TASR/AP
StoryEditor

Rusko obvinilo poľských odbojárov, že zabíjali Židov a Ukrajincov

17.01.2020, 12:14
Autor:
ČTKČTK
Medzi Ruskom a Poľskom v poslednej dobe panuje značné napätie kvôli výrokom ruského prezidenta Vladimira Putina.

Ruské ministerstvo obrany dnes obvinilo odbojárov z poľskej Krajinskej armáda , ktorí v lete 1944 zorganizovali vo Varšave povstanie proti nacistom, že zabíjali Židov a Ukrajincov. Na dnes pripadá 75. výročie vstupu Červenej armády do poľského hlavného mesta zničeného nacistami. Na internetovej stránke warsaw75.mil.ru ruský rezort obrany zverejnil dokumenty týkajúce sa tejto doby.

​Dokumenty ukazujú, že "Krajinská armáda zabíjala Ukrajincov a Židov v meste a že do zajatia brala sovietskych dôstojníkov, ktorým sa podarilo utiecť Nemcom," tvrdí ministerstvo obrany v tlačovom vyhlásení k zverejneniu dokumentov.

Ruské médiá citujú zo správy rozviedčika frontového štábu s krycím menom Oleg, ktorý o Krajinskej armáde píše, že "vedie jasne nacionalistickú politiku". Sťažuje sa, že organizátori varšavského povstania "sabotujú spoluprácu so sovietskou armádou, pretože ju nepovažujú za spojenca".

Krajinská armáda, hlavná poľská ozbrojená odbojová organizácia proti nacistom, bola podriadená vláde v Londýne. Agentúra AFP pripomína, že otázka antisemitizmu medzi odbojármi je do dneška v Poľsku citlivou témou. Predvlani súd v Krakove nariadil nemeckej televízii ZDF a tvorcom nemeckého televízneho seriálu ospravedlniť sa vojakom Krajinskej armády za to, že ich seriál predstavoval ako nacionalistov a antisemitov.

Medzi Ruskom a Poľskom v poslednej dobe panuje značné napätie kvôli výrokom ruského prezidenta Vladimira Putina aj ďalších predstaviteľov ohľadom príčin druhej svetovej vojny. Šéf Kremľa pred časom odmietol kritiku paktu z augusta 1939 o neútočení medzi Sovietskym zväzom a nacistickým Nemeckom. Uviedol, že k uzavretiu paktu Moskvu donútili predchádzajúce kroky západných krajín, napríklad mníchovská dohoda o rozbití Československa z roku 1938.

Poľského veľvyslanca v Berlíne z čias pred vojnou Józefa Lipského Putin označil za "hajzla a antisemitské prasa" a vyhlásil o ňom, že v 30 . rokoch chválil nacistov za to, že chcú zbaviť Európu Židov. Varšava si kvôli týmto výrokom predvolala ruského veľvyslanca v Poľsku a poľský premiér Mateusz Morawiecki vydal vyhlásenie, v ktorom Putina obvinil z úmyselného klamstva o Poľsku.

01 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka 02 - Modified: 2024-04-19 11:15:20 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 03 - Modified: 2024-04-19 06:34:14 - Feat.: - Title: Aféra v Rusku: Kadyrova rozzúrilo zadržanie čečenského ministra v Dagestane, oslobodilo ho ozbrojené komando 04 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 05 - Modified: 2024-04-18 21:23:00 - Feat.: - Title: Poľská ekonomika rástla v roku 2022 výraznejšie, než sa predpokladalo
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 15:42