StoryEditor

Brusel nám definitívne daroval slobodu

15.11.2007, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Slováci dostanú tohto roku pod stromček darček, na ktorý čakali niekoľko rokov. Kto sa bude chcieť vydať na cestu po Európe, na väčšine hraníc už nebude potrebovať žiadne doklady. Náš definitívny vstup do schengenského priestoru včera odklepol európsky parlament. Spolu s nami vstúpi 21. decembra do Schengenu ďalších osem krajín strednej a východnej Európy. Po tomto dátume sa zrušia námorné i pozemné hraničné kontroly medzi terajšími 15 členmi schengenskej zóny a deviatimi štátmi, ktoré vstúpili do Európskej únie v máji 2004. Slovensko bude mať zo všetkých strán otvorené hranice s výnimkou východu. Práve naša 90-kilometrová hranica s Ukrajinou bude zároveň východnou hranicou Schengenu. Kvôli tomu bude patriť medzi najprísnejšie strážené hranice v Európe.
V niektorých oblastiach však ešte predsa len budú platiť prechodné obdobia. Napríklad kontroly na letiskách majú pokračovať do marca. Rakúšania už avizovali, že na hraniciach so Slovenskom, Maďarskom či Slovinskom už síce nebudú colníci kontrolovať autá, polícia však bude na cestách za hranicami zastavovať autá s cudzími poznávacími značkami a kontrolovať ich doklady.
Europoslanci tiež vyzvali na skvalitnenie informačného systému v rámci schengenskej zóny. V ňom sa nachádzajú údaje o hľadaných, nezvestných a nežiaducich osobách, ako aj o ukradnutých vozidlách a dokladoch. Do dvoch rokov po rozšírení Schengenu bude podľa europarlamentu potrebné vyhodnotiť, ako systém vo všetkých krajinách funguje.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 22:02