Reuters
StoryEditor

Nemecký prezident: Neexistuje žiadne vykúpenie z našej histórie

08.05.2020, 14:11
Autor:
ČTKČTK
Berlín tento rok chystal veľkolepú pripomienku 75. výročia konca vojny, všetko však zmenila pandémia koronavírusu.

Kým pred 75 rokmi boli Nemci úplne osamotení a celý svet bol ich nepriateľom, dnes žijú v stabilnej demokracii vo znovuzjednotenom Nemecku v srdci Európy. Môžu byť za mnohé vďační, je presvedčený spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier. Nič z toho dobrého však nie je zabezpečené naveky, varoval dnes zároveň v Berlíne v prejave k výročiu konca druhej svetovej vojny.

Nemci už nie sú sami

"Onen 8. máj 1945 znamenal koniec nacionálnosocialistickej vlády násilia, koniec nočných bombardovaní a pochodov smrti, koniec bezpríkladných nemeckých zločinov a civilizačného zlomu šoa," povedal Steinmeier pred pamätníkom obetí vojen v centre nemeckej metropoly.

"Vtedy boli Nemci skutočne osamotení. Nemecko bolo vojensky porazené, politicky a hospodársky na dne, morálne zničené. Urobili sme si z celého sveta nepriateľa," uviedol na ceremónii, ktorej sa zúčastnili len štyri ďalšie osobnosti verejného života, vrátane kancelárky Angely Merkelovej.

Dnes, o 75 rokov neskôr, musí síce krajina, ktorá pôvodne plánovala rozsiahlu medzinárodnú pripomienku konca druhej svetová vojny, kvôli koronavírusu spomínať sama. "Ale: Nie sme sami! To je šťastné posolstvo dnešného dňa! Žijeme v silnej, stabilnej demokracii, v 30. roku znovuzjednoteného Nemecka, v srdci mierovej a zjednotenej Európy," vyjadril svoje presvedčenie spolkový prezident.

"Áno, my Nemci smieme dnes povedať: Deň oslobodenia je dňom vďačnosti," vyhlásil. Zároveň podotkol, že trvalo tri generácie, aby sa k tomu mohli Nemci prihlásiť z celého srdca. Oslobodení síce boli 8. mája 1945 z vonku, v ďalších desiatkach rokov sa však museli oslobodiť aj vnútorne, čo bola dlhá a bolestivá cesta. "Boli to desaťročia, v ktorých sa mnoho Nemcov mojej generácie ešte len postupne mohlo uzmieriť s touto krajinou," podotkol 64-ročný politik v asi 15-minútovom prejave.

Steinmeier odmieta spraviť hrubú čiaru

Hrubú čiaru za minulosťou, ako niektorí požadujú, podľa Steinmeiera Nemecko nikdy urobiť nemôže. "Neexistuje žiadny koniec pripomínania si (našej minulosti). Neexistuje žiadne vykúpenie z našej histórie. Pretože bez pamäti strácame našu budúcnosť," myslí si hlava štátu. "Nemecká história je zlomená história - so zodpovednosťou za vraždy miliónov, za utrpenie miliónov. To nám dodnes láme srdce. Preto je možné túto krajinu milovať len so zlomeným srdcom," povedal tiež Steinmeier.

Dejiny podľa spolkového prezidenta zaväzujú, v nemeckom prípade konkrétne k tomu, aby sa krajina usilovala o súdržnosť Európy. "Musíme myslieť, cítiť a konať ako Európania. Keď Európu - aj v tejto pandémii a po nej - neudržíme pospolu, tak ukážeme, že nie sme 8. mája hodní," myslí si.

"Sedemdesiatpäť rokov po skončení vojny môžeme my, Nemci, byť za mnohé vďační. Ale nič z toho dobrého, čo od tej doby vyrástlo, nie je zaistené naveky," varoval Steinmeier. Nemci preto podľa neho nesmú podľahnúť pokušeniu nového nacionalizmu, fascinácii autoritárstvom, musia sa oslobodiť od nenávisti a štvania, od xenofóbie a pohŕdania demokraciou, ktoré nie sú nič než starým zlom v novom rúchu.

Berlín tento rok chystal veľkolepú pripomienku 75. výročia konca vojny. Počítalo sa s tým, že si dejinný zlom pripomenie viacerými verejnými podujatiami a výstavami, medzi ktorými mala byť aj expozícia až 12 metrov vysokých dobových fotografií pri Brandenburskej bráne a budove niekdajšieho Ríšskeho snemu, kde mal k stovkám zahraničných hostí prehovoriť Steinmeier. Pandémia spôsobená koronavírusom však tieto plány zničila.

01 - Modified: 2024-04-20 07:39:57 - Feat.: - Title: Nemecká vojnová loď ukončila misiu na ochranu obchodných lodí v Červenom mori 02 - Modified: 2024-04-19 17:19:09 - Feat.: - Title: Budeme ďalej bojovať, povedala Navalná v Nemecku pri preberaní ceny za slobodu médií 03 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 04 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 05 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 15:45