Reuters
StoryEditor

Charkovom prešiel päťtisícový pochod za jednotu Ukrajiny

05.02.2022, 19:17
Autor:
ČTKČTK
Charkovská radnica sa manifestáciu pokúsila zakázať v obave zo šírenia nákazy koronavírusu i možných bezpečnostných incidentov, súd však jej žiadosti odmietol vyhovieť.

Charkovom dnes pochodovalo zhruba päťtisíc ľudí, ktorý mali demonštrovať jednotu Ukrajiny aj odhodlanie brániť toto druhé najväčšie ukrajinské mesto pred možnou ruskou inváziou. Informovala o tom agentúra Unian.

Akcia sa obišla bez incidentov. Rusko zhromaždilo pri ukrajinských hraniciach desiatky tisíc vojakov a vyvolalo tým obavy Západu, že sa pripravuje na vojenskú akciu na Ukrajine.

Moskva, ktorá v roku 2014 anektovala ukrajinský polostrov Krym a podporila proruských povstalcov v Donbase, popiera, že by mala v pláne Ukrajinu napadnúť.

Tvrdí, že má obavy o vlastnú bezpečnosť. Dav ľudí pochodoval s veľkým transparentom "Charkov - to je Ukrajina" hlavným bulvárom mesta, skandoval vlastenecké heslá a vyzýval na "zastavenie ruskej agresie".

Charkovská radnica sa manifestáciu pokúsila zakázať v obave zo šírenia nákazy koronavírusu i možných bezpečnostných incidentov, súd však jej žiadosti odmietol vyhovieť.

"Zhromaždili sme sa a ukázali, že Charkov je Ukrajina, ukázali sme to celému svetu. Chcú nás upokojiť, chcú, aby sme zostali doma," uviedol jeden zo spoluorganizátorov pochodu Konsťantyn Němičov s odkazom na výzvy ukrajinských úradov, aby obyvatelia tvárou v tvár možnej invázii neprepadali panike.

"Máme jedinú odpoveď: nepanikárime, pripravujeme sa," citovala ho agentúra Interfax Ukrajina. Druhé najväčšie ukrajinské mesto Charkov leží iba 40 kilometrov od ruských hraníc.

Na začiatku konfliktu na východnej Ukrajine v roku 2014 sa tu proruskí separatisti pokúsili prevziať moc a podľa vzoru Donecku a Luhansku tu vyhlásiť separatistickú "ľudovú republiku".

Obyvateľstvo sa na ich stranu ale z väčšiny nepriklonilo a ukrajinskej polícii sa podarilo situáciu zvládnuť. Mesto je však stále rozdelené na tých, ktorí hovoria po ukrajinsky, a tých, ktorí sa držia ešte donedávna prevládajúcej ruštiny a udržujú rodinné a iné väzby s Ruskom.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v januári denníka The Washington Post povedal, že Rusko by sa mohlo pokúsiť Charkov napadnúť pod zámienkou ochrany tamojšieho ruskojazyčného obyvateľstva. V takom prípade to podľa neho bude znamenať "začiatok rozsiahlej vojny".

01 - Modified: 2024-04-28 08:45:28 - Feat.: - Title: Ruská polícia prerušila metalový koncert, hudobníkov obvinila z propagácie nacizmu 02 - Modified: 2024-04-28 08:50:00 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zo zabitia dvoch Ukrajincov podozrieva ruského občana 03 - Modified: 2024-04-28 06:45:58 - Feat.: - Title: Rusko údajne zostrelilo nad svojím územím 17 ukrajinských dronov 04 - Modified: 2024-04-28 06:40:00 - Feat.: - Title: "Treba niečo zmeniť tu a teraz." Ruský think tank varuje pred stagnáciou priemyselnej výroby a investícií 05 - Modified: 2024-04-28 09:46:16 - Feat.: - Title: Ruský dronový útok poškodil hotel v ukrajinskom Mykolajive. Rusi hovoria o ubytovaných žoldnieroch
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 12:32