Reuters
StoryEditor

Lukašenko usporiadal veľkolepú prehliadku. Snaží sa prekonať Putina

09.05.2020, 13:42
Autor:
ČTKČTK
Rusko na rozdiel od Bieloruska vojenskú prehliadku pre pandémiu zrušilo.

Tisíce vojakov dnes pochodovali pred zrakmi mnohých divákov pri vojenskej prehliadke v bieloruskej metropole Minsk na počesť výročia 75 rokov od porážky nacizmu.

Prezident Alexander Lukašenko sa oproti svojmu ruskému náprotivku Vladimirovi Putinovi rozhodol ignorovať výzvy na zavedenie karanténnych opatrení kvôli pandémii Covidu-19 a slávnostné zhromaždenie aj napriek tomu uskutočnil. Strach z choroby pritom už skôr označil za psychózu, napísala agentúra Reuters.

Lukašenko ochorenie nerešpektuje

Diváci na tribúnach, z ktorých len niektorí mali na tvárach rúška, pozorovali pochodujúcich vojakov, prechádzajúce tanky a prelet stíhačiek Su-30.

Lukašenko, oblečený vo vojenskej uniforme a obklopený generálov, trval na tom, že pre Bielorusko bolo neprijateľné len pomyslieť na zrušenie prehliadky.

Skôr vyhlásil, že by sa nákaza koronavírusu dala liečiť napríklad pitím vodky, návštevou sauny či hraním ľadového hokeja.

"Budú takí, ktorí nás odsúdia," povedal prezident. "Nerobte však unáhlené závery a neodsudzujte nás, dediča Víťazstva, Bielorusov," odkázal prípadným kritikom. "Jednoducho sme to nemohli urobiť inak, nemali sme na výber," dodal Lukašenko.

Bielorusko opatrenia nezaviedlo

Bielorusko nezaviedlo reštriktívne opatrenia v reakcii na pandémiu ani pravidlá pre udržiavanie spoločenského odstupu. Nechalo aj otvorené svoje hranice.

"Je to ukážkou odhodlania, vôle, sily, nie ani tak pre spoločnosť, ale pre vnútorné kruhy miestnej elity," povedal Andrej Jegorov, analytik inštitútu Centrum pre európsku transformáciu. "Je to ukážkou toho, že všetko je naďalej pod kontrolou," dodal.

Prekonanie Putina

Ďalším dôvodom pre organizovanie prehliadky by podľa Reuters mohla byť snaha prekonať ruského prezidenta Putina.

Vzťahy týchto tradičných spojencov sú v poslednej dobe napäté, najmä po rozhodnutí Moskvy znížiť objem finančnej pomoci a pôžičiek, ktoré pomáhajú udržať Lukašenkov režim pri živote.

"Na pozadí Putinovho zrušenia prehliadky má Lukašenko príležitosť strhnúť pozornosť na seba," povedal nezávislý bieloruský analytik Alexander Klasovski. "Toto je svojím spôsobom odplata za rad ponížení. Putin sa schoval v bunkri a Lukašenko v rovnaký čas stojí na pódiu v krásnej uniforme," dodal.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyzvala Bielorusko, aby zaviedlo tvrdšie opatrenia na boj s koronavírusom a šéf miestnej pobočky organizácie v Minsku ohľadom organizovania vojenskej prehliadky vyjadril obavy.

Podľa miestnych úradov je v krajine od začiatku pandémie celkom 21 107 potvrdených nálezov SARS-CoV-2, komplikáciám spojeným s nákazou tam podľahlo 121 ľudí. Množstvo ľudí v Bielorusku sa však podľa Reuters domnieva, že oficiálne štatistiky podceňujú skutočný stav pandémie v krajine.

01 - Modified: 2024-04-26 20:51:23 - Feat.: - Title: Bieloruskí hekeri tvrdia, že sa nabúrali do siete hlavnej bezpečnostnej agentúry KGB 02 - Modified: 2024-04-25 15:05:06 - Feat.: - Title: Bielorusko tvrdí, že zmarilo útok dronov z Litvy. Vilnius to označil za nezmysel 03 - Modified: 2024-04-25 14:07:07 - Feat.: - Title: Bielorusko tvrdí, že zabránilo dronovým útokom z Litvy. Vilnius to odmieta 04 - Modified: 2024-04-23 07:48:24 - Feat.: - Title: Ukrajinec sa chcel vyhnúť povolaniu do vojny. Cez rieku preplával na nafukovačke do Bieloruska 05 - Modified: 2024-04-19 22:00:30 - Feat.: - Title: Bieloruskí hackeri útočili na závod na výrobu hnojív, aby vyvinuli tlak na vládu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 13:52