StoryEditor

Exodus z Ukrajiny. Podnikatelia a oligarchovia ju hromadne opúšťajú

14.02.2022, 10:16
Autor:
TASRTASRČTKČTK
Medzi strojmi, ktoré odleteli v nedeľu, boli aj lietadlá patriace najbohatšiemu Ukrajincovi Rinatovi Achmetovovi.

Ukrajinskí oligarchovia a podnikatelia opúšťajú Ukrajinu charterovými letmi, upozornil na svojom webe denník Ukrajinska pravda. Dodal, že len v nedeľu z Kyjeva odleteli dve desiatky charterov a súkromných lietadiel, a to vrátane lietadiel najbohatšieho Ukrajinca. "Také množstvo charterov nebolo za šesť rokov pozorovaní (letovej prevádzky)," napísal denník.

Medzi strojmi, ktoré odleteli v nedeľu, boli podľa denníka aj lietadlá patriace najbohatšiemu Ukrajincovi Rinatovi Achmetovovi a Borysovi Kolesnikovovi, ktorému patrí 55. priečka na zozname boháčov podľa ukrajinského vydania časopisu Forbes.

​Kolesnikov neskôr denníku povedal, že je v Kyjeve, odkiaľ nehodlá nikam odísť. Lietadlo podľa neho odletelo do Prahy kvôli technickej údržbe.

Školenie či služobná cesta

Súkromný let pre päťdesiatku ľudí si objednal aj opozičný poslanec, milionár Ihor Abramovyč. Lietadlo má prepraviť do Viedne príbuzných Abramovyčových spolustraníkov a podnikateľských partnerov, napísal denník.

Jedno z Achmetovových lietadiel odletelo z Ukrajiny v nedeľu, sám miliardár je podľa denníka v cudzine od 30. januára, kedy odletel do Zürichu. Koncom januára odcestoval do cudziny aj druhý najbohatší Ukrajinec Viktor Pinčuk. A 10. februára do Mníchova odletel podnikateľ a poslanec Vadym Novynskyj (8. priečka).

TASR/AP

​Rinat Achmetov na archívnej snímke z roku 2010.

V ten istý deň do cudziny odcestoval Oleksandr Jaroslavskyj (9. priečka). O tri dni neskôr odleteli podnikatelia Andrij Stavnicer (49. priečka) a Vadym Nesterenko (96. priečka), o deň skôr Vadym Stolar (64.) a Vasyl Chmelnyckyj (29.)

Podľa Stavnicerovho hovorcu je jeho šéf na služobnej ceste a čoskoro sa vráti do vlasti, Chmelnyckyj sa má podľa hovorcu vrátiť 20. februára z dlho plánovaného školenia, pričom podnikateľove deti zostávajú na Ukrajine.

"Rozpŕchli sa ako šváby"

Správa o odchode ukrajinskej podnikateľskej elity je predmetom diskusie na sociálnych sieťach. Veľká časť diskutujúcich to považuje za zbabelosť a dôkaz, že "oligarcha nebude brániť záujmy krajiny. Záujmom oligarchu sú len peniaze," napísal jeden z diskutujúcich.

Iný pripomenul, že do začiatku "vojny ohláseného Bielym domom zostáva viac ako 48 hodín, stále nehrozí žiadne nebezpečenstvo a už v húfoch odlietajú".

"Rozpŕchli sa ako šváby. Idú za svojimi obchodnými partnermi a spojencami. Toto si treba zapamätať o našej tzv. elite. To je obrovská hanba. Ale oni ani nevedia, čo to je - hanba," napísal diskutér.

Politológ Kyrylo Sazonov poznamenal, že napriek úteku oligarchov nie je dôvod na paniku. Konštatoval, že ukrajinská armáda "je pripravená ísť do stretu s nepriateľom" a ten to nebude mať ľahké. Pripomenul tiež, že v prípade invázie bude na Rusko uvalený celý balík sankcií a bude čeliť tvrdému odporu, ktorý "ohrozí existenciu putinovského režimu". Politológ upozornil, že "panika je v súčasnosti najlepším spojencom nepriateľa".

Rady ako postupovať počas invázie

Ukrajinské médiá svojim čitateľom, divákom a poslucháčom radia, ako postupovať v prípade rozsiahlej ruskej invázie.
Inštruktor fyzickej obrany Olexij Pavlijčuk radí každej rodine, aby mala vlastný akčný plán, pričom v prvom rade treba podľa neho dbať na bezpečnosť detí a podrobne im vysvetliť cestu na bezpečné miesto. Odporúča sa tiež dohodnúť si vopred miesto stretnutia, pretože mobilné siete a elektrina môžu byť prerušené.

"Ak máte konkrétny plán, aspoň nejaký, rýchlo sa zorientujete v každej neštandardnej situácii. Vyhraďte si preto 15 minút na rodinné stretnutie - práve dnes," radí Pavlijčuk.

Odporúča sa tiež, aby sa rodičia informovali v školách svojich detí, kde by ich mali hľadať v prípade nebezpečenstva. Nie v každej inštitúcii je totiž kryt či pivničné priestory.

Podľa novinárov v niektorých škôlkach a školách už vydali rodičom zoznam, čo by deti mali mať v pohotovostnom batôžku: mala by v ňom byť deka, sviečky, batérie, trvanlivé jedlo, voda, baterka a lekárnička.

Agentúra UNIAN s odvolaním sa na odborníkov na bezpečnosť poznamenala, že pohotovostnú batožinu by mali mať pripravenú aj tí, ktorí neveria v ruskú inváziu. Takáto vec sa totiž bude hodiť v každej núdzovej situácii, ako je požiar, prírodná katastrofa alebo teroristický útok. Ukrajinské úrady vyzývajú obyvateľstvo, aby napriek eskalujúcej situácii zachovávalo pokoj.

​Hrozí odstrihnutie od leteckej dopravy

Ukrajine podľa víkendových správ hrozí odstrihnutie od leteckej dopravy kvôli obavám poisťovní zo stúpajúceho rizika ruskej invázie. Varovanie potvrdila ukrajinská letecká spoločnosť SkyUp, ktorej linka z Madeiry do Kyjeva musela v noci na dnešok pristáť v Kišiňove, pretože vlastník lietadla zakázal, aby stroj vletel do ukrajinského vzdušného priestoru.

Leasingové spoločnosti podľa SkyUp požadujú od ukrajinských aeroliniek, aby prenajaté lietadlá čo najskôr preleteli na územie Európskej únie.

Ukrajinská vláda prisľúbila, že ponechá vzdušný priestor otvorený. Na mimoriadnom zasadnutí vyčlenila 16,6 miliardy hrivien (asi 525 miliónov eur) na zaistenie bezpečnosti letov pre poisťovacie, lízingové a letecké spoločnosti. Tieto prostriedky, ktoré vláda presunula z rezervného fondu, mali pôvodne poslúžiť na zníženie štátneho dlhu, poznamenala Ukrajinska pravda.

01 - Modified: 2022-02-13 11:01:24 - Feat.: 0 - Title: Ukrajinské nebo sa úplne vyprázdni. Poisťovne si neželajú lety nad krajinou, Kyjev to pokladá za nezmysel 02 - Modified: 2022-02-13 15:50:10 - Feat.: 0 - Title: Ukrajina varuje: Nad Čiernym morom radšej neleťte. Rusi tam nacvičujú vojenské manévre 03 - Modified: 2022-02-13 16:21:45 - Feat.: 0 - Title: USA: Rusko môže zaútočiť kedykoľvek v nasledujúcom týždni. Ochránime územie NATO a podporíme Ukrajinu 04 - Modified: 2022-02-13 19:53:28 - Feat.: 0 - Title: Ukrajina vyčlenila viac ako 500 miliónov eur na chod leteckej prevádzky a bezpečnosť letov 05 - Modified: 2022-02-14 06:36:58 - Feat.: 0 - Title: Napätie na Ukrajine tlačí ropu nahor. Cena zmesi Brent sa vyšplhala nad 96 dolárov
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 04 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 06:06