Reuters
StoryEditor

Turecko hovorí o ďalších migrantoch smerujúcich do EÚ. Brusel zvoláva krízové zasadnutie

01.03.2020, 20:42
Autor:
TASRTASR
Turecký minister vnútra tvrdí, že Ankara umožnila o nedeľňajšieho dopoludnia prekročiť hranice s krajinami EÚ 76 358 migrantom.

Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell v nedeľu oznámil, že zvolal krízové zasadnutie na úrovni ministrov zahraničných vecí so zameraním na pokračujúce boje v sýrskej provincii Idlib.

Schôdzka sa má uskutočniť počas nadchádzajúceho týždňa, presný termín však ešte nebol stanovený, informovala tlačová agentúra DPA.

Oznámenie bolo zverejnené v čase, keď Turecko už niekoľko dní podniká útoky proti sýrskym vládnym silám, ktoré v Idlibe vedú ofenzívu s cieľom ovládnuť túto poslednú významnejšiu baštu povstalcov v deväť rokov trvajúcej občianskej vojne.

Turecké vedenie zároveň začalo posielať tisíce migrantov k hraniciam s EÚ, pričom poukázalo na súvisiace záväzky zo strany Únie.

"Pokračujúce boje v Idlibe a jeho okolí predstavuje vážnu hrozbu pre medzinárodný mier a bezpečnosť. Spôsobuje nevýslovné ľudské utrpenie medzi tamojšími obyvateľmi a má vážny dosah v danom regióne aj mimo neho," uviedol Borrell vo svojom vyhlásení. Dodal, že pokiaľ ide o túto krízu, EÚ musí zdvojnásobiť svoje úsilie.

Šéf diplomacie EÚ vyzval všetky strany konfliktu v Idlibe, aby sa "bezodkladne znovu zapojili do politického procesu". Únia medzitým musí "naďalej mobilizovať zdroje na zníženie utrpenia civilného obyvateľstva" a zaistiť prísun humanitárnej pomoci do všetkých oblastí.

Podľa Borrella medzitým EÚ "pozorne sleduje migračnú situáciu na svojich vonkajších hraniciach". Zdôraznil, že migračná dohoda medzi EÚ a Tureckom musí byť zachovaná.

Turecký minister vnútra Süleyman Soylu napísal na Twitteri, že Ankara umožnila o nedeľňajšieho dopoludnia prekročiť hranice s krajinami EÚ celkove 76 358 migrantom. Susedné Grécko ani Bulharsko však podľa DPA príchod takéhoto počtu migrantov nehlásili.

Bulharská vláda v nedeľu uviedla, že hranicu neprekročil jediný ilegálny migrant. "V týchto chvíľach je situácia pokojná," vyhlásil bulharský minister obrany Krasimir Karakačanov.

Bulharsko už v piatok posilnilo stráženie svojej 259 kilometrov dlhej hranice s Tureckom. Karakačanov tiež potvrdil, že bulharský premiér Bojko Borisov sa v pondelok stretne s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom a bude s ním diskutovať o situácii v Sýrii a o migračnom probléme. Minister neuviedol, kde presne sa bude stretnutie konať.

Podľa vládnych zdrojov v Aténach zabránila grécka polícia a armáda približne 10-tisíc migrantom prekročiť pohraničnú rieku Evros. Grécko zároveň posilnilo svoje jednotky na pozemnej, ako aj námornej hranici.

Danú oblasť navštívil aj grécky minister obrany Nikos Panagiotopulos, ktorý obvinil Turecko z organizovania masového presunu migrantov k spoločnej hranici.

Európska agentúra pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex) v nedeľu oznámila, že na hraniciach EÚ s Tureckom vyhlásila stav "vysokej pohotovosti" a poskytuje podporu pohraničníkom v Grécku.

Ministri zahraničných vecí krajín EÚ chcú prerokovať situáciu okolo Turecka aj na neformálnom zasadnutí naplánovanom na budúci štvrtok a piatok v chorvátskej metropole Záhreb. Potvrdila to v sobotu hovorkyňa diplomatickej služby EÚ Virginie Battuová.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan predtým oznámil, že Turecko otvorilo svoje hranice s dvoma členskými krajinami EÚ - Gréckom a Bulharskom - pre migrantov, keďže už ďalej nemôže zvládať nápor ľudí utekajúcich z vojnou sužovanej Sýrie. Podľa Battuovej však bola téma Turecka zaradená na program nadchádzajúceho zasadnutia už dávnejšie.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 02 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan 03 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 04 - Modified: 2024-04-14 21:32:00 - Feat.: - Title: Turecko po útoku Iránu na Izrael vyzvalo na koniec eskalácie v regióne, mohla by vyústiť do vojny 05 - Modified: 2024-04-13 08:52:48 - Feat.: - Title: V Turecku sa zrútil stĺp turistickej lanovky. Zomrel jeden človek, na mieste zasahujú stovky záchranárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 10:44