných dôvodov evakuovaná, a zapálil ju. Násilnosti sprevádzali aj podobné protesty v ďalších mestách.

01 - Modified: 2024-04-26 16:27:41 - Feat.: - Title: Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu 02 - Modified: 2024-04-26 13:48:48 - Feat.: - Title: Index výdavkov na osobnú spotrebu v USA v marci vzrástol viac, ako sa čakalo 03 - Modified: 2024-04-26 11:44:36 - Feat.: - Title: Poháňanie ruského priemyslu ohrozuje aj Európu. Vojna na Ukrajine by bola bez Číny ťažká, vyhlásil Blinken 04 - Modified: 2024-04-26 07:02:12 - Feat.: - Title: Blinken dúfa v pokrok pri rokovaní s Čínou, Wang poukázal na rastúce problémy 05 - Modified: 2024-04-26 04:34:27 - Feat.: - Title: USA oznámia dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 19:01