Reuters
StoryEditor

Je to časovaná bomba, nový zdroj vírusu, boja sa experti. V Indonézii stále jedia netopiere

16.05.2020, 20:14
Autor:
jhrjhr
Indonézia nezakázala konzumáciu netopierov ani mokré trhy, kde sa predáva najmä mäso a rýchlo sa kaziace tovary.

Značná časť odborníkov sa domnieva, že koronavírus vzišiel z tzv. Mokrých trhov v čínskom Wu-chane a jeho pôvodcom sú netopiere.

Napriek tomu Indonézia mokré trhy, kde sa predáva najmä mäso a rýchlo sa kaziace tovary, ani konzumáciu netopierov nezakázala. Aktivisti po tom volajú, rovnako tak epidemiológovia. Úrady sa boja ekonomických dopadov.

Na mokrom trhu v meste Tomohon, známom ako Extrémny trh Tomohon, si milovníci exotických pochúťok môžu dopriať skutočne veľa rôznych potešení. Medzi nimi sú hady i netopiere.

Indonézania si ich mäso doprajú nielen kvôli ich zvláštnej chuti, ale aj preto, že veria v ich zvláštne účinky. Jedenie netopierieho mäsa má napr. liečiť astmu.

Netopiere sa stále ponúkajú

Pred vírusom boli netopiere najviac populárnymi pochúťkami, nasledovali krysa a pytón," prezradil denníku The New York Times Roy Nanka, ktorý pracuje ako mäsiar v Tomohone od roku 1999. "Teraz ľudia najčastejšie kupujú bravčové a diviačie mäso," dodal.

Hoci pandémia očividne zatriasla preferenciami indonézskych zákazníkov, netopiere sa napriek koronavírusu stále ponúkajú, zistil portál The Australian.

Medzinárodná organizácia na ochranu zvierat PETA zverejnila video z niekoľkých mokrých trhov naprieč Áziou vrátane Indonézie, na ktorom je vidieť predaj netopierov.

Žiadajú zákaz trhov

Aktivisti sa dlhodobo zasadzujú za zákaz trhov s divokým zvieratami, kde často bývajú zvieratá držané v klietkach v nevhodných podmienkach.

S rozšírením pandémie získali významného spojenca v postavách hlavných epidemiológov. Zrušenie mokrých trhov presadzuje napríklad hlavná tvár amerického boja proti koronavírusu, imunológ Anthony Fauci.

Silnú kritiku voči Tomohonu a ďalším indonézskym trhom so zvieratami vyslovil aj šéf indonézskeho protikoronavírusového tímu, profesor verejného zdravia Wiku Adisasmito. Na stredajšej tlačovej konferencii označil Extrémny trh v Tomohone za "kafetéria zvieracích patogénov" a prirovnal konzumácii divokých zvierat k "hraniu sa s ohňom".

PETA a ďalší ochrancovia zvierat varujú indonézske úrady, že ak s mokrými trhmi nič neurobia, môže krajina očakávať opakovanie scenára z Wu-chanu a stať sa novým zdrojom epidémie koronavírusy.

"Je to ako časovaná bomba," tvrdí Billy Gustafianto Lolowang z organizácie Tasikoki Wildlife Rescue Center z neďalekého mesta Bitung. "Môžeme len čakať, až sa staneme epicentrom pandémie ako Wu-chan."

Prečo Indonézia necháva trhy otvorené?

Zatiaľ však nevyzerá, že sa by Indonézia chystala zatvoriť mokré trhy. Podľa Indru Exploitasiaovej, riaditeľky ochrany biodiverzity indonézskeho ministerstva životného prostredia a lesov, je rozhodnutie v rukách miestnych úradov. Ministerstvo ich vyzvalo, aby trhy zavreli.

Miestne úrady sú však zároveň pod tlakom verejnosti, aby trhy nechávali otvorené. Okrem divokej zveri sa v Tomohone predávajú aj bežná zelenina či mäso. Je na ne naviazaných množstvo lokálnych dodávateľov a ich úplné uzavretie by malo značné ekonomické dopady.

Experti upozorňujú, že Západ si mokré trhy predstavuje ako akési farmárske trhy. Mokré trhy však hrajú v ázijskom svete podstatnejšiu úlohu, pretože miestni zákazníci sú zvyknutí na čerstvé potraviny a na rozdiel od západného sveta toľko nekupujú zmrazené jedlo v supermarketoch. Preto sa k úplnému zákazu mokrých trhov neodhodlala ani Čína.

Aj v Indonézii je reakcia úradov veľmi opatrná. Mesto nechalo v marci skrátiť otváracie hodiny v Tomohone o viac ako polovicu času, aby zabránilo sociálnemu kontaktu.

Podľa kritikov je to ale stále málo, zvlášť s prihliadnutím k faktu, že Indonézia má teraz najviac úmrtí na Covid-19 vo východnej Ázii po Číne.

01 - Modified: 2020-03-31 11:51:06 - Feat.: 0 - Title: Záhada netopierov. Vedci objasňujú, ako sa vírus preniesol na ľudí 02 - Modified: 2020-04-30 12:05:43 - Feat.: 0 - Title: Nie je netopier ako netopier. Neprenasledujte ich, u nás koronavírus neprenášajú 03 - Modified: 2020-05-14 14:43:00 - Feat.: 0 - Title: Chamtiví bastardi, čo jedia netopiere: Bryan Adams čelí kritike z rasizmu proti Číňanom
01 - Modified: 2024-04-18 07:37:16 - Feat.: - Title: Čína a Indonézia by podporili plné členstvo Palestíny v OSN 02 - Modified: 2024-04-18 07:00:29 - Feat.: - Title: Indonézia po erupcii sopky Ruang vydala varovanie pred cunami a uzavrela letisko 03 - Modified: 2024-04-17 19:08:43 - Feat.: - Title: Indonézia vyhlásila výstrahu pred cunami po erupcii sopky Ruang 04 - Modified: 2024-04-17 08:38:43 - Feat.: - Title: Kvôli výbuchu sopky Ruang museli v Indonézii evakuovať stovky ľudí 05 - Modified: 2024-04-15 06:35:10 - Feat.: - Title: Po zosuve pôdy v Indonézii potvrdili najmenej 18 obetí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 12:31