Síce sa nedá generalizovať a už vôbec nie je nutné sa týmto údajom stresovať, ale je pravda, že u žien začína plodnosť klesať priemerne okolo tridsiateho druhého roku veku. Magazínu YourTango to potvrdil špecialista Brian A. Levine. "To, že máte veľa vajíčok, automaticky nezabezpečuje perfektnú šancu na otehotnenie. Ich kvalitu určujú rôzne faktory. Avšak ako ženy starnú, zvyšuje sa u vajíčok riziko vzniku abnormálnych chromozómov, ktoré kvalitu znižujú. To potom môže ovplyvniť, či vôbec dôjde k oplodneniu, a býva to tiež hlavná príčina potratov, "vysvetlil. Samozrejme to neznamená, že to tridsaťdva rokoch treba rovno vzdať. Podľa lekára je hlavné dodržiavať zdravý životný štýl, a to už po dvadsiatke. "Vyhýbať sa jedlám, ako je biela ryža a biely cukor, obmedziť zlozvyky, ako je nadmiera alkoholu, to všetko má na ženskú plodnosť dlhodobo pozitívny vplyv."Pixabay
StoryEditor

Interrupcie sú horšie ako pedofília. Tá totiž nezabíja, tvrdí americký kňaz

17.02.2020, 17:00
Autor:
jhrjhr
Americký kňaz vzbudil veľké pobúrenie, keď odmietol pripustiť časť amerických zákonodarcov k Eucharistii, pretože podporujú potraty.

Hoci je podľa reverenda Richarda Bucciho sexuálne zneužitie maloletých "hrozivý čin", ešte horší je potrat, ktorý považuje za masaker nevinných detí. "Pedofília nikoho nezabijú a toto (potrat) áno," povedal kňaz Sacred Heart Church stanicu WJAR.

Bucci dodal, že jeho postoj by nemal nikoho prekvapiť, pretože katolícka cirkev zaberá protipotratové stanovisko po celú dobu svojej existencie. "Je to učenie Cirkvi," obhajuje sa s tým, že podľa neho cirkev okolo tejto témy našľapuje príliš opatrne.

List zákonodarcom

Jeho rozhovor pre televíznu stanicu bolo jeho prvé verejné vyjadrenie po tom, čo minulý týždeň zverejnil v cirkevnom bulletine mená 40 zákonodarcov štátov Rhone Island, ktorí podporujú právo na potrat s tým, že títo ľudia nebudú môcť prijať Eucharistiu.

Okrem toho im tiež zakázal, aby pôsobili ako svedkovia na svadbách, krstní rodičia či lektori (človek preverený úlohou predčítať čítanie z Biblie, pozn. red.) na pohreboch.

Opatrenie sa už dotklo niektorých z nich. Demokratický senátor Adam Satchell povedal, že ho list sklamal. "Nedávno som bol požiadaný, aby som sa stal krstným otcom mojej neteri, čo som šťastne prijal. Moja žena bola nadšená. (Neter) mala byť jej prvé krsňa, a teraz nemôže."

Republikánska kongresmanka Carol McEnteeová tvrdí, že ju Bucci s revom vyhodil z pohrebu jej vlastného synovca. Bucci to odmieta. "Čo sa snaží povedať? Že môj hlas pre voľbu je horší, než čo pedofilní kňazi robili celé dekády ?," povedala McEnteeová webu denníka The Washington Post. "Myslím si, že čo urobili, je oveľa horšie. Oni vzali deti a zničili ich životy."

Trestanie zákonodarcov

Podľa McEnteeovej v skutočnosti kňaz zákonodarcov trestá preto, že schválili minulý rok zákon, ktorý poskytuje obetiam sexuálneho zneužívania viac času, aby žalovali násilníkov a inštitúcie, ktoré ich skrývajú. Za zákonom stála McEnteeová, ktorej sestra Anna Webbová bola ako dieťa zneužitá predchádzajúcom kňazom v Sacred Heart Church.

McEnteeová považuje Bucciho slová o tom, že pedofília nikoho nezabije, za nepravdivé a zavádzajúce, pretože neberú do úvahy obete, ktoré spáchali samovraždy či sa otrávili liekmi a návykovými látkami, pretože nedokázali zniesť svoju traumu.

Podľa nej sa Cirkev snaží zákony, ktoré ukazujú na jej vinu, zmiesť zo stola. "Nemôžu verejne útočiť na ľudí, ktorí sú preživší detského sexuálneho zneužívania, tak radšej útočia na niečo iné, ako je potrat."

Potraty: téma, ktorá rozdeľuje americkú spoločnosť

Debata o potratoch je v USA veľmi vyhrotená od prelomového rozhodnutie Najvyššieho súdu Spojených štátov, ktorý v roku 1973 v prípade Roe vs. Wade uviedol, že reštriktívna štátna regulácia práva na potrat je protiústavná.

Postoj k otázke potratov v USA v zásade určuje politickú identitu. Kým členovia Republikánskej strany sa prevažne profilujú ako zástancovia práva na život (pro-life) a odporcovia potratov, Demokratická strana pozostáva prevažne zo zástancov práva na voľbu (pro-choice).

Nástup amerického prezidenta Donalda Trumpa do úradu ešte prehĺbil toto rozdelenie. Minulý rok v apríli na jeho popud USA obmedzili rezolúciu OSN, ktorá mala za úlohu pomôcť obetiam sexuálneho násilia, pretože sa domnievali, že by mohla skryto podporovať poskytovanie potratov.

Prísne potratové zákony

Päť amerických štátov (Georgia, Mississippi, Ohia, Kentucky a Louisiana) schválili tzv. "Zákony o tepe srdca" (heartbeat bills), ktoré zakazujú potrat po tom, čo je možné prvýkrát začuť tep srdca plodu. Ich zavedenie viedlo k výraznému obmedzeniu prístupu žien k potratu.

Trump sa ako prvý americký prezident zúčastnil protipotratového zhromaždenia vo Washingtone, zvaného Pochod pre život. Podľa analytikov sa tým snažil upevniť podporu svojej kľúčovej voličskej základne, evanjelických kresťanov. V roku 2016 ho volilo 81 percent z nich.

V čele evanjelického protipotratového boja stojí pravicová politická frakcia evanjelických kresťanov, tzv. Kresťanská pravica. Kazateľ Francis Schaeffer, jeden zo zakladateľov kresťanskej pravice, pritom spočiatku považoval potraty za úzku katolícku tému, ktorému sa nechcel venovať. Vo svojej knihe Crazy for God (Bláznivý pre Boha) to tvrdí jeho syn Frank.

01 - Modified: 2024-04-10 21:02:37 - Feat.: - Title: Trump povedal, že by ako prezident nepodpísal federálny zákaz potratov. Kedysi bol "zástancom voľby" 02 - Modified: 2024-04-11 08:30:00 - Feat.: - Title: Spojené štáty sa doslova vracajú do stredoveku. Súd rozhodol, že Arizona môže vymáhať 160 rokov starý zákaz potratov 03 - Modified: 2024-04-08 12:48:22 - Feat.: - Title: Ľudskú dôstojnosť podľa Vatikánu porušuje vojna, náhradné materstvo či zmena pohlavia 04 - Modified: 2024-03-28 09:21:34 - Feat.: - Title: Registrované partnerstvá, eutanázia či interrupcie. Prieskum ukázal, že Slováci sú liberálnejší, ako prezentujú politici 05 - Modified: 2024-03-18 13:00:00 - Feat.: - Title: Olivia Rodrigo rozdávala na koncerte núdzové antikoncepčné tabletky a kondómy. Bojuje tak za práva na potrat, naštvala tým politikov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 16:18