StoryEditor

Vyše päť tisíc škôl v Česku štrajkuje

04.12.2007, 08:10
Autor:
SITASITA
Viac ako polovica z 10 tisíc škôl v Českej republike sa v utorok zapája do štrajku na protest proti nedostatočnému financovaniu. Informujú o tom na svojej internetovej stránke Lidové noviny.

Do štrajku sa zapájajú základné, stredné aj materské školy. Neznamená to však, že budú celý deň zatvorené. Odborový predák František Dobšík uviedol, že niektoré školy sa k štrajku pripájajú iba symbolicky alebo len čiastočným obmedzením činnosti, napríklad zatvorením školskej jedálne.
Odborári žiadajú na budúci rok pre školstvo zo štátneho rozpočtu 3,5 miliardy korún. Vládna koalícia im zatiaľ prisľúbila iba jednu miliardu. Podľa odborárov by len na platy mali v budúcom roku ísť 2,5 miliardy korún. Ďalších 500 miliónov korún žiadajú na učebnice, pomôcky a ďalšie vzdelávanie pedagógov. Ondřej Liška zo Strany zelených, ktorý by sa v deň štrajku mal ujať funkcie ministra školstva, sa o štrajku v pondelok odmietol vyjadriť. Predtým však uviedol, že po svojom vymenovaní za ministra zorganizuje rokovanie o financovaní školstva.
Po odstúpení bývalej ministerky školstva Dany Kuchtovej, odbor riadi Martin Bursík. Kuchtová sa funkcie vzdala pre nejasnosti pri čerpaní peňazí z európskych fondov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 09:59